Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ‘olmaz’ dediğimiz pek cok gercekleşmeye ve gercekleştirilmeye devam ediyor. Son gelişmelere gore yakında ‘cyborg’ hamam boceği suruleri, depremzedeler icin kullanımda olacak. Boylece bocekler, tonlarca moloz altında kalan depremzedelerin ilk mudahaleceleri olma ihtimaline sahip. İşte detaylar!
[h=2]Boceklerin karnında 4 mikron kalınlığında guneş pili filmi yer alıyor[/h] Japonya’da atılan bir adım, gelecekte doğal afetler sonucundaki arama ve kurtarma gorevini farklı bir boyuta taşıyor. Gelişmeye gore bu gorev icin ‘cyborg’ hamam boceği suruleri yer alacak. Japon araştırma devi Riken’deki İnce Film Cihaz Laboratuvarı’ndaki Kenjiro Fukuda ve ekibi tarafından tarafından karşımıza cıkan gelişme oldukca dikkat cekiyor.
Ekip, boceğin karnına sığabilen 4 mikron kalınlığında (insan sacının yaklaşık 25’te biri genişliğinde) esnek bir guneş pili filmi geliştirdi. Film, hamam boceğinin rahat bir şekilde hareket etmesine izin veriyor. Ayrıca pil, boceğin arka kısmındaki duyu organlarına yon sinyalleri işlemek ve gondermek icin yeterli guc uretiyor. Boylece bocekler, guneş pillerini ve elektronikleri bir ‘sırt cantası’ gibi taşıyacak.
Dunya ’daki karınca sayısı hesaplandı! Sonuc inanılmaz! Bu calışma Singapur’daki Nanyang Teknoloji Universitesi’nin daha onceki bocek kontrol deneylerine dayanıyor. Sonuc olarak yakın zamanda tehlikeli durumlarda robotlar yerine sibernetik bocekleri kullanmak mumkun. Bunun nedeniyse boceklerin robotlara gore verimli bir şekilde her yere girme imkanına sahip olması oluyor.
Kenjiro Fukuda konuyla ilgili bir acıklama yaptı. “Kucuk robotların icindeki piller hızla tukeniyor, bu nedenle keşif suresi kısalıyor.” Ayrıca acıklamasında bu boceklerin kendi kendine hareket etmesinden dolayı elektriğe ihtiyac duymadığını belirtti. Ekip bu deneyler icin Madagaskar tıslayan hamam boceklerini seciyor. Bunun nedeni de ekipmanları taşıyacak kadar buyuk ve bu duruma engel olacak kanatlara sahip olmaması.
Cyborg hamam boceğine yon vermek icin araştırmacılar, ozel bir bilgisayar ve Bluetooth sinyali kullanıyor. Boceklerin kendi yurume yetenekleri dikkate alındığı zaman yonleri karıştırması da olası bir durum. Bir sonraki zor adım ise boceklerin daha kolay hareket etmesi ve sensorlerin mumkun olduğunca kucuk olması.
Cıkarılabilen sırt cantası ve film sayesinde bocekler laboratuvar icinde hayatta kalıyor. Boylece bocekler, dort ay icinde olgunlaşıyor ve beş yıl kadar yaşıyor. Araştırmacı Yujiro Kakei, robotik boceğin sırt cantasını 5 bin yen (35 dolar) değerindeki parcalarla yaptığını belirtti.
Peki, siz bu hamam bocekleri hakkında ne duşunuyorsunuz? Goruşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın!