Giriş:
9 Mayıs tarihinde Banggood'dan bu satıcıdan aldığım RK61, 20 Mayıs tarihinde elime ulaştı ve 1 gunluk kullanım sonucunda incelememi yazmaya karar verdim. Oncelikle belirtmek isterim ki RK61 benim ilk mekanik klavyem. Bu sebeple basım hissiyatları ve benzeri konular hakkında pek yorum yapamayacağım. Konuda klavyeyi "Malzeme Kalitesi, Makro Tuşları ve Yazılım, Işıklandırma, Switch Kalitesi, Kablosuz Performansı" başlıkları altında inceleyip her bir başlığı ayrı olarak puanlandırıp, en sonda ortalama puanı ekleyeceğim. Son kez başlamadan once kısa bir not bırakmak istiyorum. Klavyeyi red switch ve beyaz renk olarak satın aldım, klavyenin 3 farklı modeli var. İlk model RGB aydınlatmaya, Bluetooth 5.0 desteğine (Bluetooth 3.0 mevcut) ve 2.4Ghz kablosuz bağlantı ozelliğine sahip değil. İkinci modelde Bluetooth 5.0 ve RGB aydınlatma mevcut. Bu konuda incelemesini yaptığım ucuncu model ise 2.4Ghz kablosuz bağlantı desteğine, Bluetooth 5.0'a ve RGB aydınlatmaya sahip. İncelemeden once kutu iceriğinden başlamak istiyorum.

Kutu İceriği:
Kargo elime biraz fazla zarar gormuş olarak geldi. Paketleme pek iyi değildi fakat klavyenin kutusu dışında herhangi bir fiziksel hasar gozlemleyemedim.

Kutu tasarımına da ufaktan değinmek gerekirse, biraz fazla sadece ama cok da onemli bir kriter değil. Merak edenler icin fotoğraflarını ekledim. Kutu iceriği; klavyenin kendisi, 2.4Ghz alıcısı, keycap/switch sokme aparatı, type-c kablo, 4 adet yedek switch ve kullanma kılavuzundan oluşuyor.

2.4Ghz alıcısı klavyenin altına sabitli bir şekidle geliyor.

Keycap/switch sokme aparatında yorum yapacak pek bir şey yok ama kullanımlarım sonucu, switch sokme aparatının, keycap sokme konusunda keycap sokme aparatından daha cok işe yaradığını soyleyebilirim.

Kablosu telefon şarj kablolarından bir tık daha yumuşak. Uzunluğu benim icin yeterli geldi fakat kısa gelse bile değiştirilebilir. Kasasını masasının uzerinde veya altında kullanan birine kısa geleceğini duşunmuyorum. Kullandığım model icin tam bir veriye ulaşamadım ama internette diğer iki model icin 1.78 metre kablo uzunluğu olduğu yazılmış. Buyuk ihtimalle bu modelin kablosu da aynı uzunluktadır. Ayrıca kabloyu toplamak icin uzerine cırt cırtlı bant da eklenmiş.

Klavyenin yanında yedek gelen ve klavyede bulunan switchlerin markası RK. RK switchler hakkında pek bir bilgi bulamadım ama izlediğim bir inceleme videosunda TTC firması tarafından uretildiği soyleniyordu. İlk mekanik klavyem olduğu icin oznel olarak ekliyorum; tuşlar gercekten cok hafif ve sessiz. Eski kullandığım dandik membran klavye kadar sessiz olduğunu soyleyebilirim. Hafif olmasının bu kadar etki yaratacağını beklemiyordum.

Kullanma kılavuzunun fotoğrafını cekme gereksiniminde bulunmadım. İncelemek isteyen olursa bu bağlantıdan ulaşabilir. Kısayollar icin gerekli olduğunu duşunuyorum.

Gelelim klavyenin kendisine. Malzeme kalitesi kaliteli hissettiriyor. Yaklaşık 0.6kg gibi bir ağırlığı var. Yan, arka, on ve capraz acıdan cekilmiş fotoğraflarını aşağıya ekledim.

