Masaustu vs laptop. Bu soru aslında butun kullanıcıların sorduğu veya soracağı sorulardan bir tanesi. Genellikle hep tartışılmıştır. Ben de bugun bu konuya kendimce değineceğim. Not: Burada bahsedeceğim masaustu bilgisayarlar kasalı olanlardır yani all ın one modellerden bahsetmiyorum. Başlamadan şunu da ekleyeyim bunlar tamamen benim duşuncem. Sizler de goruşlerinizi yazabilirsiniz.

1- TAŞINABİLİRLİK

Taşınabilirlik aslında onemli bir nokta ve bu ikisini en cok ayıran yani farklı kılan kısım. Bu kısımda tabii ki laptop galip gelmekte. Seyahat eden kullanıcıların laptop secmesinin en buyuk sebebi. Burada laptop 1-0 one geciyor.

2- KİŞİSELLEŞTİRME OLANAKLARI

Evet. Bir urunu kişiselleştirmek onemli. Kişiselleştirmeden kastım bir donanımı değiştirmek ( ekran kartı, ram, işlemci vb.) Masaustu burada onlarca olağanak sağlıyor. Mesela ekran kartınız artık size yetmiyor, butceniz dahilinde rahatca değiştirebilirsiniz. Ama laptopta boyle mi? Hayır. Bundan birkac sene once bir laptop aldınız diyelim şu an nostaljik donanımlarıyla sizlerle. Ve artık bircok laptopta ram falanda değişmiyor bazılarıı hari tabii. Bu kısımla birlikte eşitlik sağlanıyor durum 1-1

3- FİYAT AVANTAJI

Şoyle bir laf vardır bilir misiniz? Bu paraya ne masaustu toplarım diye bir laf var. Bu doğru. Bir laptop fiyatına cok daha performanslı masaustu alabilirsiniz. Bu kısımda masaustu farkı kapatıp one geciyor durum 2-1 oluyor.

4- ISINMA SORUNU- Isınma sorunu coğu laptopta hala buyuk bir sorun. Bunun sebebi ise masaustune kıyasla daha kucuk bir kasanın icine malzemelerin sıkıştırılmış olması. Burada da masaustu 3-1 one geciyor.

5- EKRAN

Ekranlar bilgisayarın guzelliğine yansıtan en onemli kısımlarından biri. Laptoplarda bu kısım genellikle en fazla 17.3 inc olmakta bu da masaustune karşı bir dezavantajı.
Burada şoyle bir sorun doğuyor oyun oynarken veya herhangi bir film izlerken buyuk ekrandan mahrum kalıyorsunuz. Ama harici monitor bağlayabilirsiniz maalesef bu da taşınabilirlik ozelliğini yok ediyor. Masaustu iyice farkı acıyor. Durum 4-1

6- UZUN OMURLULUK

Ustte bahsettiğim gibi masaustu donanımları değiştirelebiliyor ve bu uzun omurluluk sağlıyor. Yani uzun kullanım amacınız var ise masaustu size gore. Durum 5-1

7- PERFORMANS.

Daha buyuk kasası ve olanakları sayesinde masaustu aynı fiyattaki bir laptoptan daha iyi.
Durum 6-1

SONUC

Masaustu acık ara farkla galip geliyor, ama yine de laptoplar da taşınabilirlik amacıyla tercih ediliyor fakat ilerleyen zamanlarda cok profesyonel iş yapmayanlar icin laptop da maziye karışacakış gibi duruyor. Sebebi telefonların ve tabletlerin iyice gelişmesi. Ve bu durumda bilgisayarlara kamyon yakıştırmasının doğru olduğunun kanıtı. Bilgisayarlar hep kullanılacak ama kamyon olacak. Telefonlar ve tabletler ise gunluk otomobil gibi diyebiliriz.

Peki eksik bulduğunuz kısımlar var mı? Neleri eklemek istersiniz?

Okuduğunuz icin teşekkurler.