Fiyat :
Urun orta segment bir hava soğutma sistemi olmakla beraber fiyatı 80 - 130TL arasında değişmekte. Doların bu denli rekorlar kırmadığı gunlerde 77TL fiyat etiketi ile aldığım gunler mazimde canlandı
Boyutlar :
Contac30'un yuksekliği yani kasa icerisinde ihtiyac duyduğu derinlik 159mm.
12cm fanın cıkıntısı ile beraber 16cm olacağını rahatlıkla soyleyebilirim.
Gunumuz kasaları genel olarak bu derinliği sağlıyorlar ancak urunu alırken mutlaka kasa ureticinizin resmi sitesinden kasa derinlik değerlerini kontrol etmelisiniz, aksi halde kapağı kapanmayan bir kasa ile karşılaşabilirsiniz.
Ozellikler : ( ısı boruları - yapraklar - ağırlık - fan )
İşlemciye direkt olarak temas eden bakır ısı borularından başlamak gerekirse 8mm capındaki 3 adet ısı borusu soğutucumuzun temelini oluşturuyor.
560gram ağırlığa sahip olan soğutucu herhangi bir ek tavan bağlantısına ihtiyac duymuyor.
Bakır ısı borularının taşıdığı ısıyı ise gormuş olduğunuz yapraklar dağıtmakta :
Ses duzeyi :
Soğutucu uzerinde bulunan 12cm'lik mavi LED fan ise son dokunuşu yapmakta.
800 - 2000RPM değerlerine sahip olan bu fan 29 - 72CFM hava ufleme kapasitesine sahip ve bu esnada 15-33dB ses seviyesine ulaşabilmekte.
Yuk altında yani 55-60 derece sıcaklıklarda varlığını hissettirse de boştayken varlığını hissetmek pek mumkun olmuyor.
Voltajlı OC yapıp yuk altına sokmadığınız surece ses konusunda sizi uzmeyecek bir soğutucu.
Urune 2. fanı takma imkanımız da bulunuyor. Pull-Push sistemine uygun olarak taktığımızda yuk altındaki sıcaklıklarda 3-5 dereceye kadar duşuş sağlayabiliriz.
Yaratacağı gurultu kirliliğini hesaba kattığımızda 3 derece icin pek mantıklı olacağını soyleyemem acıkcası.
Urunun yanında gelen silikonlar ile montajı yapabiliyorsunuz ancak tek kelime ile rezalet bir sistem olduğunu belirtmeden gecmek istemiyorum. Silikonları 1 defa taktıktan sonra 2. defa kullanamıyorsunuz neredeyse. Fandan ayırmak icin kesmek zorunda kalıyorsunuz. Ayrıca montajı yaptıktan sonra anakarta yakın taraftaki boşluklardan silikon cıkartması falan neredeyse imkansız.
Tek sıkıntı yaşadığım nokta silikonlar ile montajı gercekleştirmek oldu.
Uyumluluk :
Intel
LGA 2011 / LGA 1366 / Core i7 LGA 1155/1156/1150 / Core i7 / Core i5 /Corei3
LGA 775 Core 2 Extreme / Core 2 Quad / Core 2 Duo / Pentium D / Pentiu 4/Pentium / Celeron D / Celeron
AMD
FM1 / A-series AM3+ / AM3
Phenom II / Athlon II / Athlon / Sempron series / FX series
AM2+ / AM2
Phenom II / Phenom / Athlon / Sempron series
Yanında gelen aparatlar ile montaj kolayca yapılabiliyor.
Urunun montajını anakart arkasında bağlanan aparat ile yapmamız gerekiyor.
Bu yuzden kasamızın arkasında montaj boşluğu bulunması gerekiyor.
Aksi halde montaj kısmı biraz zahmetli olacaktır, zira anakartın sokulmesi gerekir.
Guncel kasaların tamamında bu boşluğun bulunması bizi ek bir zahmete sokmuyor.
SICAKLIK DEĞERLERİ :
Geldik en onemli noktaya, size olabildiğince gercekci değerler vermek istiyorum.
Oncelikle testleri FX4100 işlemci ile Aopen Nagas G6 model, hava sirkulasyonu oldukca yeterli bir kasada yaptım.
Hız aşırtmasız değerler :
Hicbir voltaj veya frekans artışı uygulamadan yapılan testlerde boşta 35, Prime95 ile %100 yuk altına sokulduğunda ise 46-48 derece gibi değerler aldım.
Yani gundelik kullanımda ısınmıyor ve buna bağlı olarak sessizliğini koruyor.
Yuk altındaki voltajlı değerler :
Cok net bir kaynak olması acısından aşağıdaki rehberi paylaşmak istiyorum.
FX 4100 Overclock Rehberi | Technopat Sosyal
Konu sonunda her turlu ayar ve değerler gorunmektedir.
