Meraba arkadaşlar. Bugun sizlere Kingston V300 120 GB SSD ’yi inceleyeceğim. Testlerinide yaptım. Onlarıda paylaşacağım.Urunu alalı 4-5 ay oldu. Daha once bu SSD ’nin dandik bir incelemesini yapmıştım. Video cekmiştim. Alay konusu oldu . Cok dandikti. Konumuza donelim. Bu testleri @SouL calibur arkadaşın bu SSD icin soylediği şeylerden şuphelenerek yaptım. @NykSs arkadaşın testleride şuphemi cekti. Kingston SSD ’de sessiz sedasız NAND değişikliğine gitmiş. NAND ’ları değiştirdiği icin okuma/yazma hızarının duştuğu soyleniyordu. Aşağıdaki 1. Linkte SSD ile ilgili …. Arkadaşımın soylediği yorumlar var. 2. Linkte ise SSD Labs sitesinin testi var. Burdan NAND değişikliği ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Linkler:

Kingston v300 Performansı! | Technopat Sosyal

Kingston SSDNow V300 120GB İncelemesi | SSD Labs

Kingston v300 serisi bir ssd sakın almayın

İlk once inceleme ile başlıyalım.

Şimdi de V300 120 GB SSD ’nin gorunuşu ve kutu iceriğine bakalım:

Kingston V300 serîsinin paketlemesi bu şekilde. Buda paketin arka kısmı.

Kutu iceriğinden V300 120GB SSD , bir adet 7mm'den 9.5mm 'e yukseltici aparat , bir de kullanım kılavuzu cıkmakta. Taşınabilir bilgisayarı 9.5mm depolama cihazlarına destek veren kullanıcılar icin yukseltici aparat iş gorecektir. Kullanımı da basit. Arka kısmında uzunlamasına iki adet yapışkan yuzey bulunmakta. Uzerlerindeki koruyucu jelÂtinleri cıkardıktan sonra aparat SSD'nin on yuzune uygun bir şekilde oturturuluyor.

Kingston V300 120GB on yuzu.

Buda arka yuzu.

SSD ’de plastik yerine metal bir kaplama kullanılmış. SSD ’nin ısınmaması icin iyi bir artı ama ağırlığını arttırıyor. SSD apartı ile birlikte 95 gram ağrırlığında. İnce notebook kullanıyor iseniz bu ağırlık sorun olabilir.

SSD ’nin icini actığımızda mavi bir PCB karşımıza cıkıyor.

Bu tarafta ise eski SandForce SF-2281 kontrolcusu var.SSD, toplamda 16 NAND Flash yongası taşımakta.
Şimdi Kingston ’un SSD ’leri icin cıkardığı Kingston Toolbox programından bahsedeceğim. Kingston Toolbox programı gorselikten yoksun bir program. Kullanımı basit. Zaten programın tek artı yanı kullanımının basit olması.

Burda SSD ’leri gorebilirsiniz. Programı yonetici olarak calıştırmanız gerekiyor. Yonetici olarak calıştırmazsanız acılmıyor.

Tools kısmına geldiğinizde Kingston SSD ’nizin Firmware surumunu guncelleyebilirsiniz.

Details yani detaylar bolumunden SSD ’niz hakkında Identify data ve SMART Data bilgilerine ulaşabilirsiniz.

SSD icin RST ekranı. Şimdi SSD testlerine gecelim.

Test sistemi:

· Anakart: Asus H81-M PLUS

· İşlemci: İntel Pentium G32220

· İşlemci Soğutucu: Stok fan

· RAM: Gakill Ripjawsx 2X4 8 GB bellek

· Ekran Kartı: Asus HD 7790 DirectU II O.C.
Ses Kartı: Dahili Onboard ses kartı · Depolama Birimi: Kingston SSDNow V300 120GB

· Kasa: Gigabyte IF 333

· PSU: OCZ 600 Modxstream Pro serisi 600 watt 80+

· Monitor: Casper 19 inc monitor

· İşletim Sistemi: Windows 8.1 Pro 64 bit

İlk testimize Samsung Magician progamı ile başlıyalım. Oncelikle bu program hakkında bir uyarıda bulunmak istiyorum. Bu programı Samsung SSD ’niz olmadığı surece tam anlamı ile kullanamıyorsunuz. Sadece SSD ’nin Benchmark testlerini yapabiliyorsunuz. Teste gecelim.

