Solar enerji ve madencilik.

Oncelikle merhaba, son zamanlarda populer bir konu olma yolunda ilerleyen guneş enerjisi ile elektrik uretiminin kripto para madenciliğine katkısını konuşmak icin bu konuyu actım.

Amacım yardımcı olmak ve yaptığım calışmamı sizlerle paylaşarak destek olmaktır.

Kendi hakkımda kısa bir bilgi verecek olursam, bilişim sistemleri muhendisiyim ve KKTC'de onde gelen ısp firmasında ağ sistemleri destek uzmanı olarak calışmaktayım.

Yapmış olduğum bu calışma tamamen benim belirlediğim standartlar uzerine kuruludur.

Konuya girecek olursak;

ETH madenciliği icin kullandığım rig sistemim + ev icinde kullandığım elektronik eşyalarımızı kapsamaktadır. Elektrik tuketen cihazların listesi aşağıdaki gibidir;

- 5 ekran kartlı rig sistemi.
- 1 adet 24' Philips marka ısp ekran.
- 1 adet 48' LG marka TV.
- 1 adet panasonic marka telsiz ev telefonu.
- 2 adet radio link bazlı internet.
- 2 adet notebook.
- 1 adet Hikvision kayıt cihazı ve ona bağlı 4 adet IP camera.

Amac;

- Off-Grid guneş enerjisi sistemi kurarak gunduz vakitleri guneşten yararlanmak ve elektrik tasarrufu sağlamak.
- Off-Grid guneş enerjisi sistemine bağlı jel akuler vasıtasıyla gunduz ve ozellikle gece elektrik kesintilerinde sistemin sorunsuz bir şekilde belli bir sure daha calışmasını devam ettirmeyi sağlamak.

Kullanılan sistem urunleri;

- 6 adet trinasolar marka monokristal 450 watt guneş paneli. (seri olarak bağlanmıştır.)
- 1 adet tommatech marka 3Kva'lık off-Grid inventor. (3 giriş vardır: Şebeke elektriği, guneş enerjisi ve aku enerjisi. 1 cıkış vardır: Tuketim yapacak olan cihazların elektrik hattı.)
- 4 adet 32A'lık maxgee marka sigorta.
- 2 adet aokly marka 12v 100A'lık Deep cycle "derin dongulu" solar jel aku. (seri olarak bağlanmıştır. 24v X 100a kapasite vardır. Elektrik kesintisinde 2400 watt enerji sağlayabilir.)
- Evde ki elektronik cihazların guneş enerjisinden yararlanabilmesi icin 3 ayrı oda icine cekilmiş ayrı bir elektrik hattı vardır.

Sistemin calışma mantığı;

- Guneşin doğuşuyla enerji uretimine başlaması. Yeterli duzeyde elektrik uretimi sağlanınca tuketim yapan elektrik hattına bu enerjinin verilmesi.
- Jel akulerin olası bir guneş azlığı ile enerji uretiminin duşmesi sonucu elektrik tuketimine destek verecek olması.
- Şebeke de ki ani akım ve gerilimlere karşı invertorun bunu dengelemesi.
- Guneşin azalması ile elektrik tuketimi yapan cihazlara şebeke elektriğini otomatik yonlendirmesi.
- Akşam ve gece ani elektrik kesilmelerinde aku'lerin devreye girerek tuketim yapan cihazlara desteğin devam etmesi.

Dipnot: Kullanım yapan cihazların durumuna gore aku'lerin ne kadar destek vereceği değişmektedir. Halihazırda yaşanılan elektrik kesintisinde 635 watt tuketim yapan rig sistemi ile internet bağlantısının mevcut akuler ile sorunsuz surdurulmesi 3 saat 25 Dk surmuştur.

Kurulum yapılan yer ve kullanım alanı KKTC'dir.

Mahsuplaşma yolu ile solar sistem kurulmamıştır. Amacı tasaraffu evde ki butun cihazlara ulaştırmaktır. Ayrıca Akuler UPS gorevi gormektedir.

Kış aylarında hava durumuna gore 6-8 saat arası, yaz aylarında ise guneşli hava ve gunduz vaktinin uzun olması sebebi ile 12-13 saati bulan bir enerji uretimi mevcuttur.

Sonuc;

5 ekran kartlı rig sistemimin toplam tuketimi 635-645 watt arasındadır.

Bunun haricinde toplam elektrik tuketimi kullanım yapan diğer elektronik cihazlara gore değişmektedir. Bu değişkenlik 750 watt ile 850 watt arasındadır.

Panellerin konumu ve uygulanma alanına gore sonuc değişebilir.

Tasarruf;

Kış aylarında hava durumuna gore guneşin azlığı ve cokluğu etkilidir. Ortalama ayda 270 TL'lik bir elektrik tasarrufu sağlamıştır.

Yaz aylarında ise guneşin bol ve uzun sureli olması cok daha avantajlı durumdadır. Ozellikle Haziran - Temmuz - Ağustos ayında 475 TL tasarruf sağlanmıştır.

Maliyet;

2021 Mayıs ayında kurulum yapılmıştır. Bu kurulumda toplam sistem icin 30 bin TL masraf yapılmıştır. Donemin dolar kuruna gore gunumuzde ki fiyatlar ile cok farklıdır.

Hedef;

Uygulanabilirse guneş takip sistemi ile guneş enerjisinde mumkun olduğunca daha fazla faydalanmak ve tasarrufu arttırmak. Panel ve aku sayısında artışa gidilerek enerji uretimini arttırmak ve olası kesintilerde UPS olarak calışma suresini arttırmak.

Yapmış olduğum bu sistem calışması sadece bana ait değildir. Yapımında elektrik ve elektronik muhendisi arkadaşlarım da yardımcı olmuştur. Kurulumlar beraber yapılmıştır.

Dipnot: Kullandığım ETH rig sisteminde 5 ekran kartı vardır bunlar; 4X Palit RTX 2060 Super 8 GB ve 1X ASUS RTX 3060 Ti 8 GB LHR'dir. Toplam MH ise 218'dir.

Akıllarda bir soru veya bilgi kirliliği yaratacak durum varsa sormanızı ve dile getirmenizi rica ederim.

Saygılarımla.