İnceleme konu başlığında olduğu gibi ilk cıkmış olan Apple Watch ile olacak, cihazı son 6 gundur kullanmaktayım (ancak kullandığım şeyleri dışında zaten başka bir şey veremeyeceği icin inceleme yapmama engel olacağını zannetmiyorum).
Dış tasarımı:
Cihazın ekranı dışında her tarafı adından gorulebileceği gibi 7000 serisi aluminyumdan oluşmakta ve carpma ve cizilmelere karşı dayanıklı ama bir o kadarda dayanıksız bir malzeme diyebiliriz, yan tarafında bir duğme ve dondurulebilir top (Digital Crown) bulunmakta, altında da 1. nesil kalp atış sensoru ve esasen aynı yer olan şarj girişi bulunmakta.
Yazılımı:
Gorselde de gorulebileceği gibi WatchOS 4 surumunde kalmış durumda (yazıyı yazdığım zamanda en guncel surum 8 ve 9'un betası bulunmakta) ve bu bircok yeni ozelliği ve uygulama desteğini beraberinde bulundurmayışına sebebiyet vermekte. İşletim sistemi dahilinde cihaz genel olarak cok hızlı sayılmaz hatta bazı yerlerde cok hızlı bazı yerlerde son derece yavaş olacak kadar garip bir cihaz olduğunu soyleyebilirim (mesela Apple Muzik uygulamasında sorun yokken Harita uygulamasında haritanın yuklenmesini beklemek durumunda kalıyorsunuz). Kendi fikrimce duşuk surumden dolayı kacırılan en buyuk ozellik Qwerty klavyenin var olmayışı ve dikte veya el yazısına saatten cevap vermek istediğinizde zorunlu kalmanız.
Uygulama desteği:
Uygulama desteği olarak cihaz ne kadar 4 (betayı sayarsak 5) surum geride bile kalmış olsa şaşırtıcı derecede halen daha bircok gunluk yaşamda cokca kullanılabilir oyun ve uygulamaya halen daha destek sunmakta ve calıştırmakta ozellikle WatchChat ile Whatsapp desteği cok hoşuma gitti, en buyuk eksiğin (ozellikle kullanıcıları icin, ben Apple Muzik kullanmaktayım) Spotify uygulamasının desteklenmeyişi olduğunu soyleyebilirim.
Uygulama desteğinin negatif yanlarına gelirsem cihaz o guncellemeyi almadığı icin kendisiyle birlikte gelen bir uygulama mağazasına sahip değil (AppStore) ve uygulama indirmelerini sadece cep telefonunuz uzerinden yapmanız gerekmekte, ne kadar bircok Apple on yuklu uygulaması guncel olmasa bile var olsalar bile bircoğu yine de yok ve alternatiflerini mağazadan indirmeniz gerekmekte (her şeyi anlarım ancak Hesap Makinesi de olsun yani onu bile ucuncu parti olarak AppStore'dan indirmiş olmam gibi bir sacmalık var, indirmiş olduğum uygulama ise son derece stabil ve hızlı ondan yana hicbir sorunum yok). Kendi yuklemiş olduğum uygulamaları paylaşıyorum.
Saat ara yuzu:
Ara yuz olarak uygulamalar liste şeklinde goruntulenememekte ancak ara yuzun guncel olmadığını kişiler tarafından bazı uygulamaların ikonlarının guncel olmayışı (ozellikle Muzik uygulaması) dışında anlamayacağını sizlere cok rahat bir şekilde soyleyebilirim ve kolumda goren bile coğu kişinin esasen cihazın Series 3 olduğunu zannetmekte.
Saat'in pili:
Oncelikle bu saati ikinci el alabileceğinizden dolayı bu alacağınız cihaza gore değişecektir (WatchOS surumu/cihaz dolayısıyla pil sağlığını goruntuleyemiyoruz) ancak kendi elimdeki cihaz icin konuşmam gerekirse şimdiye kadar hep sabah 6-7 dolaylarında aldığımda akşam 10'lara doğru %20-%30 civarlarında olduğunu gordum, kullanıma gore değişecektir bu ama ben saatle genel olarak bildirim ve adım takibi yapıp eringenlikten dolayı coğu zaman etrafım boşsa aramalarımı saat uzerinden gercekleştiriyorum.
