Mikrop denince, insanın aklına hep ceşitli hastalıklar gelir. Oysa, her mikrop hastalık yapmaz; yani mikropların da aynı kolesterol gibi iyisi de var, kotusu de...
Mesela; sindirim sistemimizde bizimle birlikte 500’den fazla farklı mikrop yaşamaktadır. Bunlardan bazılarının hastalık yapıcı etkileri vardır, yani zararlı mikroplardır, fakat bazıları ise vucudumuzun yararına calışırlar, yani “dost mikroplar”dır.

MUKEMMEL DENGE
İstanbul Universitesi Cerrahpaşa Tıp Fakultesi Goğus Hastalıkları Anabilim Dalı oğretim uyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Kucukusta, barsaklarımızdaki bu zararlı ve dost mikroplar arasında mukemmel bir denge kurulduğunu belirtiyor. “Dost mikroplar, zararlı olanların barsaklardaki tutunma yerlerini işgal ederek ve uremeleri icin gerekli olan besinleri bloke ederek bunların coğalmalarını ve hastalık yapmalarını onluyor” diyen Prof. Kucukusta, bu dengenin bozulması halinde, başta ishal olmak uzere ceşitli hastalıkların ortaya cıktığını soyluyor.

BİLİMSEL GERCEK
Yoğurt gibi mayalanmış sutten elde edilen besinlerin, bu dost mikroplar yonunden son derece zengin olduğunu belirten Prof. Dr. Kucukusta, bu konuda şu bilgileri veriyor: “Uzun sure sağlıklı yaşayan insanların ‘Ben her gun yoğurt yerim’ demelerinin altında yatan bilimsel gercek, bu kişilerin yoğurtla beraber bol miktarda dost mikropları almalarındandır. Yoğurtta bulunan ‘Lactobacillus’ veya ‘bifidobacterium’ turu faydalı bakterilere probiotik ismi verilmektedir. Son yıllarda yapılan bir cok araştırma, yoğurtta da bol miktarda bulunan probiotiklerin, başta alerji olmak uzere bircok hastalığın oluşumunu engellediğini ortaya koymuştur.”

SAĞLIĞIMIZA ETKİLERİ
Prof. Dr. Ahmet Rasim Kucukusta, probiotiklerin sağlığımız uzerindeki olumlu etkilerini şoyle ozetliyor: “Bunlar, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, barsaklardan vitamin ve minerallerin emilimini artırır. Başta barsak iltihapları ve ceşitli sebeplere bağlı ishaller olmak uzere bobrek, idrar yolları ve derideki enfeksiyonlara karşı koruyucu etkileri vardır. Probiotiklerin, kalın barsak kanserini onleyici etkisi olabileceği de belirtilmektedir. Bazı araştırmalarda, probiotiklerin kolesterol duzeyini duşurerek damar sertliğini engelleyebilecekleri, osteoporoz (kemik erimesi) ve diş curumelerine karşı koruyucu olabilecekleri belirlenmiştir.”

ALERJİYİ ONLUYOR
Finlandiya’da yapılan bir araştırmada, gebeliklerinin son haftalarında ve emzirdikleri ilk 6 aylık donemde, yoğurt gibi lactobacillus turu probiotikler acısından zengin gıdalar verilen annelerin bebeklerinde, alerjinin yuzde 50 oranında az gorulduğu belirlendi. Ciftliklerde doğup buyuyen cocuklarda da astım ve alerjik hastalıkların daha az gorulmesi, bu cocukların daha fazla yoğurt tuketmeleriyle ilgili olabileceğini duşundurmektedir. Prof. Dr. Kucukusta, “Boylece, barsaklarımızda bulunan mikropların, bağışıklık sisteminin gelişimi uzerine cok onemli etkilerinin olduğu ve lactobacillus veya bifidobacterium turu dost mikropların alerjik hastalıkların oluşumunu onlediği tesbit edildi. Uzmanlar şimdi, probiotiklerin astım hastalığını onlemedeki etki derecesini araştırıyorlar” dedi. (Turkiye)