Romatizma ilacı, alzheimer hastalarının unutkanlığını kısa sure icinde yok etti.
The Independent gazetesinin haberine gore Kaliforniya Universitesi Noroloji Araştırmaları Enstitusu'nden bilim insanları 50 alzheimer hastasına Etanercept adlı sık kullanılan bir anti romatizmal ilac enjekte etti. Hastalar tedaviye birkac dakikada cevap verdi. Videoya alınan goruntulerde 82 yaşındaki Marvin Miller isimli hastaya ilac enjekte edildikten sonra bir bilezikle kalem gosterilerek tanımlaması isteniyor. Hasta bunu başaramıyor. Fakat beş dakika sonra yıllardır tanımadığı karısını tanıyıp onu kucaklıyor. Miller'in eşi ilac enjekte edildikten dort hafta sonra kocasının gunun yuzde 90'ında mantıklı hareket ettiğini, tedaviden once asla boyle davranmadığını belirtiyor.

Uzmanlar yine de biraz mesafeli: Şu ana kadar az kişide deneme yapıldığı konusunda uyarıyor ve henuz plaseboyla 'sağlama' yapılmadığını belirtiyorlar.

Duşunme, hatırlama, anlamada gelişme

Etanercept yeni bir ilac değil fakat bu turden bir başarısı ilk kez tespit ediliyor. İlac, kafatasının hemen altındaki boyun bolgesi omurgasından bel kemiği kolonuna doğru enjekte ediliyor. Sonra hastadan başını eğerek ilacın beyne doğru gitmesini sağlaması isteniyor. Etanercept, romatizma tedavisinde acıya ve iltihaplanmaya neden olan TNF adlı kimyasalı onlemeyi sağlıyor. TNF'nin beyinde de iltihaplanmaya yol acabileceği, ilacın bunu onleyerek beynin normal aktivitesini yapmasını sağladığı duşunuluyor.

Ekipten Prof. Edward Tobinick, "Hastaların duşunme, olayları hatırlama ve kelimeleri anlamalarında cok onemli gelişmeler gorduk. Yuruyuşleri bozulan hastaların yurumelerinde de onemli gelişmeler oldu" diyor. İlac enjekte edildikten sonra olumlu etkileri her hafta artıyor, uc ay sonunda istenilen tum etkileri gosteriyor. ABD Alzheimer Derneği ise calışmadan Ocak 2008'de haberdar olduklarını ancak şupheci yaklaştıklarını soyluyor. Dernek video goruntulerini izledikten sonraysa artık ilacı deneme vaktinin geldiğini duşunduklerini belirtiyor