Tasarım
Oncelikli olarak VG278H'nin tasarımından soz edelim. Son donemde diğer markalar tarafından "alıştırıldığımız" ekstra guzel gorunumlu dış cerceve, Asus VG278H'de bulunmuyor. Firma, sadeliği tercih etmiş ki, zaten ekstra cirkin olmadığı surece (kesinlikle cirkin değil) monitor gibi bir cihazda tasarım cok da onemli olmadığını duşunuyorum. Oldukca duz bir yapıda olan cerceve, ust tarafta yer alan kızılotesi verici noktasında biraz daha kalın bir yapıya burunuyor. Kızılotesi verici, active shutter uc boyutlu gozluğun, monitor ile senkronize bir şekilde calışmasını sağlama işlevini goruyor. 3D gozlukten ise birazdan bahsedeceğim.
Urunun menu tuşları, sağ alt tarafa konumlandırılmış. Gunumuz monitorlerinde sık sık karşılaştığımız dokunmatik tuş modeli, bu monitorde bulunmuyor. Tuşların dokunmatik olmamasının daha iyi olduğunu rahatlıkla soyleyebilirim. Zira coğu monitorde hem parlak yuzey, hem de dokunmatik tuşlar olunca, ekranın koşesinde anlamsız parmak izleriyle karşılaşıyorduk. VG278H'nin tuşlarıyla alakalı soyleyebileceğimiz tek olumsuz şey, yukarı ve aşağı navigasyon tuşlarının arasına menu tuşunun yerleştirilmiş olması. Normalde alışmadığımız bir durum olduğu icin, ilk etapta biraz sıkıntı cekiyorsunuz.
Cihazın ayak kısmı da, kendisi kadar sade bir yapıda. VG278H, bu ayak sayesinde sağa - sola ve yukarı aşağı donebiliyor, ayrıca yuksekliği de değiştirilebiliyor. 150'şer derece sağa ve sola donebiliyorken, 20 derece yukarı veya 5 derece aşağı doğru ayarlanabiliyor. Yukseklik ayarı ise 10 santim olarak belirlenmiş. Bu sayede, monitorunuzu istediğiniz konumda, istediğiniz acıyla ayarlayarak en net goruntuyu elde edebiliyorsunuz. Ayrıca ayak kısmını soktukten sonra Vesa duvara montaj noktaları sayesinde duvara da monte edebilirsiniz.

3D Ozellikleri
Gelelim urunun 3D ozelliklerine, 3D gozluklerine ve Nvidia 3D Vision'a... Acıkcası, uzunca bir sureden sonra ben de ilk defa Nvidia 3D Vision keyfini yaşadım. Test ederken kullandığım ekran kartı ise Asus GTX 560 Ti'dı. Hemen hemen her oyunda harika bir deneyim sunduğunu rahatlıkla soyleyebilirim. Kurulum icin ihtiyac duyulan tek donanım Nvidia 3D Vision destekli bir ekran kartı (ki şu an piyasada sıfır olarak satılan hemen hemen tum Nvidia kartlarda var), tek yazılım ise Nvidia'nın son suruculeri. Bunun dışında herhangi bir donanıma veya yazılıma ihtiyac duyulmuyor. Nvidia'nın surucusunden 3D Vision ozelliğini actıktan sonra, girdiğimiz her oyunda ucuncu boyutun keyfini cıkarabiliyoruz. Desteklenen oyun sayısı cok fazla. Ozellikle Crysis 2'de ve World of Warcraft'ta harika bir deneyim yaşadığımı soylemem gerek. Sonrasında "Bir de araba yarışı olsun..." deyip Need For Speed: The Run denemek istedim. Fakat bu oyun maalesef 3D desteğinde sıkıntılı. Hemen ardından "FEAR 3'u deneyim, biraz korkayım" dedim, bu oyunda da destek bulamadım. Piyasadaki hemen hemen her oyun sorunsuz destekleniyorken, benim bu iki oyunu bulmuş olmam bir hayli guldurdu.
Gozlukler, bilinenin aksine gozumde herhangi bir sulanmaya veya ağrıya sebep olmadı. Normalde 3D ile aramın pek olmamasına rağmen, herhangi bir sıkıntı cekmemiş olmam, benim de Active Shutter 3D hakkındaki duşuncelerimin değişmesine sebep oldu. Oyunları oynarken yaşadığım en buyuk problem, World of Warcraft'ta karakterlerin geride, onları tıklamak icin kullandığım fare ikonunun ise on tarafta kalmasıyla bir turlu secim yapamamamdı. Ayrıca yanımdaki arkadaşıma "Aha, burası işte Tessellation efekti oluyor" diye parmağımla gostermeye calışırken, yine ekran derinliğinden dolayı uzaklık algımın kayboluşu ve sonrasında parmağımı monitorun icine sokarcasına carpmış olmam da yaşadığım problemler(!) arasındaydı.

Teknik Detaylar
27 inc boyutundaki bu devasa monitor, 1920'ye 1080 piksel cozunurluğe sahip. Ekranın biraz buyuk olmasından dolayı, pikseller de haliyle biraz daha belirgin hale geliyor. Mantıklı bir uzaklıkta kullanıldığında ise herhangi bir sorun yaşanmıyor. VG278H, 3D desteğinin verilebilmesi icin, haliyle 120 Hz'lik bir cozunurluğe sahip. Tepki suresine baktığımızda da 2 ms ile karşılaşıyoruz. Parlaklık konusundaki başarısı ise gercekten cok iyi. 3D gozluklerin sebep olduğu karanlığı Asus, ekranı fazlasıyla parlatarak cozebiliyor. Ama gozluksuz kullanımda sonuna kadar acarsanız, gozunuzu rahatsız edebilir. Hemen yeri gelmişken belirtelim, VG278H 50.000.000:1'lik bir kontrast oranına sahip.
Urun her ne kadar yatayda 170 derece, dikeyde 160 derece goruntu sağlayabiliyor dense de, dikeyde yapacağınız orta halli bir acı (tahmini 30 - 35 derece), renklerin bozulmasına sebep oluyor. Bu acıdan Asus'un bu modeli maalesef cok başarılı değil. Neyse ki her şekle giren ayak sayesinde monitoru istediğimiz acıya konumlandırarak, bu problemi aşabiliyoruz.
VG278H, goruntu girişi olarak VGA, DVI ve HDMI bağlantı noktalarını kullanabiliyor. Her birinden birer tane olan bu bağlantılardan, HDMI'ın 2 tane olmasını beklerdik.
Yaklaşık 2000 TL'lik bir fiyat etiketine sahip olan VG278H, ust uc seviye bir oyun deneyimi yaşamak isteyen kullanıcılar icin ideal. İcerisinden 1 tane Nvidia 3D Vision gozluk cıkıyor olması, gozluk derdiyle uğraşmak istemeyen kullanıcılar icin bir avantaj. Eğer 3D keyfini yaşamak istiyorsanız, Asus VG278H 3D monitoru tercih edebilirsiniz.