SSD dun elime gecti. Dun format atmakla beraber aktif olarak kullanmaya başladım. Urunu indirim ile 1700 TL'ye İtopya uzerinden aldım. Bu butcede başka doğru duzgun PCI-e 4.0 SSD yok. Oyun oynamanın yanı sıra edit-arşiv gibi işlerle uğraştığım icin aldım.
Ozellikler:
4950/4350MB/s okuma/yazma hızı 680K IOPS (rastgele okuma) 600K IOPS (rastgele yazma) 500-1 TB-2 TB depolama secenekleri Phison PS5016-E16 4 cekirdek 8 kanal 8-CE/ch kontrolcu DDR4 DRAM Toshiba 96 katmanlı 3D TLC NAND AES 256-bit Şifreleme 1800 TBW omur 5 yıl garanti Surprizbozan: 256bit AES Encryption Nedir? 256 bit AES şifrelemesi, AES algoritması ve 256 bitlik bir AES anahtar uzunluğu kullanılarak duz metin verilerinin gizlenmesi surecini ifade eder. Ayrıca 256 bit, matematiksel olarak en karmaşık olmasının yanı sıra en buyuk AES anahtar uzunluğu boyutudur. Ayrıca kırılması en zor olanıdır.
Şimdi biraz SSD'den bahsedelim. SSD ureticinin verdiği rakamlara gore 4950/4250MB/s okuma/yazma hızı sunuyor. PCI-e 4.0 icin ortalama değerler. Hızının epeyi iyi olmasının yanı sıra diğer one cıkan ozelliği ise donanım tabanlı şifreleme imkanı sunması.
Corsair MP600, 256 bit AES standardını destekliyor. Bu donanım tabanlı şifreleme, hic performans kaybı olmadan tum verilerinizi kırılamaz şekilde şifreleme imkanı tanıyor surprizbozan icerisinde bahsettiğim gibi. 256 bit şifreleme en iyisi.
IOPS değerlerine değinelim. Ureticinin verdiği rakamlara gore 680K/600K okuma/yazma IOPS değerlerine sahip. IOPS değeri ne demek, ne işe yarıyor onu acalım.
Saniye başına gercekleşen girdi/cıktı veya kısaca IOPS (input/output operation per second), en temel tanımı ile depolama biriminin hız performans olcumu icin kullanılan bir parametredir. HDD'lerde bu değerler bir kac yuz IOPS değerlerine ulaşabilirken şimdiki SSD'ler bu değerleri yakalayabiliyor.
Şimdi tasarıma gecelim:
Acıkcası SSD biraz heybetli. Tabi bunu kalın ve kaliteli olan aluminyum soğutmasına borclu. Tasarımı epeyi şık. Soğutmaya katkı sağlaması icin aluminyum blok uzerine acılan tuneller epeyi şık gostermiş. Ek bilgi geceyim soğutucu bloğu cıkarmak SSD'yi garanti dışı bırakmıyor. Ama ben cıkarmamanızı oneririm.
Performans testlerine gecelim.
Test sonucları cok iyi. Windows 10 Pro 7 saniyede acılırken 57 saniyede Windows 10 Pro kuruldu. 1700 TL icerisinde kesinlikle alınır. 2000 TL'ye cıkarsa Gigabyte Aorus GP-AG41TB alınması daha iyi olur. Butce az daha artarsa Crucial P5 Plus var. İncelemem bu kadardı. Sorusu olan sorabilir. Bir sonraki incelememde goruşmek uzere.