Son donemde DALL-E, Midjourney ve Stable Diffusion gibi yapay zekalar tarafından uretilen gorseller buyuk ilgi cekiyor. Temel olarak bu yapay zekalara gorselini istediğiniz şeyi yazıyorsunuz, bu yapay zekalar da sizin icin istediğiniz gorseli, istediğiniz tarzda hazırlıyor.
Getty Images, bu yapay zekalar ile oluşturulmuş olan gorselleri yasakladı. Boylece Newgrounds, PurplePort ve FurAffinity sonrasında bu yonde bir karar alan en buyuk platform oldu. Firmanın bu kararının nedeni ise ileride kullanıcıların mahkemelik olmasını istememeleri.
Getty Images ’in kararı tartışmaları alevlendirecek
Aslında yapay zeka uretimi eserlerin satışı konusunda ciddi tartışmalar devam ediyordu. Temelde bir grup “Yapay zeka, benim fırca ya da bilgisayar yerine kullandığım arac, fikirler benim zihnimden cıkıyor, gorseli ben değerlendirip paylaşıyorum” derken, bir diğer grup ise bunu etik bulmuyor ve ozetle “iki cumle yazarak sanat mı olur?” diyor. Ayrıca gorsellerin seri şekilde uretilmesi de bir yandan etik tartışmalar yaratıyor.
Getty Images CEO ’su Craig Peters, yaptığı acıklamada yapay zeka ile uretilen eserleri yasaklamalarının nedenlerini acıkladı. Yapay zekaların var olan gorseller uzerinden eğitilmiş olması, ileride telif konusunda sorunlar yaratabilecek bir durum. Orneğin bir sanatcı cıkıp "yapay zeka burada benim ozgun calışmamı tekrarlamış, telif istiyorum" diyebilir. Getty Images CEO'su da platformdan gorsel satın alanların, boyle tartışmalara girmesine engel olmak icin yasak kararı aldığını soyluyor.
Bu turden yapay zekaları geliştiren kişiler, bu teknolojinin yasal olduğunu one suruyor. Yine de bu durumun tartışmaya acılmayacağı konusunda bir garanti bulunmuyor. Orneğin bir oğrenci iseniz, projeniz icin bir gorsel kullanıyorsanız kimse size telif davası acmaz ancak ticari amacla gorselleri kullanmak, yapay zekaların da faydalandığı adil kullanım şartlarının dışında kalıyor. Bu yuzden de bazı sanatcılar daha şimdiden duzenleme yapılması talebinde bulunuyor.
DALL-E gibi yapay zekalara insan yuzlerini kullanma izni verilirken, bir yandan da bu turden etik tartışmaları karşımızda ilginc bir surec olduğunu gosteriyor. Sizce yapay zeka ile uretilen gorseller satılabilmeli mi?