Saat'in hoparlor ve mikrofonu:
Bu konuda toplu yerlerde cihazın son derece yetersiz kaldığını soyleyebilirim, cihazın son sesi cep telefonu goruşmesi icin ne kadar etrafınızda cok gurultu yoksa yeterli olsa bile gurultulu bir yerde asla yapamayacağınızı bilmeniz gerekmekte, mikrofon olarak gurultulu yerlerde sesler birbirine karışmamakta o konuda cihaz guzel iş cıkarıyor ancak (belki elimdeki cihazla da ilgili olabilir emin değilim) ses karşı tarafa normale gore bir tık kısık gitmekte.
Sonuc:
1-Neden alınır: Eğer kullanımınızda dolu dolu tek cihaz olarak kullanmak yoksa ve daha cok bildirim takibi, adım ve kalori goruntuleme, cep telefonundan dinlemiş olduğunuz muziği kontrol etmek ve oğrenciyseniz Web tarayıcısı (yazması klavye olmayışından dolayı alışmak gerektirmekte ve birazda tarayıcı hızı yuzunden sabır ama Parrity iş goruyor), fotoğraflar uygulamasına kaydedeceğiniz resimler ve hesap makinesi ile (asla onerilmez bu) odevlerinizde kopya cekmek gibi bir duşunceniz varsa ya da saate atacağınız muzikler ile (ben Apple Muzik ile hicbir sorun yaşamadım gayet guzel calışıyor kablosuz kulaklık ile) gizlice muzik dinlerim diyorsanız, aksesuar olarak pahalı ve şık dursun, uygun yollu bir şekilde Apple ekosistemine gireyim gibi şeyler icin gayet alınabilir olduğunu soyleyebilirim, iPhone 5S ve 6 gibi eski cihazlarla da duşuk surum olmasından dolayı da bağlantı kurabilirsiniz (iPhone 5'ten emin değilim, ben 11 ile kullanıyorum).
2-Neden Alınmaz: Cihaz guncel değil ve ne kadar (cok garip bir şekilde) bircok uygulamayı destekliyor olsa da aynı şekilde bir o kadarını da desteklemiyor (Hesap makinesi, Spotify ve TV icin neredeyse butun kumanda uygulamaları başta olmak uzere), cihaz eski ve ne kadar kendi kullanımımdaki uygulamalarda bir sorun yaşamıyor olsam bile hicbir şekilde hızlı olduğunu iddia edemem tam tersine bazı yerlerde son derece yavaş kaldığını soyleyebilirim, guncel modeller kadar kadran seceneği yok ve kadranlar arası gecişte cihaz garip bir şekilde zorlanıyor (bir burada birde haritada cihazın zorlandığına şahit oldum şimdiye kadar), Siri ne kadar olsa bile sesli geri donutler vermiyor dediğinizi algılıyor ve yazılı donut veriyor (ne işime yarayacak demeyin arac kullanırken ufak caplı sinir krizine sebep oldu kendi acımdan), Su gecirme olarak guncel modeller kadar korunaklı değil ve sadece sıcramalar icin koruma sağlıyor (detaylı bilgi icin: Apple Watch'un suya dayanıklılığı hakkında).
Dipnot: Cihazım 42'lik model, 850 TL'ye aldım orijinal şarj aleti (sanırım 2 metre) ve adaptoru (standart 5V Apple adaptoru) ile birlikte. Normalde burada da bu cihazın bir ust modeli icin bir konu acmıştım (İlk nesil Apple Watch alınır mı?) ve alınmaz denmişti ancak butcemin yarısında olunca ne kaybedeceğim diyerek aldım ve beklentilerimin aksine şaşırtıcı bir şekilde memnun kaldım diyebilirim en azından ve cihazı eğer cok yuksek beklentileriniz yoksa alabilirsiniz, zaten 0 bulunmayacağı bulunsa bile alınmayacağı icin o konuyu hic katmadım.
Dosya Ekleri