Bu incelemede aslında iPadOS 15 guncellemesi ile son guncellemesini alan iPad Air 2'yi iOS 10'la birlikte inceleyeceğim ve yazıyı da onunla yazacağım.
Cihazın tasarımı:

Cihaz 9.7 inc lamine bir panel, lightning bağlantı konektoru ve kulaklık girişi ile birlikte gelmekte, cihazın kasa yapısına unibody (tek parca) diyebiliriz.

Cihazın kullanıcı gozunden goruntusu:
Oncelikle cihazımın iOS 10 surumunde olduğunu hatırlatarak başlayacağım, cihaz cok şaşırtıcı derecede hızlı ve performanslı calışıp haftalarca şarj etmeden kullanılabilmekte, nasıl bir performans derseniz Air 3'un iPadOS 16'daki halinden cok daha iyi calıştığını soyleyebilirim. Eksi yan olarak kasa tasarımı sağ olsun şarja taktığınızda ve arkadan baktığınızda sanki tam oturmamış goruntusu vermekte ve bilmeyen birisi icin rahatca zorlama potansiyeli oluşturmakta.
iOS 10 işletim sistemini 6 yıl sonra kullanmak var bir de, iOS 10:
Bu işletim sistemini kullanırken aslında şunu fark ettim, bu cihazlar aslında tabletler ve medya uretmeye geldiğinde son derece yetersiz kalıyorlar (iPadOS ile kıyaslıyorum), sozde multitasking denemeleri var ancak şimdiki surumlere kıyaslarsam son derece yetersiz bir arayuzle kullanıcının karşısına cıkmakta ve bilmeyen birisi icin keşfetmek bile yanlışlıkla olacaktır.

Yukarıda gorduğunuz resimde istediğiniz uygulamaya tıklıyorsunuz ve sizi şu şekilde karşılıyor:

Bunun dışında bircok size geri kalmış ozellik sayabilirim (bir de klavyede noktalama ve diğer işaretler icin basılı tutup aşağı cekme olayı daha olmadığı icin yazma hızınız ciddi manada duşuyor) ancak genel olarak hale'n daha iOS olduğu icin bircok konuda benzerlikler taşıyor.
Tabii iOS 10 boyle tozpembe değil, bircok ozellikten mahrum olan, bircok uygulamayı guncel bir şekilde calıştıramayan ve bir kısmının calışması icin bile Jailbreak + kimi işlem isteyen ve doğru adımları bilmeyen birisi icin esasen son derece yetersiz ve acilen guncellenmesi gereken bir cihaz, sadece benim kullanımımda bir sorun teşkil etmiyor sebebi ise cihazı sadece medya tuketmek icin kullanıp eski surum ve calışmayan uygulamalar icin alternatif telefon, bilgisayar ve tablet bulunduruyor olmam.
Cihaz icin tam bir 2022 incelemesi yapamıyorum calıştırdığı surumden dolayı ancak yine de oyun oynamak dışında butun işlemlerinizden memnun kalacağınızı soyleyebilirim, oyunlarda 30 FPS'ye tahammulunuz varsa yine memnun kalabilirsiniz (2000-3000'lere satılan bir cihaz icin onerilebilir olduğunu duşunuyorum bu cihazın), cihazın artı ve eksilerine gelecek olursam ise;
Cihazın ve iOS 10'un artıları:
iOS 10 belki de farklı olduğu icindir emin değilim ama şu anki iOS surumleriyle kıyasla cok daha zevkli bir kullanımı var. Cihazın pili cok uzun sure gitmekte ve şarj suresi kendi iPhone 11'imle eşit sayılır (her ikisinde de 12W iPad adaptoru kullanarak). Cihazın hoparlorleri son derece yuksek ve temiz ses cıkarmakta. Cihazds bir şeyler izlemek ekrandan dolayı gayet zevkli ve boyutuna gore elde tutmak rahatsız etmeyecek derecede, tutumu rahat. Cihazın ve iOS 10'un eksileri: iOS 10 gercekten eski ve bunu ilk actığınız anda anlıyorsunuz. App Switcher'ı onceden nasıl kullanıyormuş(uz) bilmiyorum ama gercekten gereksiz buyuk. Butun arayuz ve ikonlar patlayacak kadar buyuk ve rahatsız edici. Bazı yerlerde halen daha buyuk bir iPhone hissi veriyor cihaz ve işletim sistemi (iPadOS'e gore cok daha fazla, sozle acıklanamıyor ama kullanırken fark ediliyor). Uygulamaların neredeyse hicbiri guncel değil (ozellikle YouTube uygulaması en sorunlusuydu, kullanabilmek icin prop ayarıyla oynamak gerekti ki bu şekilde bile ne kadar calışır garantisi yok, en son surummuş gibi de gosterebiliyoruz bu arada eğer sorarsanız ama yıllar icinde değişen arayuzlerden dolayı bircok fonksiyon calışmaz oluyor ki bunlara yorumları okuyup yazmak bile dahil), eski surumlerde de adı ustunde eski ve bazen aradığınız fonksiyon hic bulunmayabilmekte. Apple cihazı olduğunu hatırlatıyor ve bunu ısınarak cok guzel bir şekilde gosteriyor, ortalama birkac saat sonra cihazın ısındığını rahatca anlıyorsunuz.

Bu gorselde kurulum ekranından:

(Bu arada bazı gorselleri ben internette buldum diyecek arkadaşlar olabilir, o sarı sitedeki ilanın sahibi benim ve cihazın resimlerini bir kez daha cekmekle uğraşmadım olanları attım ancak ekran goruntulerine bakarak saati anlayabilirsiniz onlar taze .)

Dosya Ekleri ec4d32db-94a4-4179-9cd8-51584d230f2d.JPG 175,3 KB · Goruntuleme: 16