1,45 voltaj verildiğinde yuk altında maxsimum 56 derece değerini gormekteyim.
Yani voltaj veridğimizde, sıcaklıklarda 6-8 derece kadar yukselme yaşadım.
Fazla uzatmadan neticeye gelecek olursak :
Eksiler :
Silikon sistemi titreşimleri engellese de montajı inanılmaz zorlaştırıyor. Bunun dışında cok memnun kaldığım bir soğutucudur, performans olarak beni yarı yolda bırakmadı. Verdiğim paranın hakkını fazlasıyla aldım diyebilirim.
Ve bahsettiğim silikonlar : Gercekten nefret ediyorum şu silikonlardan

Surprizbozan: Eski İnceleme Arkadaşlar urunu VatanComputer'den %25 indirim ile 77 TL'ye aldım. Kutusunu gorunce Aopen Nagas G6 kasama sığmayacağını sandım ama sığdı santimler kala
3 adet ısı borusunun cift yonlu olarak ısıyı, yapraklara iletmesi ve pervanenin yapraklardaki ısıyı yok etmesi sistemi ile calışan bir soğutucu.
KUTU VE İCERİĞİ :
İsterseniz kutusuna bakalım. Oldukca kaliteli ve sağlam bir kutusu var. Uzerindeki resimler goz alıcı cinsten. Cope atmadım saklıyorum sonuc olarak.
Kutu iceriği montaj aparatları bakımından oldukca zengin. İntel-Amd montaj aparatları, soğutucu ve kullanım klavuzundan oluşuyor kutu iceriği.
MONTAJ AŞAMASI VE BUYUKLUK :
Oncelikle soğutucunun montaj aparatları gercekt
en kaliteli. Gayet sağlam bir bicimde işlemciyi tutuyor. Memnun kaldım kutu iceriğinden.
Montajı zorlu, tum sistemi en baştan takıp sokmek zorunda kalıyorsunuz. Ama soğutucuyu anakarta sabitlemek cok kolay. Sadece sistemi en baştan sokup takması zahmetli.
Buyukluğu nedeni ile kasaya sığmaz diye duşunuyordum ama santimler kala sığdı. 1-2 cm boşluk kaldı kasanın yan paneli ile soğutucu arasında. Bu arada kasam, Aopen Nagas G6.
Evet bu, yan kapağa olan uzaklığını gosteriyor.

Bu ise kasa icerisindeki gorunumu. Oldukca şık. 4 adet mavi 12 cm LED fan birleşince boyle guzel bir goruntu cıkıyor ortaya.
Gercekten şahane bir goruntu
SOĞUTUCU FANI VE ISI YAPRAKLARI :
Mavi LED fan ortama cok hoş bir gorunum katıyor. Soğutucunun parlak yapraklarına yansıyınca cok şahane bir goruntu cıkıyor ortaya.
Ses seviyesi ve hava akımı gercekten cok tatmin edici duzeyde. Fan yuksek devirde ses cıkartıyor mu diye sorarsanız biraz cıkartıyor.
Ama korkmanıza hic gerek yok. 4.5 GHZ ve %100 kullanımda bile işlemcinin ısınmasına izin vermiyor, ve fan duşuk devirde sessiz sessiz calışıyor. Şuan kesinlikle fanın sesini bir nebze bile duymuyorum.
İşlemciyi %70 uzeri kullanmadığınız surece sadece işlemci fanının sesini duymak bile zor diyebilirim. Zaten 45 dereceyi cok nadiren geciyor işlemci. Ancan Prime 95 ile %100 zorlarsam 45-48 derece oluyor hemde 4.5 GHZ %100 kullanımda.
Isı yapraklarına gelirsek cok ince ve ısı fazla tutunamadan akıp gidiyor
ISI DEĞERLERİ ( EN ONEMLİ KISIM ) :
Oncelikle şu sozu soyleyeyim. Bu soğutucu ile FX serisi bir işlemciyi hangi oyunu ne kadar acarsanız acın 45 dereceyi gececeğinizi gercekten hic sanmıyorum. Ben 4.2-4.5 GHZ ve %100 kulanımda 47 dereceyi hic gecmedi, yarım saat kadar 47 derecede sabit kaldı diyebilirim.
STOK FAN VS CONTAC 30 :
Sizler sonucları cok daha iyi anlayabilesiniz diye tablo ile gostermek istedim. Bu değerler kesinlikle sallamasyon değil
Hepsini teker teker denedim ve 15-30 dakika bekledim. Sonucları masaustu resimleri ile destekledim. Tum değerler ( sıcaklık, GHZ, işlemci kullanım, işlemci fan hızı ) programlar sayesinde gayet acık ve net gozukuyor.
