Bundan yaklaşık 10 ay once (Kasım 2021) satın aldığım hazır sistemimin guzide parcalarından biri olan MSI RTX 3070 Ti ekran kartının incelemesini yazmak uzere burada bulunuyorum. Bu incelemeyi daha onceden yapacaktım fakat vakit bulamadım. Oncelikle sistemime ait tum parcaları aşağıda listeledim.
Not: İncelemede kullandığım bazı fotoğraflar sisteme sıvı soğutma takmadan once cektiğim fotoğraflardır. Sistemin son hali ilk resimdeki gibidir.
İşlemci: AMD Ryzen 5 5600X Anakart: MSI B550-A Pro Ekran Kartı: MSI RTX 3070 TI GAMING X TRIO Bellek: XPG D30 16GB(8×2) 3200MHz (Yakın zamanda guncelleyeceğim) Depolama: XPG SX8100 512GB | SAMSUNG 980 1 TB Kasa: MSI MPG GUNGNIR 110R Monitor: LG 27GL83A-B 27" Sıvı Sığutucu: CORSAIR H100I ELITE CAPELLIX Kasa Fanları: CORSAIR ML120 PRO
Gelelim MSI 3070Ti Gaming X Trio ile yaşadığım deneyimle ilgili ayrıntılara.
1) Tasarım ve Ozelleştirme
Oncelikle ekran kartı 323 x 140 x 56 mm boyutlarında ve 1,5 kg ağırlığında, 3 fanlı yapısından ve soğutma bloğunun buyukluğunden dolayı kendisine ağır abi ekran kartları kategorisinde yer buluyor. Satın almadan once kasanıza sığıp sığmayacağını kontrol etmenizi oneririm. Dış gorunuşu itibariyle oldukca yakışıklı bir kart olduğunu soylemek mumkun. Gaming X TRIO ailesinin genel goruntusu mevcut. On tarafında cizgi halinde 3+3 RGB bolgesi yan tarafında RGB uzun şerit ve RGB MSI logosu bizleri karşılıyor. MSI'ın kullanmış olduğu 4.0 Torx fanlar da dış goruntusunun yanı sıra soğutma anlamında da onemli rol oynuyor.
Ayrıca MSI Center uygulaması uzerinden bu RGB fanları komple kapatabiliyor veya değişik RGB efektleri ile dilediğiniz goruntuyu elde edebiliyorsunuz. Diğer bileşenlerinizle senkronize bir goruntu elde etmeniz mumkun.
2) Performans
Ekran kartı 256 Bit, PCI Express® Gen 4 destekli, 8GB GDDR6X belleğe sahip. Cekirdek hızı 1830 MHz'ye kadar cıkabiliyor. Uzerinde 3 adet DisplayPort (v1.4a) ve 1 adet HDMI (2.1) girişe sahip. Gucunu 2 adet 8 pin konnektorden alan ekran kartı icin 750W PSU MSI tarafından onerilmiş. Kartın guc tuketimi ise 310W olarak belirtilmiş. Bunların dışında VR, Ray Tracing ve G-SYNC destekli olduğunu soylememe gerek yok diye duşunuyorum. Ekran kartı ile ilgili daha ayrıntılı bilgilere ve datasheet'e buradan ulaşmanız mumkun.
Kullanıcı deneyimine gelecek olursak kart, 2K cozunurlukte neredeyse tum oyunları Ultra ayarlarda oynamanıza imkan tanıyor. Red Dead Redemption, Death Stranding, Far Cry 5 gibi oyunları hicbir grafik ayarını duşurmeden 2K cozunurlukte rahatlıkla oynadım. Kendi işlemcim ve ekran kartı ile ilgili performans testlerine aşağıdaki ornek videolardan ulaşabilirsiniz.
Video
3) Soğutma
Yazımın başında da belirttiğim gibi Torx 4.0 fanlar ve devasa soğutma bloğu, MSI'ın hem gurultuyu azaltan hem de daha iyi bir soğutma performansı elde ettiğini belirttiği teknolojileri ile ekran kartı aşırı ısınmıyor diyebilirim. Detay ve grafik seviyesi yuksek oyunlarda saatlerce oyun deneyiminde ekran kartının 75 dereceyi (bu yaz doneminde bile) gectiğini gormedim. Şu an hem odam diğer odalardan daha sıcaktır hem de kasamın bulunduğu konum itibariyle cok da iyi bir hava cıkışı sağlanmıyor. Ekran kartı fanlarını belli bir dereceye kadar calıştırmıyor, gunluk işlerinizde ekstra bir ses ortaya cıkmıyor. Full performans calıştığı zamanda bile kasa fanlarının sesinden başka bir ses alamıyorum gibi hissediyorum. O derece sessiz calışıyor.
4) Son Soz
İlk başta 3060Ti'lı sistemlere bakarken sonradan 3070Ti ile son bulan maceramda fiyatların bu denli yukselmesinden sonra kendi adıma en iyi kararı verdiğimi duşunuyorum. O donemde daha iyisine gececek durumum yoktu. Benim goruşum, ekran kartı 2K cozunurlukte optimum performansı verecektir. 1080P'de darboğaz yaşama olasılığınız var. Bu da 2K bir monitor gerektirecektir. Tabii ki alacak kişinin goruşu farklı olabilir. Son olarak kutunun icinden cıkan ekran kartı braketi kullanmanızı onermiyorum. Ya ben duzgun takamadım ya da urunde bi hata vardı. Ne yaparsam yapayım o titreşim onleyici pedlerle kart tam uyum sağlamadı. Braketin metal kısımlarının karta değme ve cizme ihtimali var. Bu teması gorup hic kullanmadan cıkardım. Lian-Li'nin anakart vidalarına monteli ekran kartı tutacağı muazzam iş goruyor. Dışardan da herhangi bir goruntu kirliliği yapmıyor. Tavsiye ederim.
Makalede belirtmeyi unuttuğum veya eklememi istediğiniz herhangi bir konu varsa iletişime gecebilirsiniz.
İyi Sosyaller.