Urun ve tum teknik detayları.
Arkadaşlar merhaba, bundan bir bucuk sene once kadar Matebook D14 R5 3500U 8 GB + 512g modelini almıştım bununla alakalı olarak almayı duşunen arkadaşlara deneyimlerimi aktarmak istiyorum. Oncelik dış tasarımıyla başlamak istiyorum, acıkcası tasarım olarak oldukca guzel ve hafif bir tasarımı var. Tek el ile tutmak oldukca kolay ve rahat. Kapağı acarken MacBook'dakiler gibi tek elle veya tek parmak ile acma ozelliği yok ama bana kalırsa cok da onemli değil, sırf menteşesi daha yumuşak diye gidip de 10 bin TL fazla vermekten iyi diye duşunuyorum. Kapağı acınca ic tasarım beni oldukca memnun etti, acıkcası ekranın kenarlarında kalın bir cerceve olmaması ekstra guzel bir gorunum veriyor zira biliyorsunuzdur ki kamerası klavyede F6 ve F7 tuşlarının arasında tuş gibi gizlenmiş bir bicimde duruyor. Bana soracak olursanız kamera konumu biraz kotu. Yani neden kotu derseniz iş toplantısı yapacaksınız karşı taraf sizi aşağıdan goruyor, yuzunuzden ziyada boynunuz daha on planda oluyor yani kafanızı aşağıya eğerek konuşmanız gerekiyor.

Biraz ekrana bakacak olursak IPS ekranları genelde insanlar pek sevmiyor ancak bu cihazda ekran sizi cok rahatsız etmiyor goze bile batmıyor. Klavyedeki ışıklandırma bana biraz az gelmişte olsa gayet yeterli derecede. Parmak izi okuyucusu gereğinden fazla hızlı ve sizi gundelik kullanımda yormuyor. İcindeki NVMe SSD gercekten hakkını veriyor sistemin acılış hızı maksimum 5-6 saniye kadar suruyor.

Cihazı gundelik, iş ve ofis ortamlarında kullanırken sıkıntı cıkmayacağına emin olabilirsiniz. Gercekten programları acarken cok zorlanmıyor, tabii her program icin aynı şey gecerli değil. Oyun kısmını soracak olan var ise bazı oyunları oynarsınız ancak en duşuk ayarlarda.
Program olarak denediğim en ağır program sanırım Photoshop oldu, arayuzunde ufak tefek takılmalar olsa da işinizi gorecek derecede olduğundan emin olabilirsiniz. Oyun olarak da Valorant, CS:GO, ETS 2, HOI4, Cities Skylines, GTA 5 ve Bannerlord denedim. Acıkcası hepsini duşuk ayarlarda bile olsa actı hatta oynanacak duzeydelerdi. (Bannerlord icin hÂla şaşkınım.) Tabii benim gibi arada sırada oyun oynamayı seven kişiler var ise soğutucu fan almayı unutmasın derim cunku kasası aluminyum olduğu icin bir yerden sonra cok ısındığını anlıyorsunuz, ancak urun sıcaklığı dışarı atma konusunda oldukca başarılı.

Gelelim fiyatına gore uygunluğuna, bana kalırsa şu anki fiyatını hak eden bir urun değil. Ben aldığım zaman 6500 TL'ye almıştım ve o zaman gercekten fiyatını hak eden bir urundu ancak şu anki fiyatları 11000-14000 arasında değişmekte ve gercekten bu fiyata daha iyisini bulabiliyorsunuz. Matebook'da en sevdiğim şeylerden biri PC Manager uygulaması oldu, format atınca sadece WLAN driverını kurmanız yeterli oluyor cunku PC Manager sizin yerinize diğer suruculeri kuruyor hatta guncellemelerini kontrol ediyor. Bu arada cihaz Windows 10 olarak geliyor ve benim Windows 11'i deneme imkanım oldu, acıkcası Windows 11'in kendi kararsızlığından mıdır bilmiyorum arayuzde kasmalar donmalar mevcuttu ve boştayken bellek kullanımı %50 civarlarındaydı. Yani Windows 11 8 GB belleği olan birine gore değil gibi duruyor bu konuda da kucuk bir bilgi vereyim.

Cihaz bana bu zamana kadar hic sorun cıkarmadı, ancak ilk aldığımda Ethernet kablosu girişi aramıştım meğerse incelikten odun vermemek icin CD/DVD okuyucu ve Ethernet girişi koymamışlar bir tek HDMI girişi bulunuyor. USB bellek girişi 2 adet bulunuyor biri cihazın solunda biri sağında, zaten birine mouse takıyorsunuz diğeri bazen tek başına yetiyor bazen yetmiyor. Bunların dışında tek sorunu kendi kullanımım yuzunden yaşamıştım o da ilk aldığım zamanlar laptop cantası olmadığı icin standart bir okul cantasında taşıyordum ve cantanın icindeki deri parcası fanın icine kactığında aşırı derece ses yapıyordu. Servisine goturup verdiğimde sorgulamadan alıp 2 saat icinde sorunumu cozup teslim ettiler. Yakın zamanda garantisi bitmeden servisine tekrar ic temizliği ve termal macun değişimi icin gideceğim.

Umarım urunu alacak veya almayı duşunen arkadaşlar icin yararlı bir konu olmuştur.