Coğu satıcı İngilizce Q duzenine sahip ve kucuk enter tuşuna sahip gorseli mağaza sayfasına koymuştur. Ancak "K555 Turkce Q" olarak yazan urunu alırsanız tam olarak aşağıdaki gorselde yer alan klavye elinize gelir. K555-1 Turkce Q olarak gecen ise kucuk enter tuşuna sahiptir.
1- Satıcı ve Fiyat23 Nisan 2022'de sipariş ettiğim ve iki gun sonra Yurtici Kargo ile elime ulaşan bu klavyeyi "Smallman" satıcısının kendisine ait Smallman Ucuz Alışverişin Adresi web sitesinden peşin fiyatına 3 taksit ile 495₺ fiyata aldım. Aynı satıcı; Hepsiburada, N11, Gittigidiyor, Trendyol web sitelerinde de satış yapmaktadır. Tam bilgileri;

Ben aldıktan birkac gun sonra bu satıcı urunu satıştan kaldırdı. Diğerlerinde de ucuk fiyat var. Eğer makul bir indirim olursa alabilirsiniz.
2- Fiziki ozelliklera- Kutu iceriğiRedragon K555 Indrah Turkce Q klavye
Keycap cıkarma aparatı (Kırmızı renkli plastik bir malzeme)
Kullanım talimatları kitapcığı (9 dil)
Kullanım talimatları belgesi (A4 kağıt, Turkce-İngilizce)
b- Dış gorunuşBilek desteği takılı olarak alttan ve ustten gorunuşu;

c- TuşlarEn onemli ve en merak edilen yeri olan switchlerden başlayayım. Outemu markasının MX tipli ve mavi renkli yani tactile&clicky(tepkisel ve sesli) anahtarları kullanılmış olup, RGB aydınlatma icermektedir. Telefonda makro kamera olmadığı icin cok yakından net cekim yapamadım. Kusura bakmayın.

Bazı diğer marka ve modellerden gorduğumuz farklı renk switch secenekleri maalesef bu modelde yok. Sadece Outemu MX blue switch seceneği var. Keycap cıkarmak icin bir aparatın kutu icinden cıktığını soylemiştik.

Switchlerle ilgili bir guzel tarafı da hotswap olmalarıdır. Yani switchleri sokup dilerseniz başka renk ve belki de başka marka switch takabilirsiniz. Malesef kutu icerisinden switch sokme aparatı cıkmadığı icin size switch sokup gosteremedim. Kendi web sitesi dahil coğu yerde bu bilgi yazmamaktadır. Forumda daha once almış iki kişinin yorumuyla teyit ettikten sonra satın almıştım. Tercih icin tek sebep bu değil ama etkili oldu. Kutu uzerine yapıştırılan etiket ile de bunu goruyoruz.

Unutmadan, anti ghosting ve n-key rollover ozellikleri de var. Her switch icin aydınlatma mevcut.
d- Kablo ve konektorUcuz olanlar da dahil pek cok oyuncu faresi ve klavyesinde gorduğumuz kablo orgusu maalesef bu klavyede mevcut değil. Ancak kalın ve sağlam durduğunu soyleyebilirim. Ben dert etmiyorum. USB konektoru ise altın kaplamadır. Kutu uzerinde "Gold-plated" ifadesi yer almaktadır.
3- Marka bilgileriWeb siteleri:

Redragon | Keyboards, Mice, and more - Official Site Redragon is a high-value brand for gaming peripheral, dedicated to providing global customers a high-performance gaming hardware. We live by our motto: Any Game. Any Play.

