Arkadaşlar bu incelememde bu iki kontrolcuyu değerlendireceğim, başlıklar altında uyumluluk, materyal kalitesi ve rahatlık esas olacak.
İnceleme sadece Steam ve diğer platformları esas almayıp, PlayStation Now ve Emulator gibi uygulamalara da bakacağız.






Xbox Controller gorulduğu uzere One S kontrolcusudur yani son nesil değildir fakat cok bir fark olmadığını testlerim sonucu gordum. Yani incelememi bu gamepad uzerinden yapacağım.
DualSense ise PS5 kontrolcusudur herkesin bildiği uzere.

Materyal & malzeme kalitesi​Kullanılan malzeme olarak iki kontrolcude de tuşlar (Joystick) yumuşak silikon bir tasarıma sahipler ve guzel bir hissiyat vermekte ikiside. Burada eksi tarafına yazmam gereken bir şey varsa o da xbox kontrolcusunun gorduğu uzere Joystick dediğimiz tuşların icerisine toz birikmesi fakat DualSense'de boyle bir problem olmaması. Problemin kaynağı xbox kontrolcusunun tuşları icindeki eğimler. Bu sebepten dolayı toz aralarına giriyor ve temizlemek zor olabiliyor.
Her iki gamepad'in de iyi bir plastik dokusu var fakat DualSense biraz daha tok bir hissiyat veriyor fakat bu kullanılan malzeme kalitesi değil buyuk ihtimalle tasarımsal tercih soz konusu cunku xbox puturlu bir yapıya sahipken, DualSense duz bir materyale sahip deyip malzeme kalitesi konusunu kapatıyorum.

Trigger (tetik tuşları)​Trigger konusunda ben Xboxkontrolcusunun tamamen yarış oyunları ve simulasyon icin yapıldığını duşunuyorum cunku aynı zamanda hem dokusu hem de rahatlığı sebebiyle Forza gibi oyunlarda her zaman Xbox ile daha rahat ettim. Tabiki de bir direksiyon seti değil fakat similasyon etkisini klavyeden daha iyi veriyor kontrolculer her zaman. DualSense ise daha cok RPG oyunları icin yapılmış gibi Trigger konusunda. Zaten fotoğraflarda da gorebildiğin uzere iki gamepad'in Trigger tasarımı oldukca farklı.

Tuş dizilimleri ve rahatlık​İki kontrolcude de birbirine denk gelen tuşlar mevcut fakat bir kac farkla. Bu konuda DualSense onde. Şoyle anlatayım, orneğin, Xbox kontrolcu ile PS Now actınız ve Last of Us 2 (artık kutuphanede değil fakat kutuphanede olan ilk oyunda da flaşı acmak icin jiroskop kullanmanız gerekli.) oynuyorsunuz ve sizden gitar calmanızı fakat bu gitarı TouchPad ile calmanızı istiyor, bu sorunu tuş değiştirerek ayarlıyorsunuz peki ya envanteri nasıl acacaksınız? Oyun bir yerde sizden envanteri acmanızı istiyor ve acmadan da ilerlemiyor. Yani siz bu noktada oyunu oynamayacağınızı duşunuyorsunuz fakat yazılım dunyasında her şeyin bir cozumu vardır ve bunları ceşitli uygulamalar ile aşıyorsunuz. Fakat o TouchPad ile calmak size daha iyi hissettiriyor, sonucta aynı fiyatta olan iki gamepad fakat biri diğerinden ekstra Jiroskop, TouchPad gibi avantajlar sunuyor. Aynı avantajlar DualShock 4 icin de gecerli. Şimdi bazı arkadaşlarımız diyebilir ki "DualSense'in PS Now uyumluluğu yok." hayır var arkadaşlar gamepadinizi DualShock 4 olarak tanıtıyorsunuz mesela DS4Windows veya reWASD(ucretli) gibi uygulamalarla (DS4Windows biraz sıkıntılı fakat diğer program cozuyor direk) ve bu gamepadin butun ozelliklerini PlayStation oynar gibi kullanıyorsunuz ayrıca ilerleyen zamanlarda kesin gelecek bu destek. Her neyse konudan cıktık biraz. İş rahatlığa gelince DualShock 4, Xbox kontrolcusunden daha rahatsız şekil itibarıyla. Fakat iş DualSense kontrolcusune gelince işler biraz değişiyor, sizin icin şu karşılaştırmaları birebir yaptım ve şu kanıya vardım;

(Rahatlık olarak)
Xbox Controller(One S) > DualShock 4 ve PS3 kontrolcusu
DualSense > Xbox Controller (One S) / Bence 9. nesilden de daha rahat fakat şimdi o bende yok diye soyleyen olacaktır ancak onu da denedim ben zaten. Gene de duzenli kullananlar icin bu kısımda acık kapı bırakıyorum.


