Gunumuzde OEM parcalar ureticilerin "stok" parcaları ile birlikte satılıyor. Mesela işlemciler, uzerinde stok fanlar ile satılıyor. İlk aşamada bu fanlar yeterli gibi gozukebilir ama aradan gecen yıllar ve sizin kullanım amacınız bu soğutmanın giderek etkisiz olmasına neden olur.
Elimdeki işlemcinin uzerinde yıllardır aynı stok soğutucu vardı. İlk başlarda cok hızlı diyordum sessiz diyordum ama son gunlerde Google Chrome'da birkac sekme acsam sorun cıkarır ve sivri sinek gibi bağırır olmuştu. "Artık buna dur demenin vakti gelmiştir!" dedim ve gidip bir soğutucu aldım.
Aldığım soğutucu Xigmatek'in Durin D982 modeli idi. Yakın zamanda yeni bir bilgisayar toplama duşuncem olduğu icin bu soğutucuya cok yatırım yapmak istemedim. Vatan Bilgisayar'dan 68TL gibi bir fiyata aldım.
Not: Tanıtım fotoğrafları ceşitli sitelerden toplandı ve tarafımca cekilmişler eklendi.
Oncelikle birkac resim ile urunu gostermek isterim

Urun anakartın altına bir tutucu aparat koyularak onun uzerine monte ediliyor.

92mm fan gayet yeterli gozukuyor.

Ozel bir koyucunun icinde olması darbelere karşı koruyor.

Urunun icinden gerekli her şey cıkıyor. Eğer daha once benzer bir montaj yaptıysanız işiniz cok kolay lakin benim gibi tecrubesiz iseniz nasıl yapılacağını cozmek biraz zor olabilir. Ben 15-20 dakika incelemek suretiyle mantığını cozdum ve montaja gectim. Kullanım klavuzu bence yetersiz.

İki adet geniş ısı borusu gayet guzel bir soğutma sağlıyor.

Evet parcaları tanıdık şimdi de benim bilgisayarımda ki ısı değişim testlerinden bahsedeyim.
Sistem boşta iken iki goruntu paylaşıyorum. Sistem boşta dediğim durum Steam, Origin, Yandex gibi programların hepsi acık. İşlem yapmıyorlar ama arka planda acıklar. Zaten bu programlar hep acık olacağı icin kapatma gereği duymadım.
Once

Sonra

Bir de Google Chrome'da cok fazla sekme acık iken test ettim. Benim asıl şikayetim Chrome'da fazla sekme acınca yaşadığım takılmalar ve bu esnada cıkan sesti zaten.
Sonuc ise inanılmazdı. 85 dereceden 42 dereceye duştu. Neredeyse yarı yarıya bir sıcaklık duşuşu ile artık Google Chrome bilgisayarı eskisi kadar yavaşlatmıyor.
Once

Sonra

Artıları :
+ Cok buyuk değil ve yatay yerleştirildiği icin kasanın cok buyuk olması gerekmiyor.
+ Fiyatına gore verdiği performans gercekten cok iyi.
+ Parcaları kaliteli... Ozellikle fanı tutmak icin koyulan kaucuk tutucular cok zorlamama rağmen zarar gormedi.
+ Xigmatek kendini kanıtlamış bir marka.
+Fanı ve ısı boruları gayet yeterli buyuklukte.
Eksileri :
- Urunun kullanma klavuzu cok yetersiz. Turkce destek var lakin bu urune ozel bir anlatım yapılmamış. Başka bir urunun gorselleri var.
- Montaj icin anakartı sokmek gerekti ve ozellikle on panel bağlantısını tekrar yapmak beni zorladı.
- Cıkan termal macun cok kucuk bir pakette ve bence yetersiz.
Sonuc :
Fiyat performans acısından beklemediğim bir şekilde iyi olan bu soğutucuya benim puanım yok. Cunku benzer bir şey incelemedim.
Ozellikle Google Chrome'daki fark ortada fiyatı cok fazla olmayan ve işini cok iyi yapan bir fan istiyorsanız paranızı carcur etmenin anlamı yok.
Sevgilerle...