İncelememe bilgisayarın şoyle guzel bir fotoğrafıyla başlamak istedim.
Gigabyte Aorus 15P KD'yi yaklaşık 3 hafta once, 11.01.2022de 20.000TL(Gunun kuru ile 1450 dolar) gibi bir fiyata itopya uzerinden aldım. Yaşı 5i gecmiş MSi GP62den gecmiştim bu laptopa, yani 2. Gaming Laptopım diyebilirim. 3 haftanın sonunda aşağı yukarı kafamda bir şey oturdu. Sizlerle de paylaşmak istedim.
Oncelikle teknik ozellikleriyle başlayalım laptopın.
İşlemci: 11th Gen Intel® Core™ i7-11800H (2.3GHz~4.6GHz)
Ekran: 15.6" Thin Bezel FHD 1920x1080 IPS-level Anti-glare Display LCD (240Hz, 72% NTSC)
Ram: 2x 8GB 3200 mhz Samsung M471A1K43DB1-CWE DDR4 (Not, 2 adet de boş DDR4 slotu bulunmakta. Toplam 64GB'e kadar)
Chipset: Mobile Intel® HM570 Express Chipset
Ekran Kartı: NVIDIA® GeForce RTX™ 3060 Laptop GPU 6GB GDDR6, Boost Clock 1605 MHz, Maximum Graphics Power 115 W
Dahili Ekran Kartı: Intel® UHD Graphics
Ekstra: Dynamic Boost 2.0, Resizable BAR, and Optimus™ Technology.
Donanım Yorumlarım:
İşlemci 11. nesil i7 11800H piyasadaki en guclu işlemcilerden biri. RTX3060 ile gunumuz oyunlarını maksimum-ultra ayarlarda Full HD cozunurlukte rahat bir şekilde oynamak mumkun. RTX olmasından dolayı DLSS teknolojisi buyuk bir performans desteği sağlıyor. Bu anlamda ekran kartı gelecek de vadediyor diyebilirim. Ramlerin "dual-channel" olması performans farkı yaratıyor. MUX Switch bulunmuyor maalesef, bu eksik neden var bilmiyorum ama cok da kafama takmadığım bir durum. %5-10 Arası bir FPS farkı oynuyor diye yorumladım ben izlediğim videolara gore. Canı sağolsun
Tasarım
Kasa plastik kasa lakin sizi yanıltmasın, plastiğin binbir turlu turu var ve bu laptopta oldukca kaliteli bir malzeme kullanılmış diyebilirim. Klavyenin altında olan bolge neredeyse hic parmak izi tutmuyor. Hissiyatı guzel ve sağlam hissi veriyor. Touchpad yeterli buyuklukte, tuşlar gizli. Klavyesi guzel, RGB aydınlatmalı. Lakin ben biraz ışık performansını duşuk buldum, sanıyorum keycaplerden kaynaklı bu. Orneğin ROG Strix'in klavyesine bakın, tuşların altında hafif bir saydamlık var ve bu ışığı daha cok yayıyor. Cok onemli bir konu değil ama belirtmek istedim sadece. Klavye hissiyatı guzel, kir tutmuyor. Makro atayabiliyorsunuz.
Biraz daha yukarı cıktığımızda guc duğmesi, hava sirkulasyonu icin olduğunu duşunduğum X şeklinde delikler ve ortasında guc duğmesi bulunuyor. Hemen onun da ustunde kamera bulunuyor. Ekran cercevesinden odun vermemek icin boyle garip bir konumlandırma yapılmış, eksisi Laptopu oynatmadan kameranın acısını değiştiremiyorsunuz kameranın kapakta olduğu modeller gibi. Laptopa biraz yukseklik kazandırdığınızda sıkıntı olmuyor, iş gorur yani. Ozellikle aynı nesil rog serilerinde hic kamera yok diye biliyorum, onların yanında bu bize bir ekstra diyebiliriz
Devam edelim, 240hz FullHD %72 NTSC(neredeyse %100 sRGB) IPS ekranı bulunuyor. Ozellikle rekabetci oyunlar oynadığım icin beni en cok cezbeden ozellik bu oldu. Yıllarca 60hzde oynamaktaydım, 240hz'e terfi etmekten oldukca memnunum. Ekranın parlaklığı oldukca iyi, oyle ki normal şarjda kullanımda 100e getirmeye ihtiyac duymuyorum. Eski laptopımda ekranı doğru ayarlamadığımda siyahlık goruyordum, yani ekranın goruş acısı dardı. Cok hakim değilim ama IPS harici bir tur ekranın karakteristik ozelliği. Şuan o sorundan kurtulduğum icin oldukca memnunum, ekranı surekli aşağı yukarı doğru şekilde ayarlamaya calışmıyorum.
Sağ ve solda bulunan portlar resimlerde gorulduğu gibi. USB portlarının 3u de USB 3.2. Acıkcası gaming model olan bir laptop icin adaptor girişinin ve USB girişlerinin 2sinin sağda bulunması biraz şaşırttı beni. Genelde mouse sağ tarafta bulunur ve bu bolumde kalabalık olmaması icin markalar değişik cozumlerle geldiler, portları arka kısma ve sola doğru yaymak gibi. Ancak Gigabyte olduğu gibi devam ediyor, inovatif bir cozumde bulunmamışlar.
Aynı şekilde farkettiğim başka bir şey LAN girişinin aşağıya doğru konumlandırılması. Genelde sol uste doğru olur ancak burada en aşağıda. Kulaklık/Mikrofon jacki alıştığımız gibi tek jack olarak duruyor. HDMI ve mini displayport girişleri de bulunuyor sol tarafta.
