Kısa bir sure once başlıkta da bahsettiğim Lenovo Z510 model bilgisayarımı aldım ve sizlere de kısa bir inceleme yaptım. Siz değerli technopat.net ailesi de yararlansın diye. İncelemem belki kısa olmuş olabilir ama umarım zaman ile bu incelemeyi genişletmeyi duşunuyorum ...
Bilgisayardan bahsetmek gerekirse , orta duzey bir dizustu bilgisayar.Gerek işlemcisi ile gerek ekran kartı ile . Ust duzey bilgisayarlar almak herkesin hayalidir tabi ki ama gel gelelim konu maddiyata gelince mecburen hayallerde kalıyor (Geliri iyi olanlar haric) .
Bu bilgisayarı ben gerek oyun oynamak gerekse cizim yapmak icin aldım . Fiyatı bana 2061 TL ' na geldi.
Urun uzerinde klavye aydınlatması bulunmuyor. Yazıyı kalın yazmamın nedeni bircok forum sitelerini gezdim ve herkes urunde klavye aydınlatması var mı diye soruyor . Diğer değinmem gereken bir nokta ise urunde GT 740M 2 Gb ekran kartı bulunmakta ve bu ekran kartı 64 Bit . Yine ustte de belirttiğim gibi bu yazıyı da siyah yazmamın nedeni surekli soruluyor olması. Uzerinde birde İntel HD Graphics 4600 128 Bit bir ekran kartı daha bulunuyor bu ekran kartının işlemci ile birlikte olması lazım (kusuruma bakmayın bu konuyu tam bilmiyorum ama oyle olmalı). İşlemci olarak İntel İ7 4702QM 2.2 Ghz Turbo Boost ile 3.2 Ghz frekansına ulaşabilen bir işlemci bulunmakta. Ramlerden bahsetmem gerekirse de uzerinde 8 Gb 1600 Mhz ( 16 Gb kadar arttırılabilinir. ) ram bulunuyor .1600 Mhz konusunda tam emin değilim ama aşağıdaki fotoğrafların bilinden anlayabilirsiniz. Depolama olarak ise 1 TB 5400 rpm + 8 GB SSHD bulunmakta . Acılış hızı olarak ise tum guncellemeler yapılmış halde 25 saniye gibi bir değer ile acıldı . Ekran ise 15.6 inch HD Led ve mat bir ekrana sahip. Cozunurluk ise 1366*768 .İşletim sistemi ise Windows 8.1 Single Language.
Lenovo'nun sitesine bakıldığında bazı kafa karışıklıkları ile karşı karşıya kalınabiliyor. Ekran cozunurluğu , klavye ışıklandırması ve blu-ray surucu gibi. Bunlar ile kafanızı karıştırmayın . Bu ozellikler bazı ulkelerde bulunuyor . Lenovo firması nedense ulkemize boyle bir guzellik yapmamış.
Kısa bir şekilde sitem ozelliklerini bahsetmem gerekirse;
İşlemci : İntel İ7 4702QM 2.2 Ghz , Turbo Boost ile 3.2 Ghz Ram : 8 Gb 1600Mhz ( emin değilim) Ram Depolama : 1Tb 5400 rmp + 8Gb SSHD ODD : Dvd/RW Ekran : 15.6 inch HD Led (Mat) 1366*768 İşletim Sitemi : Windows 8.1 Single Language
Ustten Gorunuş ( Biraz Yamuk Ama ) :
Onden Ekran Goruntusu :
Sol Yandan Goruntu :
Onden Tam Goruntu :
Sağ Yandan Goruntu :
Sistem Ozelliklerine Kısa Bir Bakış :
Sistem Ozelliklerine Detaylı Bir Bakış :
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BİLGİSAYARIN SICAKLIK DEĞERLERİ :
Arkadaşlar sizlere bu bolumde resimli bilgi vermek isterdim ama ne yazık ki şuan bunu yapamayacağım ama sizleri yinede yazılı bilgi vermek isterim.
Sistem Boştayken :
- ) 40 - 45 santigrat derece civarı bir değer gosteriyor.(Soğutucusuz)
-) 35 - 38 santigrat derece civarı bir değer gosteriyor.(Soğutucuyla)
Sistem Orta Duzeyde Yuk Altındayken :
-) 50 santigrat derece civarı bir değer gosteriyor.(Soğutucu ile soğutucusuz değerler cok yakın)
Sistem Ağır Yuk Altındayken :
-)62 - 70 santigrat derece civarı bir değer gosteriyor.(Soğutucusuz)
Not : Sizlere cok komik birşey soylemek istiyorum. Belkide komik değildir ama bana komik geldi. Genel konuşmak gerekirse , bilgisayar soğuk iken oyunlara girdiğimde orneğin Wolfenstein The New Order , oyun low ayarlarda kasıyordu. Bilemiyorum soğuk olmasından mı yoksa guncellemeler ile mi duzeldi ama oyun bilgisayar sıcak iken daha verimli ve medium hatta high ayarlarda kasmadan oynadı.
