500 GB'lik modeli 870 liraya aldım. Benim aldığım zaman SN750 ve Firecuda 510 1000 lira civarıydı. Bir tek Samsung 980 850 TL civarına inmişti ama o da DRAM'siz olduğu icin almadım.
SSD "Lower High-End" kategorisinde yer alan yani ust seviye denilebilecek bir SSD. Bu listede Samsung 970evo, Firecuda 510, WD Black SN750 gibi iyi modeller de var.
300 TBW yazma kapasitesi bulunan SSD'nin hızları 3500/2500 MB/S şeklinde belirtiliyor Kingston tarafından ve bu SSD'nin icinde DRAM var.
Okuma yazma hızları:
Gorduğunuz gibi vaad edilen hızları veriyor kendisi. Bu test sırasında sıcaklık ise 45-50 derece civarında oldu.
IOPS değerlerine geldiğimde ise, 300k'nın uzerinde IOPS değerleri sağlıyor SSD.
Samsung 860evo'dan bu SSD'ye gecince tek keşkem Magician programı oldu maalesef. Cunku Kingston'un SSD yazılımı o kadar rezaletki. Tasarımı ayrı facia, arayuzu ayrı facia, ne TRIM ne over provisioning ne de SSD'ye kac TB veri yazılmasıyla ile ilgili bir acıklama ayar vs. koymamışlar. Tasarımı 2001'den kalma desem yeridir. Bu SSD'de TRIM ozelliğinin acık olup olmadığını gormek icin araştırmak zorunda kaldım internetten. Samsung Magician'da bu ayarı acıp kapatma kısmı var. Aynı şekilde Kingston SSD programında over provisioning ayarı olmadığı icin Windows'un kendi disk yonetiminden gidip 50 GB kadar boş yer bıraktım! Umarım over provisioning olarak işe yarıyordur.
Health kısmındaki arayuze bakın aşağıdan. "Data units written" kısmında ondalık bile yazmaya zahmet etmemişler. Ben işim gucum yok oradaki rakam onluk sayı sisteminde kac TB'ye denk geliyor onu mu hesaplayacağım! Bu kadar aptalca bir SSD arayuzu olamaz cidden. Sen kalk boyle bir SSD uret ama yazılımına bak!!
12.8 Milyar dolar piyasa değeri olan şirketin urettiği SSD yazılımına bak
Bunlar dışında anakartım tek SSD desteklediği icin ikinci bir SSD ile kopyalama hız testi yapamıyorum ama okuduğum yabancı incelemerinde 1 TB'lik model ilk 150 GB veriyi 2500 MB/s hızında yazabiliyor, onbellek 150 GB'de dolduğu icin hız 1400 MB/s'ye duşuyor ki bu seviyede bir SSD icin cidden guzel rakamlar. Son olarak 600 GB yazmadan sonra hız 700 MB/s'ye duşuyor. 500 GB olan modelde kabaca yukarıdaki rakamların yarısını alabiliriz.
Sonuc: SSD'nin kendisi iyiyken yazılımı rezalet. Sırf bu yuzden Kingston SSD almayacak cok kişi vardır eminim.
Bu arada bundan onceki SSD'im 860evo M2 SATA'idi yani 550/550 MB hızları veriyordu lakin bu SSD'den nedense hic bir zaman tam yazma performansı alamadım, IOPS değerleride vaad edilenin 3'de 1'i kadar duşuktu. AMD sistemlerde bu 860evo ile ilgili bir cok şikayet gordum duşuk IOPS ve yazma verdiği icin. Kingston'da neyseki aynı durumu yaşamadım. PC'nin acılış ve kapanış hızında hic bir değişiklik yaşamadım, sadece tepkisellikte biraz iyileşme oldu.