Alt tarafta ise orta alt tarafa kablosuz modu acmak icin gereken tuş konumlandırılmış. Biraz sağ tarafında ise Bluetooth ve 2.4Ghz modu arasında geciş yapmak icin bir tuş konumlandırılmış. Bu tuşun biraz ustunde ise 2.4Ghz alıcısının oturtulduğu yatak var. Yukseltme ayakları mevcut değil ama eğim bence ideal.

Malzeme Kalitesi (7/10):
Kutu iceriği başlığı altında da belirttiğim gibi malzeme kalitesi kotu değil ama aşırı kaliteli de değil. Tuşları ABS plastik ile yapılmış ama tercihe gore PBT bir keycaps ile değiştirilebilir ki ben PBT bir pudding keycaps seti ile değiştirmeyi duşunuyorum.

Makro Tuşları ve Yazılım (5/10):
Klavyenin kısayolları her ne kadar yeterli olsa da yazılımı bana cok karmaşık geldi. Kendi beceriksizliğim de olabilir ama sanırsam bir tuşa makro atamaya calıştığımız zaman o tuşun normal işlevini iptal etmek zorunda kalıyoruz. Işıklandırma konusunda yazılım standart bir klavye yazılımından eksiksiz ama makro konusu icin aynı şeyi soyleyemeyeceğim.

Işıklandırma (9/10):
Işıklandırma parlaklık olarak gayet iyi. Oğle saatlerinde muze gezisine giderken arabada kullandım ve uzerine doğrudan guneş duşen kısımlar haric RGB'ler kendini belli ediyordu. Yaklaşık 20 tane fonksiyon tuşları ile ayarlanabilen RGB modu var ve bunun uzerine birkac tane de yazılım ile ayarlayabileceğiniz modlar ekleniyor. Ek olarak yazılımdan her tuşa tek tek renk ve efekt ayarı yapabiliyorsunuz. Keycapler takılı ve switchler/keycapler sokulu olmak uzere RGB kapalı ve acık fotoğrafları ekliyorum. Fotoğrafları en duşuk RGB parlaklığında ve wave RGB modunda cektim. Yuksek parlaklıkta kamerada kotu cıkıyordu.

Keycapler takılı iken:

Keycapler sokulu iken:

Switchler sokulu iken:

RGB modları - Renkl modları - Parlaklık seviyeleri

RGB modları, renk modları ve parlaklık seviyeleri icin cektiğim video bağlantılarını yukarı ekledim.

Switch Kalitesi (7/10):
Kutu iceriğinde de belirttiğim gibi switchlerin hissiyatı beklediğimden cok daha iyi ve hafif. Bazı tuşlarda hissiyat farklılığı var ama buyuk tuşlar oldukları icin normal sanırım.

Kablosuz Performansı (8/10):
Muze gezisi icin klavye ile beraber dışarı cıktığımda Bluetooth ile telefonuma bağlandım ve gozle gorulur bir gecikme olduğunu fark ettim. Oyun oynayan biri icin bilgisayarda bu gecikme fazla olabilir. Bilgisayarda kullanacaklar icin 2.4Ghz daha iyi bir tercih. Dun akşam kablosuz bir şekilde klavyeyi kullandım ve kablosuz ile arasında gozle gorulur bir fark hissetmedim. Şarj suresi ve kac saat kullanılabildiği hakkında bir deneyimim yok ama internette şarj suresi 3 saat, kullanım suresi 10 saat olarak belirtilmiş. Şahsen ben bilgisayar kullanıcısı olduğum ve arada sırada rekabetci oyun oynadığım icin kablolu kullanmayı tercih ediyorum. Ama kablosuz kullanacaklar icin sunulan secenekler guzel. Şarjan tasarruf etmek icin klavye 1 dakika boyunca kullanılmadığında RGB'ler sonuyor. Bu ayarı gozlemlediğim kadarı ile yazılımdan acıp kapatabiliyorsunuz.

Sonuc (7,2/10):
Her ne kadar ilk mekanik klavyem olsa de verdiğim 998TL'ye değdi diyebilirim. Basım hissiyatından ve tuşların hafifliğinden aşırı memnunum, hayatım boyunca neredeyse hic kullanmadığım tuşlardan kurtulmuş oldum. Buyuk ihtimalle artık her klavyemi %60 profil klavyeler arasından tercih edeceğim.

Dosya Ekleri 1653167868477.png 2,7 MB · Goruntuleme: 13