Bugun itibarıyla tum yeni sistemin parcalarını tamamlandım.
Oncelikle yeni sistemim aşağıda gorulduğu gibidir.
Monitor: Gigabyte Aorus 27 FI27Q-X 2K 240Hz | Ekran Kartı: ASUS ROG STRIX RTX 3070 Ti OC | İşlemci: i7 12700K | Anakart: MSI Z690 Force | M.2 SSD: Samsung 980 Pro Gen4 | RAM: Corsair Dominator Platinum 32 GB 5600MHz CL36 DDR5 | PSU: Corsair RM1000X 1000W 80+ Gold | Kasa: Be Quiet! Silent Base 802 | Soğutucu: Arctic Liquid Freezer II 360 mm
Genişletmek icin tıkla...
Bir onceki sistemim ise şu şekildeydi;
ASUS ROG STRIX RTX 3070 Ti OC (Değişmedi)
Intel i9 10850K işlemci,
ASUS Z590 Gaming-E anakart ve
Corsair Valencia Pro 32 GB 3200 DDR4
SilverStone PF360 ARGB 360mm sıvı soğutma
Corsair 5000D Arflow kasa
1- FPS, oyun değerlendirmesi
Acıkcası ekran kartı değişmediği surece FPS en fazla 3-5 değerinde değişebileceğine inanıyordum. Fakat yukarı da yazdığım yeni sistem ile ekran kartı aynı olmasına rağmen tam 50 FPS fark oluştu.
Soru: Nasıl değerlendirme yaptın?
Cevap: Valorant'ta kendime FPS değerinin duşuk olduğu bir noktaya cross koyarak belirledim ve aynı hedefe her iki sistemle bakarak değerleri not aldım.
Fakat bunun sonucunu bu şekilde doğruluk payını kestiremiyorum. Yine de bu şekilde iyi sonuc aldım.
2- İşlemci sıcaklığı
Eski sistemde SilverStone PF360 + Cooler Master MasterGel nano partikullu termal macun kullandım.
Her iki sistemimde ise fanlarım aynı, eskinden sokup yenisine taktım (Arctis Mirage Pro kit + Mirage 12 fanlar. Toplam da soğutucuyla beraber 7 fan var).
Soru: Eski sisteminde ki sıcaklık değerleri nasıldı?
Cevap: Boşta sıcaklık değerleri 35 ile 40 derece Aidata64 stres testi tam yuk altında 70-75 arasında geziniyordu.
Soru: Peki yeni sisteminde sıcaklık değerleri nasıl?
Cevap: Aşağıda belirttiğim soğutucu ve macun ile sistem boşta sıcaklık değerleri 25 ile 30 derece, tam yuk altında 60-65 derece arasında geziyor. Ustelik cok hafif O/C yapmama rağmen! (4, 8GHz- 5.0GHz)
Sonuc: Arctic Liquid Freezer II 360 mm + Thermal Grizzly Kryonaut 12.5(W/m-k) termal macun kullandım.
Aldığım sonuc inanılmaz oldu. Ozellikle sistem boşta 10-15 derece tam yuk altında ise 10 derece fark var. Kesinlikle ve kesinlikle bu ikiliyi kullanmanızı oneririm.
Bu benim 5. sıvı soğutma sistemim fakat Arctic sıvı soğutma ve Thermal Grizzly Kryonaut termal macunuyla aldığım sonucları bu yaşıma kadar hic almadım.
3- Değerlendirme
İşlemci: İşlemciye hafif O/C dokunuşuyla stabil kullanımı seviyorum. i7 12700K onceki işlemcime gore daha iyi sonuc verdiğine inanıyorum.
Bellek: DDR4 bellekten sonra DDR5 en cok merak ettiğim konuydu. XMP dışında ki ozel profil ayarların 6000MHz 38CL ile O/C yaptım ve stabil kullanıyorum.
6200MHz 38CL cıktığımda ise hata verdi ben de daha fazla uğraşmadım.
Monitor: En can alıcı noktalarımdan bir tanesi. Goruntu kalitesi o kadar inanılmaz ki resmen şok oldum! Sanki grafiker monitoru kullanıyormuşum gibi her şey net, canlı ve doğal gozukuyor. 2K 240Hz performansı inanılmaz iyi. Henuz HDR olayını denemedim.
Soğutma: Yukarıda bahsettiğim gibi bu saatten sonra benim icin ayrılmaz ikili oldular. Muazzam derece de serin calışıyor sistem.
Kasa: Eski kasam Corsair D5000 Airflow ile yeni Be Quiet! Silent Base 802 beyaz kasamı kıyasladığımda malzeme kalitesi Corsair gercekten daha iyi.
Be Quiet cok cabuk ciziliyor ve soğutucuyu monte ettiğim vida yerleri hemen bukulmeye başladı. Corsair'de boyle bir şey ile pek rastlamadım.
Kullanım pratikliği olarak asla Corsair Be Quiet! Silent Base 802 kasanın yanından bile gecemez. İstediğim her noktaya hicbir parca sokmeden rahatca erişebiliyorum.
Ozellikle ust sıvı soğutma yeri surgulu yapısıyla muazzam. İşimi en cok o kolaylaştırdı. Arctis gibi standartın dışı kalın radyatore sahip olmasına rağmen anakarta değmesini bırak fazlasıyla boşluk bile bıraktı.
Sonuc olarak gozleme gore sistemimi yeniden yaptım ve cok memnunum. Fakat benim bilgisayar camiasında oyunum burada biter...
Bundan sonraki sistemi kurmayı hic duşunmemekle beraber masaustu bilgisayara son vereceğim. Cok fazla vakit gecirdiğim icin cok fazla tepkiler alıyorum ve haklılar.
O yuzden dediğim gibi benim oyunum burada son bulur. Allah herkesin gonlune gore sistem dizmeyi nasip etsin. Tek eksiğim kaldı o da kabloları gizlemek onu da yarın yapacağım nasipse.
Şimdiden herkese teşekkurler