PC'de kullanım​Bir PC kullanıcısı olarak DualSense gibi PlayStation gamepadlerine uzak olmanız cok normal fakat bu kontrolcuyu Steam rahatlıkla tanıyabiliyor, aynı şey DualShock icin de gecerli. Eğer oyunda destek yoksa bile Steam bunu oyuna tanıtıyor. Gene de diğer bazı oyunlar icin DS4Windows gibi uygulamalarla rahatlıkla tum oyunları oynuyorsunuz. İş xbox'a gelince durum tam uyumluluğa donuşuyor cunku gamepad'i Windows'ta tum oyunlar Native olarak tanıyor, yani tam uyumluluğu var. Fakat ayrı bir parantez acmak istiyorum, burada Forza Horizon gibi oyunlarda Steam'de acarsanız suruculeri Xbox 360 olarak tanıyor yani sizin Trigger titreşimleri ucuyor demek oluyor fakat Steam'den girdiyi devre dışı bırakırsanız o da ne? Trigger titreşimleri calışıyor, bambaşka bir oyun etkisi değil mi. DualSense'nin ve diğer PS kontrolculerini PC'de kullanmak diğer yanlardan şoyle kotu, bazı oyunlarda tuş duzenleri yani Xbox kontrolcusu uzerindeki şemaya gore ayarlanır ve siz bir konsol kontrolcusunu taktığınız zaman şema gene xbox'ta kalır. Coğu oyunda artık kontrolcu gecişi yapabiliyorsunuz fakat eğer o ozellik yoksa ilk başta bu karışıklık yaratıyor cunku sizdeki Ucgen tuşu Xbox'ta Y tuşuna denk geliyor, sizdeki X tuşu Xbox'taki A tuşuna yani Interact tuşuna denk geliyor, bunu başta oğrenmesi ve ezberlemesi cok sıkıntılı olabiliyor. En ufak bir şeyde bile kontrolcuye bakıyorsunuz.
Dedim ya Steam'de tam uyumluluk var fakat mesele tam olarak oyle değil. DualSense'de Jiroskop fonksiyonlarından tutun, Haptic Feedbacklere kadar mikrofon desteği bile soz konusu ve bu soz konusu fonksiyonları Steam'de kullanamıyorsunuz haliyle cunku PC oyunlarında boyle fonksiyonlar yok her şeyden once. Fakat bir emulator vasıtasıyla veya PS Now ile oyun oynuyorsanız bu ozellikleri tam olarak kullanabiliyorsunuz. Orneğin Bloodborne'de Gestureleri yapabilmek icin X tuşuna basarak gamepad'i ceşitli şekillerde oynatıp hareketlere erişim sağlayabiliyor, bunun yanında Share'ye basarakta bu menuye erişebiliyorsunuz. Fakat o da ne? Xbox'ta boyle bir tuş ve boyle bir Jiroskop desteği bulunmuyor. Yani sonuc olarak konu gene Last of Us gitar muhabbetine bağlanıyor, siz bu ozelliklerden mahrum oyun oynuyorsunuz. Ancak dediğim gibi yazılımsal olarak cozumleri var, fakat o konuya girmeyeceğim. Ayrıca mikrofon/hoparlor gibi ozelliklerini de kullanabiliyorsunuz bazı programlar ile ben denedim ve calışıyor. (DualSense X ve ucretsiz)



Hangi kontrolcu ne icin?​Oncelikle sıkı bir souls oyuncusuyum, Demons Souls Remake haric butun souls oyunlarını oynadım. Demons Souls'un da PS3 surumunu emulator ile oynadım. Ben bu oyunlar icin gamepad aldım ve bu oyunlar en iyi ama en iyi DualSense ile oynanıyor arkadaşlar bunu net bir şekilde soyleyebilirim. Dediğim gibi Xbox yarış odaklı bir gamepad "bence" ve simulasyon oyunları icin cok ideal bir kontrolcu olduğunu soyleyebilirim. Ayrıca Xbox'ta Joystick butonları yeri bence tam olması gerektiği gibi boyle daha rahat hissediyorum.

