Tup mide ameliyatı, zayıflamakta gucluk ceken ve belirli bir kilonun ustundeki kişilere yapılan bir ameliyat. Mesela ameliyat olabilmek icin boy kilo endeksine gore (kilogram cinsinden vucut kitlesinin, metre cinsinden vucut uzunluğunun karesine bolunmesi ile hesaplanır) 40 ve uzerinde bir değere sahip olmanız gerekiyor. Yani obez veya morbid obez kategorisine girmek lazım. Ancak kitle endeksi 35 ve uzeri olduğu bazı ozel durumlarda da (orneğin ek hastalığı olan kişilere) bu ameliyat yapılabiliyor. Gorulduğu gibi her ''ben kiloluyum, ameliyat olup zayıflayayım'' diyene bunu yapmıyorlar.
Bu ameliyatın amacı, midenin bir kısmını vucuttan cıkarıp hacminin kucultulmesini ve boylece kişinin daha az yemesini sağlamak. Keza bu gercekleşince de insanlar zayıflayabiliyor. Tabii bir de bu tip ameliyatlara karşı toplumda bir on yargı olduğu soylenebilir. Neden mi? Cunku insanlar bu tip zayıflama ameliyatlarının oldukca olumcul olduğunu duşunuyor. Gelin, o zaman bir de bu konuyu deneyimlemiş birinin ağzından işler nasıl yuruyormuş dinleyelim. İşte 25 yaşında, İstanbul'da yaşayan ve bu ameliyatı olduktan sonra 106 kilodan 76 kiloya duşen bir kadının cevapları...
Ben bu ameliyatı oldum cunku artık diyet yapmaktan sıkıldım.
Benim psikolojik olarak yeme bozukluğum vardı. Bu duygusal olarak yeme-icme durumumdan dolayı kesin bir cozume kısa sure zarfında kavuşmaya ihtiyac duyuyordum. Ama tabii ki bu surec benim icin hic kolay olmadı.
Mesela kişiler psikolojik olarak hazır olsa da ameliyattan sonra ilk 1 haftada aşırı zorlu bir donem yaşayabiliyorlar. En azından benim icin oyleydi.
Valla ağrılı ve zahmetli bir zaman geciriyorsunuz ama surecin kolaylıkları da var. Mesela ameliyatın en kolay yonu, kilo verme hedefine ulaşmak isteyen herkesin bunu tup mide ile kolayca başarabiliyor olması bence. Ya tabii bu kişiden kişiye gore değişkenlik gosteriyor lakin benim icin ameliyatın en zor yonu katı gıdalara geciş donemiydi. Cunku bizde şey oluyor; ilk once sadece sıvı, sonra pure sonra da katı besleniyoruz. Bunların hepsi belirli bir surecten sonra gecilen aşamalar.
Ameliyattan sonra olumlu olarak gorduğum en onemli şey, hızlı bir şekilde ideal kiloma yakınlaşmamdır.
11 aydır tup mideliyim ve hedefime sadece 6 kilo kaldı. Fakat bu işin olumsuz tarafı da her ne kadar her şeyden yiyebilsem de bazen yiyememek sinir bozucu olabiliyor. Ameliyat korkulacak bir deneyim kesinlikle değil. Ameliyatın ilk bir haftasından sonra ağrılarım dindi, ki zaten diyete bağlı kaldığınız takdirde herhangi bir sorun kolay kolay yaşamıyorsunuz. Bu ameliyatı duşunen, tereddutte kalan olursa kesinlikle tavsiye ederim cunku şu an daha sağlıklıyım. Bundan dolayı da cok mutluyum, ufacık bir pişmanlığım yok.
''Tek pişmanlığım, neden bu ameliyatı daha erken olmadım?'' pişmanlığıdır. Tup Mide Ameliyatı 11 aylık tup mideli olarak diyetimi aksatmadığım icin midemin hacmi buyumedi ve hala minnak bir midem var. Yani en fazla metobalizmamdan kaynaklı kilo veremiyorum, o yuzden sabit kiloda kalıyorum. Ama hicbir zaman eskisi kadar fazla yiyemiyorum. İşte dikkat edildiği surece tekrar kilo alınmayacağını duşunuyorum, ki bu da cok onemli bence.
Ben ozel hastanede ameliyat olduğum icin maddi acıdan zorlandım lakin dediğim gibi bir daha olsa tereddut etmem, iki kat ucret verip tekrar ameliyat olurum. Ameliyat icin yaklaşık 20 bin TL gibi bir meblağ harcadım. Ben ameliyatla zayıfladığımı saklamıyorum. Nasıl kilo verdiğimi soranlar olursa tup mide ameliyatı ile verdiğimi soyluyorum. Yine soyluyorum bunu ama butun cevreme de ameliyatı tavsiye ediyorum.
Ameliyatın tabii ki riskleri var. Mesela ben hala herhangi bir riskle karşılaşır mıyım endişesi yaşıyorum. Tup Mide Ameliyatına Dair Rahatsız Edici Bir Animasyon Goruntusu Aslında doktorlarımız bizlerden ameliyat oncesinde rontgen, kan tahlili gibi bazı testler istiyor. Bunun yanında psikolojik olarak hazır olup olmadığımıza da bakıyor. Bu ameliyat icin mutlaka doktor araştırılmalı. Mesela ben kendim icin uzun araştırmalar sonucunda kendi doktoruma ulaştım. Doktorumun benden evvel ameliyat ettiği hastalara ulaşıp aklımdaki soruları onlara yonelttim ve oyle ameliyata karar verdim. Riskleri minimuma indirmek icin iyi bir doktora ameliyat olmak şart diyebilirim.

Editor Notu: Bu sene tup mide ameliyatı gecirmiş ve İzmir'de yaşayan kişilerle goruştuğum bir yuksek lisans tezi yazdım. Tezim daha yayımlanmadı, yayımlanınca merak edeyenler okuyabilir. Webtekno ozelinde hazırladığım bu yazıda ise tezimde ele aldığım bakış acısından bağımsız, akademik bir kaygı gutmeden, bu ameliyatı gecirmiş bir kişiye ulaşıp bu sureci genel olarak nasıl yaşadığını sormak istedim.
Sorularımı yanıtlayan kişi, bu ameliyatı olmayı duşunenlere bir fikir vermesi acısından deneyimlerinden bahsetti. Yani bu yazımızı kesinlikle bir ameliyat tavsiyesi olarak algılamayın. Doktorunuz size ne oneriyorsa onu yapmanızda fayda var.