

İc Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Akbaş, Online Sağlık'a (www.onlinesaglik.com) yaptığı acıklamada, gıda zehirlenmelerinin genellikle ishal, kusma ve bazen de yuksek ateş ile ortaya cıkan hastalıklar olduğunu kaydetti.
Besinlerin ureticiden tuketiciye ulaştırılması sırasında soğuk zincirin kırılması halinde, mikropların hızla uremeye başladıklarını belirten Dr. Akbaş, mikropların sayısı arttıkca, hastalık yapma riskinin de buyuduğunu ifade etti.
Akbaş, "Ayrıca yazın insanların denize ve havuza girmesi, ağız yoluyla bu suları yutmalarına ve gastro enteritlerin artmasına neden oluyor. Cok onemli bir başka neden de sineklerin yaz aylarında ortaya cıkmasıdır" dedi.
Dr. Murat Akbaş, gıda zehirlenmelerinin, mikroorganizmaların ureme ve toksin yapma olanağı bulduğu gıdaların, ciğ veya hatalı hazırlanmış şekillerde yenmesi sonucu ortaya cıktığını soyledi.
YİYECEKLER SADECE BİR KEZ ISITILMALI
Gıdaların, mikroorganizmaların ureyip coğalmaları ve toksin yapmaları icin uygun ortamlar olduğuna dikkat ceken Akbaş, "Bu nedenle, son 72 saat icinde aynı gıdayı tuketmiş insanlarda, sindirim ve merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarıyla ortaya cıkan hastalıkta, ilk olarak gıda zehirlenmesi akla gelmelidir" diye konuştu.
Gıda zehirlenmelerinden kucuk cocuklar ve yaşlılar daha cok etkileneceğine işaret eden Dr. Murat Akbaş, "Gıda zehirlenmeleri, coğunlukla hafif seyirli ve kendini sınırlayan hastalıklar olmakla beraber, bazı durumlarda daha ağır seyirli, hatta olumcul seyredebilir" acıklamasında bulundu.
Yemek hazırlığına girişilmeden once ellerin sabunla yıkanmasının son derece onemli olduğunu kaydeden Akbaş, şoyle konuştu:
"Ciğ ve pişmiş yiyecekler buzdolabında ayrı bolmelere koyulmalıdır. Pişirilmiş gıdaların ciğ gıdalarla cok az bile olsa temas etmesi halinde, mikroorganizmalar bulaşabilir. Oda ısısında 4-6 saat kalan yemekler, kesinlikle tuketilmemelidir. Yiyecekler sadece bir kez ısıtılmalı, ikinci kez ısıtma işlemi yapılmamalıdır. Gıdalar, ozelikle tavuk eti satın alırken, urunun uretim ve son kullanma tarihine dikkat edilmelidir."
Akbaş, gıda zehirlenmesi gecirdiği anlaşılan kişinin zaman gecirilmeden bir sağlık kuruluşuna goturulmesi ve tedaviye hekim kontrolunde başlanması gerektiğini de sozlerine ekledi. (netgazete)