Ağırlık ve buyukluk​DualSense kontrolcusu icinde barındırdığı ozellikler neticesinde daha ağır fakat arasında cok bir fark olduğunu sanmıyorum aşağı yukarı aynılar. Ayrıca DualSense biraz daha buyuk yani benim elime tam uyuyor.

Şarj ve pil omru​Xbox kontrolcude cıkarılabilir pil kullanılırken DualSense'de dahili ve şarj olabilen piller var. Hangisi daha avantajlı derseniz ben bu konuda xbox onde diyorum cunku Xbox 1 hafta giderken, DualSense 4 saatlik oynamada bitiyor maalesef. Fakat şarjdayken gene oynamaya devam ediyorsunuz, ayrıca Type-C ile şarj oluyor. Bendeki Xbox ise bağlamak isterseniz kablo ile Micro-USB kullanıyor o zamanki teknolojiden dolayı. Fakat Bluetooth olduğu icin basit bir adaptor ile bunu hallediyorsunuz ve kablo sorununuz kalmıyor. Ayrıca xbox icin kullandığım piller ReCyko Pro markasının 2100 mAh pilleri. Bu piller de cok dayanıklı olduğundan dolayı da gamepad'e uzun kullanım suresi veriyor.

Cekim gucu​Benim kullandığım adaptorden midir bilmiyorum fakat Xbox kontrolcusunde onunde ufak bir engel olsa cekmemeye başlıyor fakat bu sorun DualSense'de yok. Fakat ikiside adaptoru gorebilen kısımdan 2-3 metrede hic bir sorun yaşamadım.

Kısaca ikisininde artı ve eksileri​XBOX Controller:​ + Pil omru.. + Tuş konumları. + Tam uyumluluk. + Simulasyon ve yarış oyunları icin en iyisi. + Malzeme kalitesi
- Fiyatı daha az ozelliği olmasına rağmen pahalı. - Bana gore prize takılıp şarj edilememesi bir eksi. Cunku piyasadaki duzgun pil şarj cihazları pahalı ve bunlardan almanız gerekiyor. Ayrıca kendi şarj standı da pahalı. - Cekim gucu. - Işık. Evet ışıklandırma logo uzerinde mevcut fakat bu ışık ne şarj biterken sizi uyarıyor ne bişey sadece sabit yanıyor. En azından bendeki kontrolcude oyle. DualSense:​ + Benzersiz Jiroskop, TouchPad, Haptic Feedback gibi ozellikleri. + Steam ile uyumluluk. + Malzeme kalitesi. + Tasarım olarak cok iyi. + Fiyat. + PS Now, Emulator gibi programlarla daha iyi. + RGB ışıklandırması var.
- Evet fazla fazla ozellikleri var fakat bunları PC'de kullanmak icin buna uygun oyun ve buna uygun programlar kullanmalısınız. - En buyuk sorunu uyumluluk diyebilirim.
Sonuc​Fiyatların pahalılığı sebebiyle iki kontrolcu arasında kalmış kullanıcıların her ne kadar uyumluluk problemleri de olsa DualSense secmelerini oneriyorum. Cunku gamepadi zaten Steam tanıyor ve Steam dışı oyunları da DS4Windows ile Xbox olarak tanıtıp oynayabiliyorsunuz ve ekstra sunduğu ozellikler cok fazla. Şu an icin uyumluluk sorunu evet olabilir fakat şimdiden bu kontrolcunun bir cok oyunla uyumu aşikar. Sony'nin PC'ye oyun cıkarmasıyla birlikte, Haptic Feedback gibi TouchPad gibi fonksiyonları kullanabileceğiniz oyunlar da cıkacaktır ve onlar cıktığı zaman o oyunlar bu gamepad ile daha farklı olacaktır. Fakat gene de "ben şu an takıp direk oynayabileceğim, %100 uyumlu bir gamepad istiyorum." derseniz Xbox sizin icin bicilmiş bir kaftan. Fakat fiyatlar bu durumdayken biraz mantıklı olmakta fayda var gibi diye duşunuyorum. Ben iki kontrolcuye de sahip olan biri olarak iki kontrolcuyu size kendimce artı ve eksisini yazmaya calıştım. Eğer butceniz biraz daha sınırlı ise daha yuksek uyumluluğa sahip DualShock 4'te alabilirsiniz.