İnceleme: Anakartlardaki Dahili Realtek Ses Yongası Şu anda ALC 887, 889, 892 ve 1150 ses yongalarını deneyimleme fırsatım bulundu bunun haricinde ASUS Xonar D1 ses kartı da kullandım yani en iyisinden en kotusune kullanmış bulunmaktayım. ALC 887 haric diğer tum ses yongasında şu anda kullanmakta olduğum Sennheiser HD8 DJ kulaklığı kullandım...
Tabii ki uzun sureli bir kullanım yapmadım en fazla 20 dakikalık bir test ile bir kac karara vardım durumun kesinleşmesi icin tekrar deneyip bu konuya guncelleme yapacağım.
ALC 889, 892, 887, 1150'yi inceledim ve aralarında en iyisinin bu olduğunu soyleyebilirim. Nedeni ise cok basit Asus Xonar D1'e geciş yaptığım 889'a gore daha iyi ses aldığımı hatırlıyorum ustelik bunu Xiaomi Hybrid Pro HD ile fark ettim. Şimdi ise HD 8 DJ ile test yaptığımda ve Creative SB Z SE kullandığım halde kendisi ilk etapta ses kartına gerek yok mu acaba sorusunu uyandırdı. Tabii ki bu sadece ses kalitesi icin soyleyebileceğim bir şey. Progressive veya test muziği sınıfına girecek muzikler dinlemiyorsanız ve kullandığınız kulaklık da o kadar da iyi değilse ortalamaysa ses kartı almanıza gerek yok diyebilirim.
Ses cıkış gucu olarak tatmin ettiğini soylemem gerek. Gain ayarı mevcut Level 1-2-3 şeklinde. Seviye 3'te %20-30 arası kullanım gayet yeterli geliyor. Creative'de bu değer 10-20 arasıdır. 95 Ohm kulaklığı rahatlıkla besleyebiliyor. 250 Ohm'a kadar da son ses acarsanız yeterli bir seviyede sureceğini duşunuyorum.
Ses sahnesi konusunda o kadar da başarılı değil. Tabii burada Creative'den bahsediyoruz oldukca iddialı ses işlemcileri uretiyor Realtek ile kıyaslamak doğru değil fakat referans olsun diye bununla kıyaslıyorum. Ancak şu da bir gercek: daha dar bir spektrumdan verdiğini soylesem yalan olmaz. Muziğin masteringi kotuymuş gibi veyahut 50mm suruculu bir kulaklık değil de 35-40 mm arası bir kulaklıkla dinliyormuşum izlenimi bırakıyor. Halbuki referans kulaklığı kullanıyorum ve dinlediğim muzikler de 800-3000 bitrate arası ve kayıt kalitesi olarak da TIDAL ve Deezer'dan daha iyi olduğunu ceşitli testlerde fark ettiğimi soylemem gerek.
İki urun arasında kaldıysanız ve birinde ALC1220 codec varsa onu almanızda fayda var arada 200-300 lira fark olsa bile. Cunku bundan daha iyi ses alabilmeniz icin cebinizden sıfır parcalarda 1000-1500 lira ikinci elde ise 500-1000 lira arası para cıkmış olacaktır ve genel olarak anakartın diğer bileşenlerinin de daha kaliteli olması da yanınıza kar kalacaktır. Biraz abartıyor gibi durabilir fakat referans kulaklığında ilk etapta fark gorememem bu yorumu yapmamda bir sakınca gostermiyor. Oyun icin mukemmel bir deneyim sunmaz ancak yine diğer yongalara kıyasla daha iyi ses almanız size yarar sağlayacaktır. Ağırlıklı olarak muzik sonrasında oyun icin yeterli olduğunu soyleyebilirim.
Kullanılan anakart: Gigabyte B550 Aorus AC | ALC1220-VB versiyon.