Şarj aleti havalandırma ızgarasına monte etmek icin tasarlanmış, aşağıdaki fotoğraflarda gozuktuğu gibi kuyruklu yapıda bir urun. Kıskaclı urunlerin zamanla gevşemesi, telefonu almak isteyince kıskactan kurtulup tutucuyla birlikte gelmesi sorunu bu sayede cozuluyor. Kıskac aşağıdaki ilk fotodaki gibi uzun iken ızgara arasına yerleştirip vidayı cevirerek kısaltılıyorsunuz, haliyle sıkı bir şekilde tutunuyor ilgili havalandırma ızgarasına.


Havalandırma ızgarasına montajlı hali aşağıdaki fotoğraflarda yer almaktadır.


Benim aracımda hareketli ızgaranın yanında sabit ancak daha kalın ızgaralı olan bir bolge daha var, her iki tarafa da rahatlıkla monte edebildim. Hareketli kısma monte ettiğinizde ızgaranın sabitlenip (aşağı-yukarı) hareket etmeyeceğini goz onunde bulundurun.


Aleti ızgaraya sabitledikten sonra ikinci vidayı gevşetip telefonu durmasını istediğiniz pozisyonda ayarlayıp vidayı sıkıyorsunuz (bu kısmı standart tum tutucularda olan bir ayar). Bu noktada, telefon tutucunun tanıtımlarında hem yere dik hem de yatay pozisyonda kullanılabilir olarak tanıtılıyor ama telefonu yatay kullanıyorsanız cok sağlam tutacağını duşunmuyorum (not olarak, telefonum s20 fe, spigen crystal clear kılıf kullanıyorum. Daha kucuk telefonları -dik ya da yatay- tutmasında bir sıkıntı olmayacaktır keza s20fe'yi kılıfsız olarak cok daha sıkı tutmakta).
Telefon tutucu arac kontağını actığınızda mavi ışığını yakıyor, kolları kapalı konumdaysa otomatik acılıyor, telefonu yerleştirdiğinizde 2-3 saniye bekleyip otomatik kapanıyor. Baseus'un diğer modellerinde (ve diğer bir cok markanın modellerinde) sadece ustteki iki kol otomatik calışıyor, bu modelde uc kol da otomatik calışıyor. Alttaki kol otomatik olmayan cihazlarda kablosuz şarjın calışması icin (keza şarj bobinlerinin denk gelmesi lazım) hizalamayı kendiniz yapmanız lazım, bu modelde bu sorun yok haliyle.

Şarj aleti iki parcadan oluşmakta. Bu tarz cihazların en hassas kısmı araca monte olan kısımla şarj aletinin birleştiği yerdeki plastik top olan bolum. Urunun iddiası arac sınıfı abs kullanıldığı, dolayısıyla dayanıklı olduğu. Aleti satın alalı henuz bir hafta olduğu icin sağlamlık konusunda bir sorun yaşamadım ancak plastik top olan kısmın araca monte olan parcada olması bir avantaj, top gibi olan bolum kırılsa bile daha ucuz bir tutucunun ilgili parcası kullanılarak şarj aleti kullanılmaya devam edilebilir.

Yukarıdaki fotoğrafta plastik top olarak tasvir ettiğim parcanın ici boş olduğu goruluyor. Başka markalarda bu topa benzettiğim parcanın vida ile govdeye sabitlendiğini gordum. Bu urunde boyle bir durum yok, tum parca tek bir kalıptan uretilmiş. Dolayısıyla vida olan tutucular daha uzun omurlu izlenimi veriyor