Buyurun karşılaştırma tablomuz :
Arkadaşlar 4.5 GHZ neden neden %50 kullanım ile diye sorarsanız, voltaj vermememden kaynaklanan bir sorun galiba. 4.5'de sorunlar oluyor. Ama kesinlikle sıcaklıktan dolayı değil.
İşlemci %50 calıştığı icin 40 dereceyi gecmiyor zaten sıcaklık. İleride voltaj arttırıp da deneyeceğim. Ama %100 yuk altında 50 dereceyi 4.5 GHZ ile gececeğini hic hic hic sanmıyorum
Tekrar soyluyorum arkadaşlar : Bu soğutucu ile FX serisi bir işlemciyi 4.5 GHZ OC yapsanız bile hangi oyunu oynarsanız oynayın 45-48 dereceyi gecirmek neredeyse imkansız diyebilirim. Paranın hakkını veriyor.
İşlemci ısınmadığı icin, işlemci fanı 800 RPM hızında yavaş yavaş donuyor ve sesini kesinlikle duymuyorsunuz. Kaliteyi sessiz bir şekilde sunan bir soğutucu.
OC SONUCLARI :
İddia etmekle kalmak olmaz
3.6 GHZ değerlerini paylaşmadım. Boşta 30 tam yukte 40 ve altı olduğu acıkca ortada zaten.
Evet bu 4.2 GHZ boştaki ısı-işlemci kullanımı-RPM-işlemci hızı gibi sonucları gosteren resim
Arkadaşlar bu değer sadece masaustunde değil. İnternette dolaşıp, muzik dinlerken aynı anda birkac program calıştırdığınız zaman da 30 derece oluyor işlemci. Mesela ben bu yazıyı yazarken işlemci 30 dereceden yukarı hic cıkmıyor.
Bu arada on panelde bulunan ve tam guc, sessizce calışan 2 adet 12 cm kırmızı LED fan HDD'yi oldukca iyi soğutuyor. Ekran kartının da bir nebze soğumasını sağlıyor bu Contac 30 soğutucu.
Ekran kartı ust panelindeki ısıyı oldukca iyi dağıtıyor. Sonradan soğutucuya takacağım 2. bir fan ile ekran kartı da cok daha iyi bir bicimde soğutulmuş olacak.
Evet arkadaşlar bu da 4.2 GHZ ve %100 yuk altında cekilmiş fotoğraf. İşlemcinin 47 dereceye cıkması icin cok fazla bekledim. 47'yi hic gecmedi. Coğunlukla 44-45 derece. Tabloya gorduğum en fazla değeri yazdım.
47 dereceye 4.2 GHZ %100 yuk altında nadiren cıkıyor. Genelde 44 derecede sabit kalıyor. Aslında 44-45 derecede sabit yani.
Sağ ust koşeden işlemci kullanımını, CPU-Z'den frekans hızını ve GameBooster 3'den CPU sıcaklığı, anakart sıcaklığı, ekran kartı sıcaklığı, sabit disk sıcaklığı ve fan hızı gibi değerleri gorebilirsiniz.
Arkadaşlar sıra geldi 4.5 GHZ boştaki, yani internette dolanırken mevcut olan sıcaklık değerlerine.
İşlemci 3.6 GHZ olsun 4.5 GHZ olsun, internette dolaşırken veya Prime 95 gibi test programlarında takılmadığınız surece hep 30 derece, işlemciyi biraz kullanmaya başlayınca 35 dereceyi gorur. Daha fazlası icin saatlerce oyun oynamak gerek.
Soylediğim gibi 4.5 GHZ olsa bile masaustunde surekli olarak 30 dereceyi gosteriyor. İnternette 4.5 GHZ hızda 30-32 derece sıcaklık ile dolaşmaktan daha iyi ne var ki
Yukarıda 2.5 GHZ gozukuyor demeyin cunku işlemci hızını otomatikmen duşuruyor. Carpan miktarına bakarsanız 21.50'de 4.5 GHZ olduğunu gorursunuz
Arkadaşlar 4.5 GHZ yapınca işlemci kendisini garip bir şekilde %50'den fazla calıştırmıyor. Bunun nedeni voltaj galiba. 4.2'de catır catır %100 kullanım ile 45 dereceyi gecmeden kullanıyorsunuz.
Voltajı arttırınca 4.5 GHZ, %100 yuk altında Prime 95 ile olan test fotoğraflarını da atacağım.
SONUC:
PERFORMANS + SESSİZLİK = CONTAC 3
Bu arada montaj icin anakartı cıkartmaya gerek yok. Cunku kasanın arkasında boşluk bırakılmış
Aklıma gelseydi bakkala 8 lira vermezdim
Kısacası montaj da cok kolay. Bu fiyata kacmaz.
4.4 GHZ 1.320 voltaj ile FX 4100'u şuan 27 derecede kullanıyorum. En fazla 42 derece gordum şuan. Tabi Prime 95 ile yuklenince 45 derece olabiliyor.