el cıtlatmanın zararları parmak cıtlatmanın zararları el cıtlatma cıtlatmak parmakları
Coğu insan parmaklarını cıtlatır,hatta bazıları alışkanlık haline getirmiştir..Zararlarını bilseler yine de devam ederler miydi bilemiyorum


Kimi insanlar, her iki elinin parmaklarını birbirine gecirerek ve onları gererek ses cıkartırlar, yani cıtlatırlar. Coğumuz buralardan gelen sesin kemiklerden geldiğini sanırız, hatta rahatsız oluruz ama nedense bunu yapanlar durumlarından memnun gorunurler. En cok ve kolaylıkla cıtlattığımız yerler vucudumuzda en cok bulunan surtunmeli eklem yerleridir. Bu tip eklem yerlerinde orneğin, parmaklarımızda, iki kemiğin birleştiği yerde bir bağlantı kapsulu ve bu kapsulun icinde de, kemiklerin hareketleri sırasında, buraları yağlayan bir sıvı bulunmaktadır. Bu sıvının icinde erimiş durumda oksijen, nitrojen ve karbondioksit gazları bulunur. Vucudumuzda en kolay cıtlatabileceğimiz eklem yerlerimiz parmaklarımızdır. Parmaklarımız gerilince ve eklem yerlerimiz duzleşince bu kapsul de gerilir. İcindeki sıvının basıncı azalır ve gaz kabarcıkları patlamaya başlar. İşte duyduğumuz bu seslerdir. Patlayan kabarcıklar sonucunda gazlar bu sıvıyı terk eder, sıvı daha da genleşir ve eklem yerlerinin hareket yeteneğini artırır. Kuşkusuz ki bu eklem yerlerinin gerilmesi, bu kapsulun boyu ile sınırlıdır.

Eğer parmaklarınızı cıtlattığınız anda rontgenini de cekmiş olsanız, eklem icinde oluşan gaz kabarcıklarını gorebilirsiniz. Bu olay eklem yerindeki hacmi yaklaşık yuzde 15- 20 artırır. Aynı parmağınızı arka arkaya cıtlatamazsanız. Bir sure beklemeniz gerekir, cunku gaz kabarcıklarının sıvı icerisinde tekrar oluşması biraz zaman alır. Tum bu acıklamalar, deneylerde kanıtlanmasına karşın, yine de bu kadar kucuk gazın, bu denli buyuk bir ses cıkartabilmesinin nedeni hÂl bilinememektedir.
Ayrıca detaylı calışmalar gostermiştir ki cıtırdama sırasında iki ayrı ses duyulmaktadır. Birincisin gaz kabarcıklarının patlaması olduğu biliniyor. İkinci sesin ise kapsulun uzama sınırına vardığına cıktığı sanılıyor.


Peki, parmaklarımızı cıtlatmak vucudumuza zararlı mı?

Bunu alışkanlık bicimine getirenlerde, eklemler cevresindeki yumuşak doku zarar gormekte, parmaklar şişmekte, dolayısıyla elin kavrama gucu azalmaktadır.