şeker hastalığından korunmanın yolları, nasıl korunulur, nasıl korunabiliriz, hakkında detaylı bilgiler burada



Sık rastlanılan yaygın sağlık sorunlarının başında geliyor şeker hastalığı ve kendiyle birlikte bir cok hastalığıda getiriyor. Peki şeker hastalığından nasıl korunabiliriz; buyrun bu makalemizde bilgi sahibi olalım Melek'ler.






Şeker hastalığı, bircok hastalığı da beraberinde getiriyor. Kalp krizi, yuksek tansiyon ve bobrek yetmezliği bunlardan sadece birkacı. Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden İc Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ali Tarım, bu konu hakkında onemli bilgiler verdi.

Organları bozuyor
“Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen ‘diabetes mellitus’, pankreastan salgılanan ve kanda şeker seviyesini duzenleyen insulin adlı hormonun hic yapılamaması veya kullanılamaması sonucu gelişen bir hastalıktır. Bu hastalıkta kanda şeker seviyesi yukselmekte ve sonucta bir cok organda bozulmalar oluşmakta; eğer yapılan tedavi ve onerilere uyulmazsa olumle sonuclanmaktadır. Şeker hastalığında kalp krizi, yuksek tansiyon, bobrek yetmezliği, felcler, korluk ve daha bircok hastalık gelişmektedir.

“Cok ciddi sağlık sorunu”
Şeker hastalığı cok ciddi bir sağlık sorunu olup hastanın yaşam kalitesini kotuleştirmekte ve hatta olumlere yol acmaktadır. Ayrıca hastayla beraber etrafındaki insanları da, kendisi ile birlikte moral ve ekonomik olarak yıkmaktadır.

Gunumuz dunyasında şeker hastalığının gorulme sıklığı her gecen gun artmaktadır. Bundan nasibini ulkemizde almaktadır. Bunun sebepleri arasında şehir yaşamının getirdiği stres, hareketsizlik, dengesiz beslenme (yağlı ve katkı maddeli hazır gıdalarla beslenme, taze sebze ve meyvenin azalan seviyede yenmesi, ayrıca bunların uretiminde suni kimyasal maddeler kullanılması), alkol ve sigara iciminin her gecen gun artması, uyku problemleri ve sonucta şişmanlığın gelişmesi gosterilebilir.

Şeker hastalığından korunabilmek icin neler yapmalıyız?
1. Gunumuz yaşamının getirdiği stresten mumkun olduğu kadar etkilenmemeye calışmak. Burada herkes kendi ruhsal yapısını iyi tanımak ve buna gore tedbirini geliştirmek zorundadır.
2. İdeal kiloya gelmek ve şişmanlıktan kacınmak
3. Sigara, alkol ve kotu alışkanlıklardan uzak durmak
4. Dengeli ve doğal beslenmek. Suni kimyasal madde katkılı yiyeceklerden uzak durmak. (ozellikle halk arasında abur cubur denilen hazır gıdalardan)
5. Duzenli uyumak.
6. Duzenli spor yapmak (ozelikle doğada yuruyuşler)
7. Kendi merak ve yapısına uygun hobi tarzında uğraşlarla ilgilenmek.

Yukarıdaki oneriler aslında kaliteli ve sağlıklı bir yaşamın sırları olup şeker hastalığının dışında da bircok hastalığın onlemini oluşturmaktadır. Ayrıca şeker hastalığında genetik yatkınlık olup onumuzdeki yıllarda gelişen gen tedavisi bir umut ışığı gibi gorunmektedir.”