Turkiye ’de en cok satan bazı otomobil modellerinin ureticisi Dacia, gectiğimiz hafta Fransa ’nın Paris kentinde Avrupa basınına yeniliklerini tanıttı. Bu etkinliği aralarında bizim de olduğumuz Turkiye ’den de bir grup gazeteci takip etti.
Dunya basını ile birlikte takip ettiğimiz Dacia ’nın 2022 Manifesto toplantısı gorkemli bir salonda gercekleştirdi. Logosu değiştirilen marka, 2023 yılından itibaren cıkartacağı tum modelleri sıraladı. Buna gore, bu yılın kasım ayında Turkiye yollarına cıkacak olan yeni Dacia Jogger ’ı yuzde 100 elektrikli Spring izleyecek. 2023 yılı ise başlı başına Dacia ’nın atak yılı olacak. Dunya ’da iddialı bir 2023 ’e hazırlanan Dacia, Turkiye ’de de cıtayı yukselttiğini acıkladı. Biz de Dacia Turkiye'nin mevcut durumu ve geleceği hakkında onemli bir roportaj gercekleştirdik.
Dacia Turkiye ’nin hedefi ilk %5! İşte Renault Genel Muduru ile yaptığımız roportaj:
Renault Mais Genel Muduru Berk Cağdaş, Dacia ’nın Paris ’te yapılan basın toplantısında sorularımızı yanıtladı. Cağdaş, Dacia Turkiye ’nin 2022 ve 2023 hedeflerini şu şekilde paylaştı:
“Dacia ozelinde Mais olarak 2022 yılı icin daha iyi beklentilerimiz vardı. 2022 yılı icin da daha olumlu bir butce yapmıştık. Sonra Ukrayna-Rusya sorunu ortaya cıktı. Tedarik sorunu da gundeme getirdi. Zaten cip krizi de vardı. Yerli uretim yapıyor olmamızın, o urunlerinin satış ağırlığının, toplam satış adetlerimizin icinde daha ağırlıklı olması nedeniyle bir avantajlı hissediyorduk kendimizi. Ozellikle lojistik sorunlar ve hammadde sıkıntısı butun sektoru etkiledi. Turkiye ’de Renault ve Dacia olarak ciddi bir performans gosterdik. Ağustos sonu itibariyle 58.500 Renault, 23.700 adet de Dacia satışı gercekleştirdik. Biliyorsunuz Dacia sadece binektir, Ticari aracımız yok. Renault ’nun da 52 bin adedi binektir. Dolayısıyla 88 bin adetle bugune geldik.
Bundan sonra Dacia ’da sene sonu hedeflerimize ulaşırız. pazar payı olarak yuzde 5 civarıydı. Ağustos itibarıyla gectik bu pazar payını. Sorun şu, biz var olan bir talebi elimizdeki kısıtlı tedarikle doyurmaya calışıyoruz. Oncelikle bayi tarafındaki perakende talep, sonra kurumsal talebi filo ve buyu filo taleplerini karşılamaya calışıyoruz. Oncelik her zaman bayi tarafında yani perakende de oluyor. Bu sene yaptığımız satışlarla ve seneye yapmayı planladığımız satışlarla 500 bin adedi Turkiye ’de Dacia olarak gececeğiz. Yaklaşık 10 yılda 500 bin adet arac satılmış bir pazara ulaşmak bizim icin onemli. Ben kişisel olarak bu Dacia markasına cok inanıyorum. Grup olarak Oyak olarak inanıyoruz. Cunku Turkiye ’nin satın alım gucune, hayat standardına, aile yaşamına son derece uyumlu, fayda maliyet oranında araclar sunuyoruz. Duster modeli icin bir şey eksik diyebilir misiniz? Şimdi Dacia Spring ’le herkes elektrikli araca ulaşabilmeli ve herkes binebilmeli sloganıyla yola cıktı. 2023 ’un ilk ceyreğinde lanse etmeye planladığımız Dacia Spring buyuk motoruyla Turkiye ’ye gelecek. Ben hem bireysel hem de kiralama tarafında buyuk bir ilgi bekliyorum. Ozellikle genc kuşakta ilgi bekliyorum.