Not : Soğutucu gercekten cok işe yarıyor ve modelini de vermem gerekirse [ Zalman Notebook Cooler ZM-NC11(Detaylı Bilgi İcin : ::: Zalman, leading the world of Quiet Computing Solutions ::: )]
OYUN PERFORMANSI :
Battlefield 4 :
Ultra Ayarda : 12-25 Fps ( Akıcı Değil )
High Ayarda : 25-30 Fps ( Fazla akıcı değil ama dayanabilirim diyene gider xD )
Medium Ayarda : 30-50 Fps ( Akıcı )
Low Ayarda : 35-61 ( Akıcı )
Wolfenstein The New Order :
Ultra Ayarda : 25-35 Fps ( Akıcı )
Medium Ayarda : 45-62 Fps ( Akıcı )
Low Ayarda : 45-62 Fps ( Akıcı )
Not : Değerler Fraps programı ile olculmuştur.
Diğer oyunlarım bu soylediğim oyunlardan daha alt duzey oyunlar . Şuan icin elimde sadece bu kadar oyun var . Daha farklı bir oyun isteyen olursa lutfen yorum bolumunde dile getirsin. Gucumun yettiğince yardımcı olurum inşallah ...
Not : Yukarıda belirttiğim testler maksimum cozunurlukte yani 1366*768 olculmuştur.
BİLGİSAYARIN HOPARLOR PERFORMANSI :
Laptopun altında ve sağ ve solda olmak uzere iki adet hoparloru var. Bu hoparlorler en one konumlandırılmış ve laptop duz bir zeminde durduğunda sesler boğuk olmuyor ve zemine carpıp kulağa cok guzel geliyor. Dolby Home Theater v4 kullanılmış . Sesi gercekten cok iyi. Şahsım adına soyluyorum , ben bayıldım .
BİLGİSAYARIN WEBCAM PERFORMANSI :
Bu konuda size detaylı bir bilgi veremeyeceğim ama uzerinde HD bir webcam kullanılmış diyor. Fakat bu webcam o kadar tatmin edici değil. Tabi yine internet uzerinde goruntulu goruşmelerinizde sizi yarı yolda bırakmaz ama yinede cokta beğendim diyemeyeceğim. Bu arada gece konuşacaksanız lutfen ışık yakınız , gunduz konuşacaksanız guneşi arkanıza almayınız.
BİLGİSAYARIN KABLOSUZ AĞ PERFORMANSI :
Cihazım kablosuz ağ performansı gayet guzel hatta wonderful . Uzerindeki Intel Wireless-N 7260 ile bu işin ustesinden gayet başarılı bir şekilde geliyor.
BİLGİSAYARIN BATARYA PERFORMANSI :
Batarya cihaza gomulu olarak geliyor. Bu yazıyı gorunce lutfen aaaaaa!!!! demeyin cunku adamlar bunu duşunerek birden fazla ozellik eklemişler . Energy Manager programı geliştirilerek ; Kararlı Mod , Guc Tasarrufu Modu , Dengeli Mod ve Yuksek Performans Modu oluşturulmuş . Bunların yanında yana acılan bir pencerede
Bakım Klavuzu Sekmesinin altında;
-Pil Durumu
-Pil Bakım ve İpucu
-Fan toz giderme bolumu bulunmakta.
En Yuksek Guc Tuketimi Sekmesinin Altında;
Programların enerji tuketim yuzdeleri bulunmakta.
Dolum Planı Sekmesinin Altında;
Tarihe gore batarya doldurma şekilleri tam veya bir kısmını gibi ibareler yer almakta.
Ayarlar Sekmesi Altında;
-Koruma Modu Ac/Kapat ( Aktif olduğunda pil %55-60 arasındaki bir değerde dolu kalır)
-Ekran Yakınlaştırma Ac/Kapat
-Outlook
-Ekranı otomatik olarak kapatın Ac/Kapat ve
En alt bolumde ise Guncelleme yazılımı , Hakkında ve yardım bolumu yer almakta ...
Yuk altında olmadan 2 saate yakın kullanılabilinir.
BİLGİSAYARIN TOUCHPAD PERFORMANSI :
Ne yazık ki touchpad icinde guzel sozler soyleyemeyeceğim. Komik olan ise touchpadin ortalarına bastırdığınızda dahi click işlemi calışıyor ve kolay yoldan sayfa kaydırma gibi bir teknoloji kullanılmamış .
BİLGİSAYARIN KLAVYE PERFORMANSI :
Yukarıda da bahsettiğim gibi klavyede ışıklandırma yok. Klavye gayet guzel ve kullanışlı.
BİLGİSAYARIN GOVDE PERFORMANSI :
Bu başlıkta ile demek istediğim ise kasa dayanıklılığı . Bunu size tam olarak anlatamasamda , sonucta bastırmamı ve vurmamı beklemeyin
BİLGİSAYARIN UZERİNDEKİ GİRİŞLER :
- Guc girişi
-DVI
-Ethernet
-HDMI
-2x USB 3.0
-Tek jaklı Mikrofon+Speaker
-Kart okuyucu
-1x USB 2.0
-Dvd/RW
Arkadaşlar umarim sizlere yarimci olabilmişimdir. Sorulariniz olursa yorum bolumunde belirtmeniz yeterlidir. İnşallah en kisa surede sizlere donerim. Hayirli gunler dilerim...