Sağda 2 tane USB girişi, 1 adet thunderbolt portu, ve SD kart okuyucu bulunuyor.
Kapak kısmında ise Aorusun kartal logosunu goruyoruz. Ekran acıkken bu logoda olan ışık yanmakta.
Arka kısımda fan cıkışları, ortasında ufak bir AORUS yazısı bulunuyor.
Taşınabilirlik
Olumlu. 2.29KG ağırlığa sahip ve kalın cerceveli laptoplara gore biraz daha ufak kasası var. yine 15.6 inc ekranlı MSi laptopım cantama sığmıyordu ama bu tam sığıyor. Ağır değil, taşınabiliyor.
Batarya
Yorumum cok nesnel olmayacak cunku eski laptopımda batarya 1 saat gidiyor gitmiyordu. Şuan 2 saati goruyor ama daha ilerisine gitmiyor yaptığım normal bir kullanımda(Tarayıcı ve Word kullandım). Zannediyorum diğer laptoplara gore biraz zayıf kalıyor.
Yazılım
Bence bir miktar zayıf noktası da yazılım. Aorus Control Center adında, potansiyeli yuksek bir yazılımla geliyor.
İlk sayfada CPU, GPU, RAM ve Disk kullanımı gorunuyor. Fanların donuş hızını da gorebiliyoruz buradan.
2. Sayfada AI yani Yapay Zeka kısmı. Gorduğunuz gibi 5 farklı mod bulunuyor, AI ozelliğini actığınızda sizin kullanım amacınızı otomatik algılayıp ona gore bir mod acıyor. Ben tarayıcıda gezerken Creator Mode acık orneğin. Oyun actığımda Gaming Mode'a alıyor otomatik, ama bazen sinir bozucu olabildiği icin kapatıp manuel kontrol etmek de mumkun. Oyunlarda perfromans artışını sağlayan Nvidia Dynamic Boost'un yanında Gigabyte'ın kendi teknolojisi Gigabyte AI GPU Boost da bulunuyor. Bunları detaylıca kıyaslamadım ancak ikisi de oyunun isteklerine bağlı olarak GPU ve CPU kullanımını paylaştırarak performansta artış sağlıyorlar. Ayrıca Microsoft Azure da Microsoftun sunduğu performans odaklı bir AI teknolojisi.
Fan Kontrol kısmında da modlar bulunuyor. AI bolumundeki modlara bağlı olarak bunlar da otomatik değişiyor ama isterseniz buradan fanların hangi sıcaklıkta ne kadar calışacağını elinizle kontrol edebiliyorsunuz.
Ve son olarak driver kısmı. Burada yaşadığım sıkıntı bazı driverları indirirken program(Control Center) coktu, bazı driverlarda da guncel surumu gostermemekte. O yuzden driver kurulumunun coğunu elimle yaptım. Control Centerın ozellikle bu bolumu sıkıntılı.
Ayrıca arayuzden de farkedilmiştir biraz, klavye modifikasyonu yaptığımız yer vs. de beni cok tatmin etmedi. Yazılımın kesinlikle geliştirilmesi gerektiğini duşunuyorum. Bazen klavye ışık modunun da kendi kendine değiştiğini farketmedim değil. AI acıkken ozellikle cok oluyor bu durum. Cok buyuk problemler değil ama Gigabyte gibi buyuk bir markaya yakıştıramadım. Umarım geliştirirler.
Soğutma
Laptopun en başarılı bulduğum yonlerinden biri. En yakın ornek olarak God Of War'da test ettiğimde GPU ve CPU sıcaklığının 75 derecenin ustune cıkmadığını gordum. Cok uzun sureli devam ettiğimde 80e yaklaşıyor ama daha da ustune cıkmadı. Ayrıca, soğutma sistemi oyle bir ayarlanmış ki elimin bulunduğu klavyenin sol tarafında ısı hissetmiyorum. Isı orta kısımda, touchpad ve enter tuşu arasında hissediliyor. Beni rahatsız edecek hissiyat engellenmiş boylece. Ayrıca fanlar da cok guclu, sesten feragat etmeyi goze alıp turbo modunu actığımda oldukca iyi performans sağlıyor. Ama ben kendi haline bırakıyorum gaming modda, fanlar maksimum gucunde calışıp cok ses cıkarmıyor, ses ve soğutma arasındaki dengeyi buluyor diyelim.
Performans
Bildiğimiz RTX3060 Performansı alıyorum. Gucu kısıtlanmış surum değil, 115W ile calışabiliyor. Cok fazla oyun denemedim ama God of War, Cyberpunk 2077 gibi oyunlarda denedim. God of Warı ultra ayarlarda, DLSS Kalite ile 60FPS ustu oynayabiliyorum. Cyberpunkta da RTX kapalıyken max ayarlarda 80FPS ustu aldım. CS:GO'da oyun ici 400+FPS alıyorum, dalgalanma olmaması icin 400e sabitledim. İstek olursa oyun testiyle ilgili video atabilirim, ama dediğim gibi normal 3060 ayarlarında performans alıyorum.
Son Yorum
Aşağı yukarı aklımdaki her şeyi anlattım ya. 1 Saatten fazla bir zamanımı aldı ama olsun
Sorunuz varsa yanıtlayabilirim, cekinmeyin. Onden soyleyeyim mining performansını denemedim, mining ile ilgim yok ama performansını olcebileceğim bir benchmark varsa uygulamak isterim. Ayrıca konuya eklememi tavsiye ettiğiniz fikirleriniz varsa memnuniyet duyarım.
Dosya Ekleri