Merhaba Technopat Ailesi. Dun yapmış olduğum Nokia N92 incelemesinden sonra bir inceleme konusu ile karşınızdayım. Bugun sizlere benle yaşıt olan Lenovo IdeaPad Y530'u birlikte inceleyeceğiz. Hadi başlayalım!

Konuya ilk olarak kasa-govde ile başlayalım. Klavyenin cevre tarafında paslanmaz celik kullanılmış. Yani kapak acık bir şekilde duşerse bilgisayar kolay kırılmaz. Dış tarafta ise, sert plastik kullanılmış. Plastik de cizilmeyen plastiklerden. Ve aynı zamanda dayanıklı kaliteli bir plastik.

Ayrıca monitor kapağı şekilli bir yapıya sahip. Hafif eğimli. Ancak dostlar, bu bilgisayar 8 yıl boyunca hic acılmadığından ekran ile makine arasındaki menteşeler curumuş. Menteşeleri değiştirdim. Ve ilk gunku gibi oldu.

Port ve giriş kısmına bakacak olursak, 1 adet HDMI, 1 adet VGA, 1 adet Firewire girişi, 1 adet cevirmeli modem, 3 adet USB ve 2 adet 3.5 mm jak girişleri kullanılmış.

Aynı zamanda bilgisayar, bir adet CD/DVD girişine sahip. Yaklaşık olarak 2 kilogram ağırlığında. Dayanıklılık konusunda 10 puan uzerinden 9,7 veriyorum. Menteşelerden dolayı puan kırdım.

Ekran 60 Hz değerinde IPS LCD kaliteli bir ekran karşımıza cıkmış. Ekran tamamiyle VGA tumleşik bir ekran. Yani masaustune bu ekranı bağlamazsınız. Aynı zamanda bir Internet kartı girişi ve SD kart girişi ve var bu bilgisayarda. 14 inclik bir boyuta sahip.

Kamera olarak 1.3 Megapiksel değerine sahip bir kamera kullanılmış. Yani video goruşmeler icin idare edebilecek bir seviyede.

Dostlar yalnız bilgisayar oldukca kalın. Monitor kapağıyla birlikte 4 cm'e kadar varan bir kalınlığa sahip.

Donanımsal ozelliklere gelecek olursak, Intel Pentium T4300 işlemcisine sahip. Soketi PGA478 olan bu işlemci, cıkarılıp takılabilen bir işlemci. Kısaca, bu işlemci cok performanssız değiştirmek istiyorum diyorsanız, doğru yoldasınız. Masaustu işlemciler gibi yandan metal bir kolla soket acılıp kapatılmıyor. Soketin uzerinde kucuk bir yuvarlak var. Ortası cizgi şeklinde boşluklu. Orayı madeni para ile cevirerek soketini acmış oluyorsunuz.

Aynı zamanda 2 GB DDR2 RAM'e sahip bu bilgisayar. Gunumuzde pek performanslı olmasa da, zamanı icin iyiydi.

İcinde Nvidia GeForce 9300M GS adlı bir ekran kartı bulunuyor. Bu ekran kartı 256 MB VRAM değerinde. Yani Half Life gibi oyunları oynatır.

Depolama kısmına gelecek olursak, en son hatırladığıma gore markası Hitachi olan bir HDD bulunuyordu. 120 GB hafızaya sahip olan bu harddisk, 5400 RPM hızında calışıyor.

Klavyenin uzerinde MacBook gibi bir Toolbar bulunuyor. Bu Toolbar dokunmatik. Multimedya tuşları ve ses acma/kapatma gibi temel ozelliklere yer veriyor. İş gorur.

Bir adet guc tuşu ve ustunde Lenovo'nun kendi yapmış olduğu bir Recovery tuşu bulunuyor. Bu Recovery tuşu, bilgisayarı fabrikadan cıkmış haline donderiyor. Mesela bu bilgisayara Windows 10 kurdum diyelim, memnun kalmadım diyelim. Hemen Recovery tuşuna basarak eski işletim sistemine donderebiliyorum.

Klavye kısmında, kolay sokulmeyen bir klavyeye sahip. Ancak bu klavyenin numerik klavye kısmı yok. Yani rakamları ustten yazmak zorundasınız. Ancak bir tuş ile bazı harfleri numerik klavyeye donuşturebiliyorsunuz.

Ekstra ozelliklere gelirsek, bir adet Dolby Home Theatre adlı ses sistemine yer veriyor. Ses baya kaliteli cıkıyor.
Aynı zamanda Lenovo VeriFace yuz tanıma sistemine sahip. Yani guvenlik
en ust seviyede.

İşletim sistemine gelirsek, Windows Vista Home Basic SP2'ye sahip. Hatta kasanın altında orijinal lisans etiketi bile bulunuyor.

Bilgisayar, 29 Ekim 2008 tarihinde uretilmiş. Yani ben doğduktan 5 gun sonra.
Artık fosil diyebileceğimiz bir bilgisayar.

Bilgisayarın soğutması baya iyi dostlar. Menteşe değişikliğinden dolayı fanı cıkarmak zorunda kaldık. Aynı zamanda termal macun bakımı da yapmış olduk. 40 dereceyi gecmiyor.

Dostlar, batarya olmeden once 27 saate kadar dayanıyordu. Ancak bilgisayar uzun yıllar yattığından dolayı batarya oldu. Şarjdan ceker cekmez hemen gidiyor.

Evet dostlar. Değerlendirmemiz bu kadar. Bilgisayarı nasıl buldunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.

Dosya Ekleri IMG_20220917_142230.jpg 155,7 KB · Goruntuleme: 11

IMG_20220917_142155.jpg 236 KB · Goruntuleme: 13

IMG_20220917_142149.jpg 193,4 KB · Goruntuleme: 10

IMG_20220917_142230.jpg 155,7 KB · Goruntuleme: 10

IMG_20220917_142108.jpg 48,8 KB · Goruntuleme: 9

IMG_20220917_142052.jpg 59,1 KB · Goruntuleme: 9