Merhaba değerli Technopat sakinleri. Şu an kullanmakta olduğum bu cihazları yan yana inceleme yaptım ve sizlerle paylaşmaktayım. Bu 2 cihaz arasında ciddi farklar bulunmamasına rağmen 1 nesil işlemci farkının etkilerini goreceğiz. (Tum gorsellerde solda V20.4.1 sağda V20.3.2 bulunmaktadır.)

Teknik ozellikleri kıyaslamak icin: Urun Kıyaslama
İlk olarak 2 cihazın da kasası tongfang markasına ait olan bir kasa. İki laptopta da kullanılan kasa birebir aynı. Gorselde gorebileceğiniz uzere arada bir fark bulunmamakta. Malzeme kalitesi Abra serisine gore daha kaliteli sert plastik malzemeden oluşmakta.

Port olarak cıkışlarda farklılıklar var. V20.3.2 modelinde Type-C cıkışı USB 3.1 olarak kullanılmaktayken V20.4.1 modelinde Thunderbolt 4 olarak kullanılmakta (Guzel bir upgrade diyebiliriz). Ayrıca V20.3.2 modelinde yer alan USB 2.0 yerini V20.4.1'de USB 3.1'e bırakmış durumda (V20.4.1 websitesinde halen USB 2.0 yazıyor. Duzeltmemişler.). Gorselde gorebilirsiniz.

PassMark testinde işlemci kaynaklı olarak ciddi bir fark oluşmakta. SSD eklemesi yapıldığında V20.4.1 modelinde cok daha fazla performans skoru elde etmek mumkun olaracaktır. V20.4.1 modelinde PCI-e 4.0 versiyon desteği bulunmakta (2 slottan sadece 1I PCI-e 4.0 destekliyor. Diğeri PCI-e 3.0 desteklemekte.)

Valorant'ta ekteki gibi sabit bir noktaya gore hedefe bakılarak alınan FPS değerlerini de paylaştım. (Grafik ayarları Valorant'ın default gelen orta duşuk ayarlarıdır). V20.4.1'de ortalama olarak 460 FPS vermekte. V20.3.2 modelinde ortalama olarak 390 FPS vermekte. (Fotoğraf cekip paylaştım, ekran goruntusu cekimi yaparken duşuk gostermekte.)

Laptopların yanında gelen adaptorler ikisinde de FSP marka 180W adaptorler. Gelen adaptorler aynı guc değerine sahip olmasına rağmen yapılarında kucuk farklar ve kablolarında farklar var.

V20.4.1 Cinebench'te coklu cekirdekte 10498 puana ulaştı, Tekli cekirdekte 1479 puana ulaştı. V20.3.2 coklu cekirdekte 7842 puana ulaştı, tekli cekirdekte 1236 puana ulaştı. Arada buyuk bir fark gorulmekte.

V20.4.1 modelinde stres testinde işlemci maksimum 88 derece, ekran kartı 87 dereceye ulaştı. V20.3.2 modelinde işlemci maksimum 98 dereceye ulaşarak overheat duruma duştu (%19 throttling yaşadı. Performansta ciddi bir kayıba sebep olmakta.). Ekran kartı 87 dereceye ulaştı.

Son olarak V20.4.1'de ekran kartı PCI-e 4.0 arayuzunden calışmakta. V20.3.2'de ise PCI-e 3.0 arayuzunden calışmakta. Arada ciddi bir fark oluşturmasa da yine de kucuk farklılıklar var diyebiliriz.

Deneyimlediğim kadarıyla 2 PC arasında ciddi farklar bulunmamakta. İşlemci tarafında 10. nesilden 11. nesile gecişte hem performans artışı hem ısınma sorunu duzeltmesi hem de cache bellekte yukseltme yapıldığını gorebiliriz. İşlemci olarak i7-10875H ve i7-11800H işlemci arasında mimari yapı olarak da değişiklikler var. İki işlemcinin de temel frekans hızı 2.3 GHz, Turbo hızı ise i7-10875H'de 5.1GHz ve i7-11800H'de ise 4.6 GHz.

Testlerimi gercekleştirirken denk olması amacıyla iki sistemde de HyperX 3200 MHz CL16 RAM bellekler kullanıldı. i7-10875H işlemci icin XMP profili acılarak RAM'lerin 2933 MHz'den 3200 MHz'ye hızı yukseltildi. 2 laptopta da MUX Switch bulumakta. Testler yapılırken iGPU kapatılarak sadece RTX 3060 uzerinden testler gercekleştirildi. V20.4.1 icinden Goodram marka 2 tane 8 GB'lik RAM bellek cıktı. V20.3.2'de Kingston RAM bellekler vardı. Kalitede geriye gittiklerini soyleyebiliriz.

2 laptopta da aynı hoparlorler kullanılmakta fakat yazılımları farklı. V20.4.1'de Sound Blaster 6 kullanılırken V20.3.2 modelinde THX spatial kullanılmakta. Monster laptoplarda hoparlor kalitesi her zamanki gibi kotu bir deneyime sahip. 2 laptopla da yazılımları denedim. Hoparlorler kaliteli ses vermemekte. Cihaz uzerinde ikisinde de standartta Crucial P2 SSD gelmekte. Burada yer alan testlere pek etkisi olmadığı icin detaylı bir ozellik değerlendirmesi yazmadım.

Dosya Ekleri gpuz.gif 157,2 KB · Goruntuleme: 67