sigara zehir oranları zifiri en az sigara zifir oranları sigaraların zifir
Sigaradaki zehir oranlarıyle ilgili buyuk skandal! Turkiye'de en cok satılan 6 sigara markası test edildi. Paketlere yazılan zehir oranlarının 3 kat duşuk gosterildiği ortaya cıktı.

İngiliz Kanser Araştırma Vakfı sponsorluğunda yapılan araştırmada, Turkiye'de en cok satılan 6 sigara markası test edildi. Doğuş Universitesi oğretim gorevlilerinin yaptığı laboratuvar incelemelerinde sigara paketlerinde yazılan zehir oranlarının duşuk gosterildiği tespit edildi. 6 ay suren araştırma sonucunda paketlere yazılan nikotin, karbonmonoksit ve zifir oranlarıyla incelenen sigaralardaki oranlar arasında 3 kat fark cıktı.

Turizm ve Cevre Gazetecileri Derneği'nin sigarayla savaş eğitim seminerinde acıklanan araştırmada urkutucu sonuclar yer alıyor. 11 değişik organda kansere yol acan sigaraların yeterli denetimlerden gecmeden satıldığı belirtiliyor. Nottingham Universitesi'nden Prof. Dr. Ann McNeill ile Doğuş Universitesi oğretim gorevlileri Erdem Pulcu ve Yard. Doc. Aslı Carkoğlu'nun calışması, 35 milyon sigara tiryakisinin sağlık acısından buyuk risklerle karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor. Test edilen 6 markanın paketlerinde ortalama 0,77 mg nikotin, 9,10 mg karbonmonoksit, 9,40 mg zifir taşıdığı yazıyor. Uzun incelemeler sonucunda elde edilen gercek oranlarda ise 2 mg nikotin, 25,3 mg karbonmonoksit, 27,38 mg zifir icerdiği ortaya cıktı. Calışmanın sonuclarını yorumlayan Ulusal Tutun Kontrolu Programı Sorumlusu Dr. Toker Erguder, uretici firmaların paketlerdeki değerlerle oynadığını soyledi. "Avrupa ulkelerinde satamadıkları paketleri Turkiye gibi gelişmekte olan ulkelerde satıyorlar." diyen Erguder, Turkiye'de satılan sadece 6 sigara markasının akredite laboratuvarlarda test edildiğini belirtti. İncelenmeden satılan sigaraların sağlık acısından buyuk riskler taşıdığına dikkat ceken Erguder, Tutun ve Alkol Piyasa Duzenleme Kurumu bandrolu olmasına rağmen laboratuvar testlerine tutulmadan satılan 150'den fazla sigara ceşidinin bulunduğunu hatırlattı. Erguder, acilen sigara test laboratuvarı kurulması gerektiğini de soyledi. (Zaman)