Herkese merhabalar.
Ana bilgisayarımın yanına, hobi amaclı bir sistem kurmaya karar verdim. Yaklaşık 4 aylık cabalarımın sonucunda sistemdeki tum parcaları toparladım. Geriye hız aşırtma yapmak icin bir işlemci soğutucusu kalmıştı. Bugun Vatan Bilgisayar'ın internet sitesinde bir soğutucu dikkatimi cekti, 90W TDP'ye kadar desteklediğini soyleyen Rampage RM-C07 soğutucumuzun fiyatı da 175TL gibi oldukca uygun bir rakamdı. Sistemime uygun olduğuna karar verdim ve satın aldım. Oncelikle sistemden biraz bahsedeyim:

İşlemci: Intel Xeon E5450
Anakart: Asus P5G41T-M LX
Bellekler: 2x2 Kingston 1333MHz
Depolama: Transcend 360S 128GB
Kasa: Zalman Z3 Plus
Guc kaynağı: Corsair VS450
Ekran kartı: Asus GTX560 DirectCU 1GB

Oncelikli amacım GTX560 ve E5450 arasındaki darboğazı sıfıra indirmekti. Aslında 2 parca kağıt ustunde darboğaz yapmıyor, ancak GTA 5 oynamayı denediğimde stok halde işlemci kullanımı ara ara %90'a ulaşıyor ve ekran kartı kullanımını etkiliyordu. hız aşırtma yapma fikri de bu sebepten oturu ortaya cıktı. Daha fazla uzatmadan soğutucumuza gecelim.

Kutunun onden gorunuşu:

Surprizbozan

Teknik detayların sunulduğu arka kısım:

Surprizbozan

Soğutucunun kendisi:

Surprizbozan

2 bakır ısı borulu soğutma sistemi:

Surprizbozan

Sistemin son hali:

Surprizbozan

Kasadaki fan yerleşimi ise 2 adet onden hava alan 12'lik, 2 adet ustten ve 1 adet arka kısımdan hava atan 12'lik fandan oluşuyor.

NOT: Soğutucu ile gelen fan performanslı ve sessiz olsa da kendim kırmızı olmayan, siyah PWM bir fan takma kararı aldım. İki fanın da statik basınc değerleri birbirine fazlasıyla yakın. Soğutmada da herhangi bir fark goremedim.

Stok fan ile yapılan testler:

3.2 GHz
CPU-Z Stres testi: 75 derece
GTA 5: 69 derece

3.3 GHz
-Başarısız-

Rampage RM-C07 ile yapılan testler:

FSB: 388x9
DDR hızı: 1333 -> 1552MHz
İşlemci frekansı : 3.0GHz -> 3513MHz (3.5 GHz)
Bellek voltajı: 1.5V -> 1.6V
Kuzey koprusu voltajı: 1.125 -> 1.4375
SoC: +150Mv

CPU-Z Stres testi: 72 derece
GTA 5: 69 derece

Sonuc olarak soğutucudan cok memnun kaldım. Montajı cok basit, soğutması gayet yeterli. Bu tur eski sistemlerde hız aşırtma yapmak isteyenler icin bicilmiş bir kaftan olduğunu duşunuyorum. Basit bir G41 anakartta Xeon bir işlemciye hız aşırtma yapmak kolay değil, elimde P35, P45 gibi anakartlar olsaydı 4 GHz'e kadar denemeyi planlıyordum. Ancak şimdilik bu kadar yeterli. Kuzey koprusune verdiğim voltaj hala beni korkutuyor . Oraya kucuk bir fan eklemeyi duşunuyorum.

Soğutucu tavsiyemdir. An itibariyle guncel fiyatları ve satıcıları aşağı bırakıyorum:

Vatan Bilgisayar
179TL

Hepsiburada
148TL

Amazon
209TL