İyi gunler. 11 Kasım 2020'de ilk urunlerini aldığım sistemim şu an tamamlandı. Bu sure icerisinde bol bol makarasını yaptık, sistemi toplarken başıma gelen talihsizliklerden bahsedeceğim. Sistemin hikayesini anlatacağım. İlerleyen gunlerde musait zamanlarımda testleri de yapıp sonuclarını paylaşacağım.

Surprizbozan: Makara kısmı Yuksek RPM sistem toplamasını ne zaman tamamlayabilecek? Merhabalar. Normalde "Konu Dışı" bolumunu cok kullanmam ama esprili bir icerik oluşturmak istedim. @YUKSek RPM, sevdiğim bir forum uyesi ve bu yaklaşımıma olumsuz bir tepkisi olmayacağını duşunuyorum. 😅 Evet, soru acık. Fikirlerinizi paylaşabilirsiniz. 😅
www.technopat.net

Boyle onlarca mesaj var.

Oncelikle 11 Kasım tarihinde anakart ve RAM'leri sipariş etmiştim. Anakart MSI MPG B550 Gaming Plus, RAM'ler ise Corsair Vengeance RGB Pro modeliydi.

İkisini de değiştirmek zorunda kaldım. Anakartım BIOS guncellerken elektrik kesildiği icin brick (sanırım brick deniyordu) oldu. Servise gonderdim vs. derken işin sonunda anakartı aldığım fiyatın 100 TL aşağısına sattım. Ve B550-A Pro modelini aldım. Merak edenler icin, aralarında tasarım dışında bir fark yok.

RAM'leri değiştirmek zorunda kalmamın sebebi hem kasanın olculerindeki uyumsuzluk, hem de benim dikkatsizliğim. Maalesef SilverStone PF360 soğutucunun fanlarına carpıyordu ve soğutucuyu one takmak dışında bir cozumum yoktu. Ancak bunu da yapamazdım cunku ekran kartı alma planım vardı ve boruları hangi şekle sokarsam sokayım yine de ekran kartına carpacaktı. Almayı duşunen kişiler icin de bilgi olsun, Vengeance Pro RAM'lerin uzunluğu cidden fazla. Olcmeden almayın. RAM'leri de aldığım fiyata yakın (tam hatırlamıyorum) sattım ve indirimde Trident Z Neo RAM'leri aldım. Trident Z RAM'ler ile soğutucuyu uste montajlayınca problem yaşamadım.

Sonrasında RTX 2060/2070 Super almayı planlıyordum ancak tam o sıralarda ekran kartı fiyatları mining sebebiyle uctu. Fiyatlar duzelene kadar RTX 3XXX ve RX 6XXX serileri cıkacağı icin beklemeye karar verdim. APU 5600G almamın sebebi de bu.

2070 Super almayı planladığım icin 850W'lık GF1'i onceden almıştım (ki 2070 Super alsaydım bile 850W fazla kacacaktı, ancak Sinerji'de indirim yakaladığım zaman almıştım). Kutu acılımı konusu da rehberlerimde mevcut. Eh, ihtiyacımdan 250W fazlası var. Elimde patladı denemez, ileride işim yarar herhalde.

PF360'ın pek olayı yok. 1200 TL'ye 360 mm soğutucu aldım, rakiplerinden fiyat anlamında cok daha uygun(du) ve performans anlamında neredeyse eşit hatta bazen daha iyi.

Yine SN750 SSD'nin de pek olayı yok. 970 Evo ile 970 Evo Plus arasında kalan bir model. Gayet memnunum ve uygun fiyata bulursanız kesinlikle tavsiye ederim. Kioxia Exceria M.2 SSD'yi de alan azlığından aldım. Oyunları yuklemek icin onu kullanıyorum.

XPG Battecruiser... Bu kasa her anlamda bana cok cektirdi. Oncelikle kablolaması berbat, PSU cover bolumunde kabloları (orneğin on portların calışması icin olan audio kablosu) gecirmek icin bir boşluk yok. En sağdaki kablo deliklerinden gecirip en sola goturmeniz gerekiyor. Kasanın icindeki goruntuye cok onem veriyorsanız kesinlikle onermem, zira kablolar iğrenc duruyor. En azından hava sirkulasyonu konusunda Battlecruiser temperli cam bir kasaya gore iyi diyebilirim.

5600G işlemciyi mecburen aldım, sebebini yukarıda belirtmiştim zaten.

ASRock Phantom Gaming RX 6700 XT, gecen hafta aldığım bir parca. Soğutma performansının iyi olup olmadığı konusunda yorum yapmayacağım. Ancak bana kalırsa 6700 XT GPU'ya gore gayet iyi bir soğutması var. Fanları yuksek devirde biraz fazla ses yapıyor ama olsun, genelde o kadar yuksek devirlere cıkmıyor.

Bunun dışında soracağınız herhangi bir şey olursa cevaplayabilirim. Konu biraz aceleye geldi, herhangi bir noktada hata yaptıysam kusura bakmayın.

Sistemin parcalarından son kez bahsedeyim:
Ryzen 5 5600G CPU. MSI B550-A Pro anakart. ASRock RX 6700 XT Phantom Gaming GPU. Ek olarak Lian Li GB-001 sarkma onleyici aparat aldım. Kart yamuk duruyordu resmen. G.Skill Trident Z Neo 2x8 3600 MHz CL18 RAM. SK Hynix JJR cip var. 3600 MHz olarak satın almama rağmen BIOS uzerinden XMP ile 3600 MHz yapınca garip bir şekilde ekran gelmiyor. O yuzden 3200 MHz kullanıyorum. SilverStone PF360 sıvı soğutucu. XPG Battlecruiser kasa. WD Black SN750 500 GB NVMe M.2 SSD + Kioxia Exceria 500 GB NVMe M.2 SSD. Thermaltake Toughpower GF1 850W PSU. Ekipmanlar:
Razer BlackWidow V3 green switch klavye. Razer Basilisk V2 mouse. Rampage'in modelini bilmediğim 4 yıllık bir kulaklığı. Yakın zamanda değiştirmeye calışacağım. LG 27GL650F 144 Hz monitor. QP Honeycomb mouse pad. Foruma katılma sebebim bir PC toplamaktı. Yaklaşık 2 yıl surdu. Bu sure icinde bircok kişiyle tanıştım, bircok şey oğrendim. Herkese teşekkurler.
Surprizbozan: Sistemin son hÂli