Redragon
Turkiye'deki yetkili temsilci: FSP Turkey

4- Makro, Yazılım ve Aydınlatma OzellikleriUreticinin web sitesinde belirttiği gibi, bilgisayara kurulan bir yazılım yok. Aydınlatma ve makro ayarları klavyenin uzerinden yapılıyor. Forumda bir mesajda denk geldiğim bilgiye gore K582 model klavyeye ait yazılım bununla uyumluymuş. Ben de denedim. Makro kısmı olmadı veya ben beceremedim. Ancak aydınlatma efektlerinin coğu calışıyor. Bazıları calışmıyor.
Klavyedeki FN tuşu ile aydınlatma kontrolu, multimedya tuşları ve Windows tuşunu kilitleme ozelliklerini kullanabiliyoruz. Bunları kullanımı ile ilgili bilgileri iceren Turkce kullanım talimatları belgesinin fotoğrafını da ek olarak en sona koyacağım. Şimdi kendim gostereyim:
FN tuşu: Diğer ozellikler icin basacağımız tuş
Multimedya: F1-F12 tuşları icine gizlenen bu tuşları FN ile birlikte kullandığımızda sırasıyla,
F1: Varsayılan video(veya muzik) oynatıcı programınız acılır.
F2-F3-F4: Ses kısma-yukseltme-mute
F5-F6-F7-F8: Oynatıcı secenekleri (Durdur, Onceki parca, Duraklat/Oynat, Sonraki parca)
F9: Sistemdeki varsayılan e-posta istemcisi programı
F10: Varsayılan web tarayıcınız(anasayfa)
F11: Hesap Makinesi
F12: Arama Cubuğu
Makro tuşları:
G1-G5 şeklinde numaralandırılmış olan bu tuşlardan birisine FN + G* şeklinde bastığımızda makro kaydı başlar. İstediğiniz tuşlara bastıktan sonra yine aynı kombinasyon ile kaydı bitiriyoruz. Kayıt başladıktan sonra hicbir şeye basmadan yine aynı FN + G* kombinasyonuna bastığımızda mevcut makro kaydı siliniyor. Bunların yanındaki "Rec" tuşuna uzun basınca tum makrolar siliniyormuş. Makro kaydı tamamlanınca artık sadece G* tuşuna basmak yeterlidir.
Aydınlatma animasyon hız kontrolu: Backspace'in hemen solundaki * ve - tuşları icine konulmuş olan bu tuşlarla hareketli RGB efektlerinin hızı kontrol ediliyor. Gorduğum kadarıyla 6 kademe var.
Efekt turleri: Sırasıyla birden altıya kadar numara yazılmış olan, Insert-Home-Page Up-Del-End-Page Down tuşları icine 6 ana kategoriden ve her birine ucer secenekten toplam 18 efekt konulmuş. Bununla ilgili zaten YouTube videosu var olduğu ve bende duzgun ekipman olmadığı icin video cekmek istemedim. Konunun sonuna video linki koyacağım.
Diğer Efekt kontrolleri:
Sol ok: Eğer tercih ettiğiniz efekt turunde belirli ilerleme yonu varsa bu yonu tersine ceviriyor. Orneğin, sağdan sola akıyorsa soldan sağa akıyor veya dıştan merkeze değilde merkezden dışa doğru ilerliyor.
Sağ ok: Efektinizde tek tip renk varsa bu renkler arasında geciş yaptırıyor. Efekt turune gore secenekler değişiyor: Sarı, turuncu, yeşil, turkuaz, pembe, mor, kırmızı veya rastgele
Yukarı-Aşağı: Aydınlatma şiddeti. Birisi tamamen kapatma olmak uzere toplamda 6 kademe
Win: FN+Win yapıldığında Windows tuşunun işlevi gecici olarak iptal oluyor. Tekrar basılınca devreye giriyor. Niye konulduğunu tahmin edebilirsiniz. Oyunlarda yanlışlıkla basıldığında oyunu mahvedebilen bir tuş. Bazı oyunlar bunu kendisi devre dışı bıraksa da hepsinde bu ozellik yok.
FN ile değil de direkt olarak kullanılan 6 adet ek tuş daha var. Ustteki gorsellerde fark etmişsinizdir. Bunlar;
Klavye kilidi: Basıldığında klavye bilgisayara iletilen tum komutları durduruyor. Bilgisayar acıkken klavye temizliği yapmak, klavyenize salca olup rastgele tuşlara basan kucuk cocuk veya evcil hayvan gibi faktorlere karşı kullanışlı olabilir. Bir de bu aktif olduğu halde bilgisayarı uyku modunda uyandırmayı da engelleseydi harika olurmuş. Yani kilit acık olduğu halde bir tuşa basmak uyku modundan uyandırıyor. Ekran sembolu gibi bir şey var. Basıldığında Windows'un "Dosya Gezgini" acılıyor. Geri İleri: Bazı farelerin solunda da yer alan dorduncu ve beşinci tuş gibi dosya gezgininde veya web tarayıcıda onceki ve sonraki sayfalar arası gecişi sağlıyor. Uyku: Ay şeklinde bir sembolle gosterilen bu tuş eğer Windows'ta devre dışı bırakılmadıysa bilgisayarı uyku moduna alıyor. ?: Ne olduğundan emin değilim. Guneş şeklinde olduğundan dolayı belki de uyandırma amaclıdır diye duşundum. Ancak pek cok tuş aynı işlevde olduğundan dolayı gereksiz ve mantıksız geldi. 