Ekran kartını GTA V, Forza Horizon 5 ve Dota 2'de test ettim şimdilik. Dota 2 ve GTA V'te tahmin edebileceğiniz gibi en yuksek ayarlarda 60 FPS'in ustunde performans elde ettim. Ancak bunlar zaten eski oyunlar. Forza'da durum ne? Forza'da da sonuc gayet iyi. 1080p High on ayarda 55-60 FPS elde ediyorum. Oyun cevre grafikleri bakımından biraz bozuk olsa da 1080p High ayarlarda bu FPS ile oynayabilmek gayet guzel. Oyun gercekten akıyor. APU ile 35 FPS'te oynuyordum ama oynanması gereken şekli buymuş.
Bahsetmek istediğim bir diğer husus da APU sisteme ekran kartı takmak. BIOS'tan dahili grafiği devre dışı bırakıp ekran kartına gecmek korkutucu oldu. İlk seferde goruntu vermeyince "aha gecmiş olsun" dedim. Sistemi kapatıp acınca sorun kalmadı, calıştı. APU surucusu ustune Nvidia yine ilk seferde kurulmayıp korkuttu ama ikinci denemede calıştı sorunsuzca. Sonrasında kartın benim icin en onemli ozelliği olan 0 dB fanlarına bakayım dedim. Furmark actım, kart ısınmıyor. Oyuna girdim, kart ısınmıyor. Sitede yazana gore 55 derecede acılıyor fanlar. Nitekim oyle de oldu. Ancak birkac saniyede bir fanlar kapanıp acıldı. Bununla ilgili GPU-Z goruntusunu aşağıya koyuyorum. Fan hızının dibe vurup tekrar yukseldiğini gorebilirsiniz. Oda da soğuk diye ısıtıcıyı actım, oyunda da biraz zaman gecirince kart sonunda 65 dereceyi gecti ve fan surekli calışmaya başladı. 55-65 derece arasında fan surekli acılıp kapanıyor. 65'ten sonra devamlı calışıyor. İlginc geldi bu durum bana. Normal değilse bilgilendirirseniz mutlu olurum.
Kartın ustunde 8 cm fan olmasına rağmen gayet sessiz. İlk kez bir Asus bileşen kullanmam bana da garip gelse de hoş bir deneyim. Bir cok hoşuma giden durum ise kartın kendi kendine cok yuksek frekanslara cıkması. GPU Tweak 2 ile kartı OC moduna aldım. Oyun icinde 1800 MHz'e yaklaşan cekirdek hızlarını gorunce epey şaşırtım. Kartın default cekirdek hızı 1342 MHz. 450 MHz gibi bir fark gayet iyi. Bunda kartın serin calışmasının cok buyuk etkisi var elbette. Oyunlarda 70 dereceyi gormedim. Tabi kartın serin calışmasında da oda sıcaklığının etkisi var. Soğuk olmasa da sıcak değil oda. Yazın kartın asıl soğutma performansını goreceğiz diye duşunuyorum. Ancak bu yuksek frekansların bize kotu bir yansıması da olmuyor değil. 3200G, bildiğiniz dumduz 1050 Ti'a darboğaz yapabiliyor. GTA V'te buna rastlamadım ancak Forza Horizon 5'te Multiplayer'da net darboğaz oluyor arkadaşlar. 3200G'nin işlemci gucunun yetersizliği. Vitor hocama yazar bu durum.
Gunun sonunda verdiğim paranın kendisinin de bir değeri olmadığı icin urunu sevdiğimi soyleyebilirim. APU'dan kurtulup gercek bir işlemciye de gecince sistem son halini almış olur diye duşunuyorum. Tabi siz de takdir edersiniz ki bilgisayar yukseltmesi asla bitmez. Ofis işlerini gorsun diye topladığım APU sistem bugun ilk halinden cok başka yerde. Duracağımız yeri iyi bilmek gerek. Şimdi de acıklamalarıyla fotoğrafları koyuyorum aşağıya.
Fanın kapanıp acılması ve 65'ten sonra tam calışması:
GPU-Z:
Kartın kendisi:
Sistemde kasa, anakart, ekran kartı hepsi ekonomik boy. Bu sebeple 120mm'lik blok devasa gorunuyor. Yine de bu goruntuyu sevdim. Sessiz, sakin ve cirkin.