Alman hukumeti, Avrupa'yı saran enerji krizi surecinde arzı guvence altına almak icin Finlandiya kamu şirketi Fortum'un coğunluk hissesine sahip olduğu enerji şirketi Uniper'i kamulaştırdı. Uniper, Almanya'nın en buyuk Rus gazı ithalatcısı konumunda.
Alman hukumeti, mali yapısı bozulan enerji şirketi Uniper'i kamulaştırdı.
Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı'ndan yapılan acıklamada, Alman hukumetinin enerji şiketi Uniper'e 8 milyar euro sermaye aktarılacağı belirtilerek, hukumetin Fortum'un Uniper'deki yuzde 77,9'luk hisse payının hisse başına 1,70 euro karşılığında alacağı aktarıldı.

Bakanlığın acıklamasında, sermaye artırımının ve hisse alımının tamamlanmasının ardından hukumetin Uniper'in yaklaşık yuzde 99'una sahip olacağı belirtilerek, boylece hane halkı ve şirketler icin enerji arzının guvence altına alınacağı vurgulandı.
ULKENİN EN BUYUK GAZ İTHALATCISI

Almanya'nın en buyuk Rus gazı ithalatcısı konumundaki Uniper, Rusya ’dan yeterli miktarda tedarik sağlayamayınca piyasalardan daha yuksek fiyatlardan aldığı gazı muşterilerine, kriz oncesi yapılan anlaşmalar kapsamında, cok duşuk fiyatlara satmak zorunda kalmış bu nedenle mali acıdan zor bir duruma duşmuştu.

Finlandiya kamu şirketi Fortum, enerji şirketi Eon'dan Uniper'in yuzde 46,6'lık hissesini 2018'de satın almış ve ardından kurtarma paketi goruşmelerine kadarki surecte hisse payını yuzde 77,9'a cıkarmıştı.

Alman işci sendikaları, Fortum'un Uniper'i satın almasına ve coğunluk hisselerine sahip olmasına karşı cıkarak, şirketin cıkarlarının calışanların cıkarıyla uyuşmadığı gerekcesiyle Berlin hukumetine şirketin coğunluk hisselerini geri alması icin cağrıda bulunmuştu.

ENERJİ KRİZİNİN ETKİSİ

Rus enerji şirketi Gazprom, Kuzey Akım boru hattı uzerinden Avrupa'ya gunluk doğal gaz sevkiyat kapasitesini 27 Temmuz'da yuzde 20'ye duşurmuş ve eylul başında ise tamamen durdurmuştu.

Enerji ithalatında buyuk oranda Rusya'ya bağımlı olan ve Avrupa'nın en buyuk ekonomisi konumundaki Almanya, Moskova'nın Kuzey Akım 1 doğal gaz boru hattı uzerinden gaz akışını durdurma kararı sonrasında bir enerji kriziyle karşı karşıya kalmıştı.

Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin endişeler, enerji fiyatları uzerinde yukarı yonlu baskı oluşturmaya devam ederken, Alman hukumeti de bu kış sanayi carklarının donmesini, elektrik temininin kesintiye uğramamasını ve konutların ısınmasını garanti altına alabilmek icin politikalar geliştirmeye calışıyor.

Ulkenin enerji maliyetlerindeki artış, enflasyonu koruklerken, hane halkı ve şirketler uzerinde de baskıyı artırıyor.