Yukarıdaki fotoğraflarda aletin gerektirdiği giriş guclerine dair yazılar ve acma-kapama komutu icin kullanılan dokunmatik yuzeyi gorulmekte (bu yuzey biraz hassas, tam dokunmanız gerekmeden, 1-2 mm mesafeden algılayabiliyor). Benim kullandığım QC 3.0 uyumlu arac şarj cihazının cıkış gucunu gosteren fotoğrafa da yer verdim. Bu iki urun birlikte kullanıldığında Samsung s20 fe cihazımı 'hızlı kablosuz şarj' modunda şarj edebilmekte ki bu değeri Samsung 15 watt olarak belirtmiş.
Son olarak, bu urunu almadan once okuduğum en buyuk sorun, bu tarz otomatik kilitlemeli urunlerin kontak anahtarı kapatıldığında (bazı araclar kontaktan bağımsız olarak cakmak soketine surekli guc veriyor olabilir ancak bu durumda da bu urunun boşta bile olsa surekli 0.1-0.2 amper guc cektiğini ve akuyu bitirme riski olduğunu goz onunde bulundurun) tum gucu kesmesi ve eğer kontağı kapatmadan once telefonu cıkarmadıysanız telefonu ayıramamanızdı. Bu alet, kendi benzerlerinden pahalı olmasının yanında icinde bir kapasitor bulundurmakta ve kontak kapatıldıktan 5 dakika sonraya kadar kollarını bir kere acacak gucu saklamakta. Bu anlamda kullanımının buyuk bir pratiklik kazandığını soyleyebilirim.
Bir haftalık kullanım deneyimime gore, urun oldukca sağlam bir şekilde araca sabitlenmekte ve telefonu da benzer bir şekilde sağlamca tutmakta. Daha once sahip olduğum telefon tutuculara gore onemli olcude konfor ve guvenliğimi artırdığımı soyleyebilirim.
-Gerekli bir urun mu? Elbette değil. Fiyatı internette 600 ile 900 TL arasında değişmekte (Ağustos 2022). Ben ucuz olan fiyata satın aldım; araca sabitlenen kısmı bununla aynı presipte olan urunler de 250-300 TL arasında.
-Alternatifi ve daha sağlam olanları var mı? Elbette var, araca sabitlenen kısmı bu urundeki gibi kuyruk yapısında olan urunlerin de benzer sağlamlıkta tutunacağını duşunuyorum ancak ozellikle yaylı kuyruğu olup, iki destek noktası olan ayaklar, benim aracımda olduğu gibi ızgaraların altında ayar duğmeleri olanlar icin zorluk yaratacaktır (ki biri direksiyon ayar duğmesi, diğeri esp duğmesi).
-Kablosuz şarjdan memnun muyum? Hız olarak evet, ancak kablolu şarj ile telefon daha az ısınıyordu sanıyorum. Ancak bu urunde bir de kablosuz şarjı devre dışı bırakan bir duğme olsa ozellikle kısa mesafelerde telefon icin daha sağlıklı olacaktır sanıyorum - ki boyle bir urun henuz uretmediler.
Ekleme: Urune telefonu taktığınızda telefonun acma kapama duğmesi oldukca zor ulaşılır bir pozisyonda kalabilir. Fotoğrafı cekmek icin web kamerası kullandığım icin kalite duşuk oldu ama fotoğrafın sağında acma kapama duğmesinin kolun altında kaldığı gozukmekte. Ekrana tıklayarak uyandırma ozelliği olmayan telefonlar icin buyuk bir dezavantaj olduğunu eklemek zorundayım.

Urunle ilgili benim soylemek istediklerim bu kadar. Gonderinin başında yazdığım gibi, bu urunu almadan once herhangi bir inceleme bulamadığım icin boyle bir şey yazmaya karar verdim. Umarım faydalı olur birilerine. Bu başlığı alet bozulduğunda ya da bir arıza verdiğinde yeniden guncelleyeceğim boylelikle bu tarz urunlerin kullanım omrune dair de bir bilgi yer almış olur internette. Aşağıda aletin calışma şeklini gosteren bir video cektim. Ayrıca bir kameram olmadığı icin telefonun şarja başlamasını gosteremedim ancak, bu eksiğim de affola.