5- YorumHayatımda kullandığım ilk mekanik klavye oldu. Daha oncekiler membran klavyelerdi. Tam olarak bir onceki klavyem Frisby FX-2 adındaki gulle gibi ağır, ghosting sorunu olan ve keycaplerin tepesi dar olduğu icin yazı yazarken beni zorlayan bir klavyeydi. Ancak Allah var, ucuz ve dayanıklıydı. Değişiklik zamanı geldiğini duşundum ve uzunca suren araştırmalarım sonucunda 500₺ civarı belirlediğim butcede, Gamepower Calypso RGB (red switch) ile konumuzdaki Redragon K555 arasında kaldım. İlk başta cok gurultu olur mu diye mavi switchten cekindim. Ayrıca Calypso'daki switchler LK marka ve yanılmıyorsam gaote tipli mekantik optik switchlerdi ve bu klavye markanın sevilen ve ısrarla tavsiye edilen nadir modellerinden birisiydi. Obur urunler hakkındaki yorumlar cok ic acıcı değildi. Diğer seceneğim olan K555 ise daha hoş bir tasarımlı, lehimsiz değiştirilebilir(hotswap) mekanik switchlere sahip ve tactile tuşlardan dolayı yazı yazması keyifli olabilecek bir secenek olarak karşımdaydı. (Aslında red-blue switch kararsızlığı da vardı.) Bir ara HP Omen Encoder klavyesi de 700₺ fiyatıyla karşıma cıktı. Cherry MX red switch olması dikkatimi cekti. Ancak tasarımı cok sade, ozellik olarak boş bir klavye olması ve butcemi de oraya cıkaramama durumundan oturu eledim. Mevcut iki secenek arasında uzunca duşundum ve K555 uzerinde karar kıldım.
K555 Indrah klavyeden cekincem olan tuş sesinin aslında o kadar fazla olmadığını fark ettim. Aynı switch turu hakkındaki incelemelerde hakim goruş Outemu Blue switchin Cherry'nin blue switchine gore nispeten gurultu olduğudur. Acıkcası beni rahatsız etmedi. Hatta yazı yazmayı keyifli hale getirdi. Yani ongorum bir yonuyle isabetliydi ve korktuğum gibi rahatsız edici değildi. Ancak, onemle belirtmek isterim ki aynı odayı paylaştığınız birisi varsa, onun bir şey okuması, ders calışması veya uyuması imkansız hale gelebilir. Bazıları blue switch hakkında ev halkını uyandıracağı şeklinde sacma sapan ve cok abartılı soylemlerde bulunuyor. Kapalı kapılar ardında diğer odadakileri rahatsız etmesi pek olası değil. Sadece aynı odadakileri bezdirir.
Nihai kararı verirken arada kalsam da bu klavyenin switchlerinin lehimsiz değişmesi yonu beni cezbetti. O yuzden Gamepower Calypso uzerine bunu tercih ettim. Oyun oynamaya olumlu veya olumsuz etkisini pek gormedim. Zaten rekabetci olarak sadece CS:GO oynarım. Onda da cok ust duzey değilim. Benim icin tuş tepki suresinden ziyade anti ghosting ozelliği ve yeterli keycap aralığı olmasıydı. Bu klavyede de bunu buldum.
Olumsuz taraflarına gelirsek, bilek desteği pek hoşuma gitmedi. Birkac gun sonra kavisli bir şekle burundu ve kenarları hafiften havada duruyor.
Ayrıca, Gamepower Calypso'da bilek desteği kolay sokulemiyor, vidalarının acılması lazım diye bir yorum vardı. Acıkcası bu klavyede de kolay sokulup takılmıyor ancak ideal kullanım şekli belirlendikten sonra var veya yok arasında sabit bir kullanım şekli belirlenir diye duşunuyorum. Ben bilek desteği yokken klavye ayağı acık/kapalı ve bilek desteği varken ayaklar acık/kapalı konumda denedim. Şu an bilek desteği var ve klavyenin yukseltme ayakları kapalı olarak tercih ediyorum. Bilek desteğinin genişliği yaklaşık 6,5 cm. Tuşların alt kenarından alırsak 7 cm olmaktadır. Benim gibi eli buyuk olan bazı kişilere az gelebilir ama piyasada da bundan daha fazlasını sunan zaten fazla secenek yok. Bu konuda şikayetci değilim. Bilek desteğinin herhangi bir kaplaması yok. Ustu biraz puruzlu olduğu icin elim kaymadan kullanabiliyorum.
Beni pek ilgilendirmese de bazılarının eksi olarak gorebileceği iki nokta, bilgisayara kurulan programının olmaması(isteyen K582'ye ait olanı deneyebilir) ve kablonun orgu olmamasıdır.
Bunlar dışında her yonuyle beğendiğimi, şimdilik bilek desteğinin yamuk durması dışında şikayetimin olmadığını soyleyebilirim. Ağırlığını da makul goruyorum.
6- EklerTurkce kullanım talimatları:

YouTube uzerinde diğer bir inceleme. Bilhassa aydınlatmayı canlı gormek isteyenler icin.
Unuttuğum bir yer varsa kusura bakmayın. Soracağınız soru olursa da cekinmeyin. İyi forumlar.