Eski bilgisayarımın bozulmasından oturu yaklaşık 1 ay once almış olduğum Lenovo Legion 5 bilgisayarım uzerinde kucuk bir inceleme.

Lenovo Legion 5 15ACH6H
Teknik Ozellikler: AMD Ryzen 7 5800H Nvidia RTX 3060 Laptop (130W) 16GB (2x8) 3200Mhz CL22 RAM (Samsung) 1TB SSD (Samsung) 15.6 1440p 165Hz G-Sync destekli ekran
KASA VE KASA KALİTESİ
Legion 5 sert plastik malzemeden (PC+ABS) oluşuyor, klavye bolgesinde basmaya karşı esneme cok fazla değil ayrıca ekran klavyeye yazarken yalpalanmıyor, plastik olmasına rağmen kasa kalitesi oldukca iyi duruyor. Cihaz yaklaşık 2.4 kilo. Trackpad yuzeyi de plastik fakat basma konusunda yuzeyi sağlam ve dengeli duruyor. Klavyesi ortalama, sessiz ve yazması kolay fakat ek mekanik klavye kullandığımdan pek kullanmıyorum.

EKRAN
Benim cihazımda bulunan 1440p ekran oldukca iyi, sRGB yi %100 karşılayan, FreeSync ve G-Sync destekleyen bir panel gecikme suresi Vantange uygulamasında bulunan OverDrive seceneği ile 5-4ms surelerine kadar iniyor. Parlaklık seviyeleri oldukca iyi, 300nit olarak sınıflandırılmış ama %100 seviyelerinde 300un biraz uzerine cıkıyor (kaynak: Jarrod's Tech)

PERFORMANS
Cihazın performansından oldukca memnunum. Cihazda AMD Ryzen 7 5800H ve Nvidia RTX 3060 bulunmakta, 5800H tek başına yukte devamlı 76W guc cekebiliyor, Cinebench R23 testinde skorlar: 13058 coklu cekirdek, 1401 tekli cekirdek, aynı zamanda işlemci sıcaklığı 84-85C bandında bulunuyordu*. RTX 3060 işlemciye ağır yuk binmeden 120-130W aralığında calışıyor oyuna/yuke gore 2Ghz uzerine cıktabiliyor, Sıcaklığı oda sıcaklığına gore 72-75C arasında geziyor*. Laptopta stock olarak bulunan 2x8 RAM Samsung'un OEM 1rx16 stickleri, zamanlamaları oldukca duşuk ve yakın zamanda yukseltmeyi umuyorum, Ryzen işlemcileri geri cekmesiyle beraber tamamen kritik bir performans kaybı soz konusu değil. Cihazda bulunan 1TB M2 SSD Samsung marka, yazma okuma hızları 3500MB/s yazma 3000MB/s okuma şeklide oldukca yeterli.

PİL VE ADAPTOR
Cihaz 230W'lık adaptor ile geldi, adaptor oldukca ağır fakat yurt dışında bazı ulkelerde 3060 modelleri bile oldukca buyuk olan 300W adaptor ile gelmekteymiş ben 230W adaptor ile ağır kullanımda pilde bir duşme gozlemleyemedim. Pil dayanımı ortalama seviyede, benim modelimde 60Wh batarya bulunuyor fakat bazı modellerde 80Wh batarya mevcut, 60Wh batarya yaklaşık 6-7 saat video izleme olanağı sunuyor.

SES
Cihazda bulunan hoparlorler oldukca yetersiz, ki genelde bu fiyat bandındaki oyun odaklı laptoplarda bu seviyelerde bulunuyor. Cihazda Nahimic 3 yazılımı var olmasına rağmen kullanmıyorum, genelde muzik sistemi ile kullanıyorum ve Dolby Atmos işimi goruyor. 3.5mm kulaklık/mikrofon girişi ise oldukca yeterli.

EK BİLGİLER
Benim modelim (82JU00FNTX) Lenovo'nun 3 yıllık yerinde destek PremiumCare garantisi ile geldi, bu ilk Lenovo cihazım olduğundan Turkiye garantisinin ne durumda olduğu konusunda fikrim yok, o konuda yorum yapamayacağım. Cihazın kutusunda Legion M300 oyunu faresi bulunuyordu fakat henuz acıp kullanmamış durumdayım. Benim cihazımda Intel AX200 modem mevcut, bazı modellerde bulunan Mediatek veya Realtek modemlerinden dolayı oluşan sorunlar mevcut değildi.

Son olarak fiyat bilgisi olarak cihazı 22900 TL ye almış bulunmaktayım, 82JU00FNTX modeli şu anda stokta mevcut gozukmuyor. Bu fiyat bandında alternatif olarak HP Omen 17 ve Monster Tulpar T7 mevcut.