Dacia Spring ’in Turkiye ’ye ne kadar tedarik verileceğini bilemiyorum. Ama bir satıcının, Turkiye ’de bir distributorun bizim gibi B ve C segmentine hakim, pazar liderliği olan bir ureticinin yuzde 20-25 filo hedefi olmalı. Filo satışsız bir arac olmaz. Filo oranını yuzde 25 olarak hesap etseniz bile bunun Dacia ’ya duşen payı yaklaşık yuzde 25-30 ’dur. Renault ağırlıklıyız tabi orada. Onun buyuk kısmını Dacia Spring teşkil edecek diyebiliriz.
Dacia 2023 hedefi kesinlikle bu seneki başarıyı surdurmek olacak. Yani ilk 7 arasındayız. 6. veya 5. Olmak benim icin başarı olacaktır. Ben olacağımıza inanıyorum. Duster yenilenecek. Model ve urun kabuk değiştiriyor. Mobiliteyi on plana koyan kullanıcı kitlesine hitap eden herkese her turlu aracı veriyor Dacia. Ben markaya cok guveniyorum. 2023 ’te de buna devam edecektir. Normal koşullar altında başa gureşen markalardan biri olması gerekir, mevcut trendde… Buna inanıyorum.”
“Oncelikle muşteri memnun olacak, sonra bayii”
“Oncelikle muşteri memnun olacak, sonra ikinci olarak bayi memnun olacak ve ucuncu olarak da calışanınız mutlu olacak. Benim 6 yıldır kurmaya calıştığım iş disiplini bu. Benim sosyal medyam muşteriye acık. Bana herkes ulaşabilir. Gerekirse kendim arıyorum. Muşterinin guven duyması cok onemli.
Dacia muşteri profili, genellikle Turkiye ’de orta segment dediğimiz genc calışanlar, kadınlar, B segmente C segmente birebir uyan bir muşteri profilimiz var. Spring te genc nufusu hedefliyoruz. Yeni mezun, yeni calışmaya başlayan, yeni evli ciftler hedefimiz…”
Turkiye, en cok Duster satılan dorduncu ulke:
Turkiye, 2022 Ağustos sonu itibarıyla 169 bin adet ile dunyada en cok Duster satılan dorduncu ulke olarak dikkat cekiyor. Dacia'nın muşterilerinin yaşam tarzlarıyla uyumlu, ozgun, dayanıklı, cok amaclı ve cevre dostu araclar sunduğunu belirten MAİS A.Ş. Genel Muduru Berk Cağdaş, şirketin bulunduğu konum hakkında ise şu acıklamada bulundu:
"Bir otomobilde gercekten olması gereken ozellikleri gelişen teknolojiyle surekli guncelleyen Dacia, akıllı cozumler sunan bir fiyat performans markası olarak muşterilerinin ihtiyaclarına cevap veriyor. Yenilenen urun yelpazesi ve MANIFESTO konsept otomobili, yeni marka kimliğiyle birlikte Dacia'nın maceracı ruhunun bir gostergesi. 2022 Ağustos sonu itibarıyla Dacia Turkiye olarak yuzde 5,2 pazar payı ve 23 bin 861 adet satışla toplamda yedinci, binek otomobil pazarında altıncı, ithal markalar arasında ise en cok satılan ikinci marka konumunda bulunuyoruz. Duster ise aynı donemde 16 bin 936 satış adeti ile SUV pazarının lideri ve en cok satılan ithal model. SUV segmentinde ilk gunden bu yana ezber bozarak dengeleri değiştiren Duster aynı zamanda son 10 yıldır 4x4 segmentini aralıksız liderliğiyle domine ediyor. Turkiye, 2022 Ağustos sonu itibarıyla 169 bin adet ile dunyada en cok Duster satılan dorduncu ulke olarak dikkat cekiyor. Tum bu veriler Dacia'nın Turk tuketicisi tarafından ne kadar beğeni topladığını ortaya koyuyor. Temel felsefesinden vazgecmeyerek kendini yenileyen Dacia markası, emin adımlarla yoluna devam edecek. 2023 yılında hedefimiz, 2004 yılında giriş yaptığımız Turkiye pazarında toplamda yarım milyonluk satış adedine ulaşmak."