Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan acıklamada, 5 Mayıs 2008 tarihi itibariyle Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı sonucu, Samsun'da ikamet eden 2 vatandaş, 19 Mayıs Universitesi Tıp Fakultesi Hastanesi'nde yapılan tum mudahalelere rağmen kurtarılamayarak, hayatını kaybetti. Acıklamada ayrıca hastalıktan korunmada alınması gereken onlemler konusunda vatandaşlar uyarıldı.

Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Muşavirliği'nden yapılan acıklamaya gore, 5 Mayıs 2008 tarihi itibariyle Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalı sonucu, Samsun'da ikamet eden 2 kişi, 19 Mayıs Universitesi Tıp Fakultesi Hastanesi'nde yapılan tum mudahalelere rağmen kurtarılamadı.
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından korunmada, vatandaşların bazı korunma onlemlerini alması ve bu konularda titizlik gostermesinin oldukca onemli olduğu belirtilen acıklamada, onlemler şoyle sıralandı;
- Kırsal alanlara gidildiğinde vucudun acıkta kalan kısımlarına bocek kovucu (repellent) ilaclar surulmelidir.
- Giysilere sıkılarak kullanılan kene kovucu, oldurucu etkisi olan ve Bakanlığımızdan izinli ilaclar kullanılmalıdır.
- Kırsal alan ziyaretlerinde mumkun olduğunca kapalı ve acık renkli giysi giyinilmeli ve pantolon pacaları corap icin alınmalıdır.
- Vucut sık sık kene yonunden kontrol edilmeli, kenenin tespit edilmesi halinde kısa surede cımbız veya pens gibi uygun bir malzemeyle vucuda tutunduğu en yakın kısmından tutularak cıkartılmalıdır.
- Kenenin cıkarıldığı yere alkol veya tenturdiyot surulmesi uygundur.
- Keneler kesinlikle elle oldurulmemeli ve patlatılmamalı, vucuttan uzaklaştırılan keneler camaşır suyu veya alkol icine atılarak oldurulmelidir.
- Kenelerin vucuttan uzaklaştırılması amacıyla eter, kolonya ve gaz yağı dokmek gibi yontemlere başvurulmamalıdır.
- Ozellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar kendi vucutlarını ve cocuklarının vucutlarını sık sık kene yonunden kontrol etmelidir.
- Kene ile temastan sonra kişiler 10 gun sureyle takip edilmeli ve ani başlayan ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerin olması halinde en yakın sağlık kuruşuna muracaat etmelidirler.
- İnsanların ve hayvanların kanlarına veya diğer vucut sıvılarına korunmasız temas edilmemesi gerekmektedir.
- Ciftlik hayvanlarının Tarım Bakanlığı tarafından belirtilen usullere gore kenelere karşı ilaclanması gerekmektedir.
(haber7)