Bu teste SSD oldukca başarılı bir perfromans veriyor. Standart 450 MB okuma/yazma hızının ustune cıkıyor ve yuzumuzu gulduruyor.

Sıradaki teste gecelim. Bu testte Crystal Disk Mark programını kullandım.

Bu testte okuma ve yazma hızında duşuş var. Okuma hızında aşırı duşuş yok. Bu duşuş programlar arasında farklılık gosterebilir ama yazma hızında aşırı bir duşuş var. Bu dikkatimizi cekiyor. NAND değişikliğinin zararı ortaya cıkıyor.

Sıradaki teste gecelim. Bu testte AS SSD Benchmark programını kullandım.

İOPS testi.

Bu testede gorduğumuz gibi gene yazma hızı duşuk. Bu programda ve Crystal Disk Mark programında yazma ve okuma hızının 450 MB usutune cıkması gerekiyordu.

Sıradaki testide Anvil ’s Storage programında yapttım.

Bu testte okuma ve yazma hızıda duşmuş.

SSD sıcaklığındanda bahsetmek istiyorum. SSD yuk altında ve testlerde 29-30 dereceyi gecmedi. Boşta ise 20 ile 25 derece arasında değişen sıcaklıklarda calışıyor.

Yukte:

Boşta:

Urunun artıları:

+ Metal kaplama sayesinde az ısınıyor.

+ Gunluk kullanımda bile SSD ’nin farkını gorebiliyorsunuz.

Urunun eksileri:

- İnce notebook veya ultrabook ’larda ağırılığı sorn teşkil edebilir.

- NAND değişikliğine gidilmesi.

Sonuc:

SSD ’nin hızlarının Samsung Magician programı haricindeki diğer programlarda hızı duşuk cıktı. Bu programda birden cok test yaptığınızda hızlar değişebiliyor. Hızların duşuk olması NAND ’ların değiştirildiği sonucunu ortaya cıkarıyor. Ev kullanıcıları icin değişen bir şey yok. Gunluk kullanımda bir sorun teşkil etmez. Diğer SSD ’ler gibi aynı performansı verir. Bilgisayarın acılma hızı 8 ila 10 saniye arasında değişiyor. Uykudan 1-2 saniye icinden cıkıyor. Bilgisayarı yeniden başlatınca acılması 10-15 saniye suruyor. Urunu gunluk kullanım, dosya sıkıştırma işleri ve dosyaları aktarmak icin alabilirsiniz. Ev kullanıcıları icin İdeal bir urun. Daha profesyonel duşunuyor iseniz bu SSD ’den fazla bir şey beklemeyin. Bu urun yerine daha iyi urunler var. Bir miktar daha para koyup alabilirsiniz. Dediğim gibi gunluk kullanım ve cok aşırıya kacmayan dosya sıkıştırma vs. işlerde diğer SSD ’lerden bir farkı yok.

Urunu alabileceğiniz bazı yerler:

Kingston 120GB ORM-SV300S37A/120G SSD Now V300 SATA3 2.5 7mm SSD Disk - Gold.com.tr

KINGSTON 120 GB SSDNow V300 SSD Surucu SV300S37A/120G Solid State Disk Drive (SSD)

Kingston 120Gb V300 Serisi Sata 3.0 Cache Ssd (Okuma Hizi 450Mb / Yazma Hizi 450Mb) - Vatan Bilgisayar

KINGSTON SV300S37A/120G ssd sabitdisk - inventus

TeknoBiyotik: Kingston SSDNow V300 Serisi 120GB 2.5" 7mm SATA3 SSD (SV300S37A/120G) - SSD - Depolama

Not: Lutfen alıntı yapacaksanız biraz emeğe saygı gosterip buranın linkini verin. Yoksa tamamen emeğe hakarettir.

Not 2: Resimler İmgur'a yuklenmiştir.