Selamlar, yeni konsolum Xbox Series S'i yaklaşık 1 haftadır kullanyorum. İlk 1 haftada gorduğum pozitif ve negatif yanları size anlatmak, ve "2022'de bu konsolu almak mantıklı mı?" sorusuna cevap vermek istiyorum.

İlk once eksilerinden başlayalım.

Depolama:

Cihaz 512 GB olmasına rağmen işletim sistemi yaklaşık 150 GB yer kapladığı icin sizin kullanabileceğiniz alan 360 GB.
360 GB alana, Forza Horizon 5, Football Manager 2022, FIFA 21 yeni nesil surumu, GTA: San Andreas Remastered, gears 5 ve re: 7 sığıyor. Ustune 118 GB'lık boş alan kalıyor. Bu depolama benim icin yeterli ancak Call of Duty: Warzone ve birkac oyun daha oynayan bir insan icin yeterli olmayacaktır.

Şimdi gelelim artılarına...

Yukleme Suresi/Acılma Suresi:

Series S'de NVMe tabanlı M.2 SSD'ler kullanılıyor. Yani ortalama bir SATA SSD'ye gore 6 kat daha hızlı bu cihazın SSD'si. Tabii bunun etkisini cihazın acılma hızında, oyunların acılma hızında gorebiliyoruz.

Oyunun acılma hızını gears 5'de test ettim. Oyunu acma ve ana menuye gelme suresi 41 saniye. ana menuden oyuna girme suresi ise şaşırtıcı bir şekilde tamı tamına 11 saniye!

Quick Resume:

SSD'nin faydaları bununla da bitmiyor. Microsoft'un Xbox konsollarına ozel quick resume teknolojisi ile desteklenen oyunlarda (coğu AAA oyunda var bu ozellik.) Bir oyundan bir oyuna zaman kaybetmeden saniyeler icerisinde geciş yapıp, oyuna kaldığınız yerden donebiliyorsunuz. Bir ornek verelim; diyelim ki Forza Horizon 5'de otlak bir alandasınız, oynuyorsunuz ancak sıkıldınız ve Football Manager 2022'ye girmek istediniz. Sonrasındaysa Forza Horizon 5'e geri donmek istediğiniz zaman Forza'nın menusune değil, direktman az once oynadığınız otlak alana donuyorsunuz. Aynı şekilde bunu FM 22 icinde yapabiliyorsunuz. Bence konsolun en iyi ozelliklerinden biri bu.

Xbox Game Pass:

Game Pass'i anlatmayı gercekten istemiyorum. Bu videodan Game Pass'in mantığını kavrayabilirsiniz:

Buradan ise Xbox Game Pass oyunlarına goz atabilirsiniz:

Xbox Game Pass Oyun Kutuphanesi | Xbox Xbox Game Pass kutuphanesini keşfedin ve 100'un uzerinde oyunu oynayın.
www.xbox.com

Oyun Performansı:

Oyunlar Series S'de 30 FPS calışmıyor arkadaşlar. Kıralım şu algıyı artık. Forza Horizon 5 performans modunda 60 FPS calışıyor Series S'de. Bu performans modu da gercekten iyi optimize edilmiş ve PC'deki yuksek ayarlardan daha iyi gorunuyor.
Halo Infinite'de 1080p 60 FPS calışıyor.
Gears 5'de 1440P'de 120 FPS calışıyor.
Far Cry 6, AC: Valhalla ve Rainbow Six Extraction'ı 1440p 60 FPS oynayabiliyorsunuz. Bu cihaz gercekten 30 FPS cihazı değil.

Tasarım:

Cihazın tasarımı mukemmel. Forza Horizon 5 oynarken bile cihazın sesi cıkmıyor, ısınmıyor. Ustelik cok az yer kaplıyor.

Kontrolcu:

Gamepad Xbox One gamepadi ile aynı değil. DualShock 4'ten 9. nesil Xbox gamepadine gecmek resmen rahatlattı. Oyun icinde titreşimin nerede olduğu değişiyor ve aşırı rahat bir gamepad. Gamepadin DualSense'den tek eksiği adaptive triggers ozelliğinin bulunmaması. Belki sonraki nesil gamepadlerde gelir.

Fiyat:

Turkiye şartlarında yeni nesil oyun oynamanın en ucuz yolu bu cihazdan geciyor. Spotculardan, indirimlerden kovalayarak anlık olarak Microsoft garantili bir Series S'i 5000 TL civarına bulabilirsiniz. Bunun abisi Series X ise şu an 11000 TL. 2 katından daha fazla fiyatı var. Game Pass + Series S mukemmel bir kombo zaten. Eğer ki adamakıllı 1080p bir TV'niz varsa cok iyi.

Oyunlar:

Bu nesilde Xbox'ın oyunları harika. Stalker 2, Forza Horizon 5, Starfield, Avowed, Bethesda'nın cıkarağı tum oyunlar, Activison Blizzard'ın cıkarağı oyunlar ve 3. parti oyunlar derken bu sene Xbox Series S'in oyun kutuphanesi epey dolu.

"Alınır mı?"

Kesinlikle alınır. Aldığımdan beri PC'yi acmıyorum neredeyse .