"Sabahları uyanamıyorum, ne yapsamda gozlerimi acamıyorum, kendime gelemiyorum, hep uyumak istiyorum" diyenlerin dikkatine!
Sevgili Melek'ler, sabahlar gec uyananları ya da uyanamayanları yakından ilgilendirecek bilgiler, aşağıdadır

Bilim adamlarının yaptığı araştırmalar, gec uyananların daha dikkatli ve uyanık olduğunu ortaya cıkardı. Araştırmacılar, sabahları erken uyanmakta gucluk cekenlerin, erken uyanabilenlerden cok daha dikkatli olduğunu ve dikkat durumunun gun icinde arttığını bildirdi.
‘Erken kalkan erken yol alır’ atasozunu pek de doğru olmadığı ispatlandı. Belcikalı, İsvicreli ve Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırmaya gore, gec kalkanlar, erken kalkanlara gore daha uyanık ve daha dikkatli.
Science dergisinde yayımlanan araştırmaya gore, insanlarda uyanıklık ve uyku durumu dongusunun iki şekilde. Araştırmacılar, ilk mekanizmanın kol saati gibi işlediğini, bu mekanizmanın gun icinde ‘uyan’ uyarılarını artırdığını, gece ise azalttığını vurguladılar. İkinci surecse kum saatini anımsatıyor. Uyku baskısı uyanık olarak gecirilen zamanda artıyor ve uyku durumunda azalıyor.
Gun icinde bu iki surec arasındaki zıtlık uyanıklık ve dikkatli olma seviyesini korumaya yardım ediyor. Belcika’daki Liege Universitesinden Christina Schmidt ve ekibi, uyku ritmi cok bozuk olan kişileri teste tabi tuttu. Sağlıklı genclerden 16′sı erken kalkıyor, 16′sı gec yatıyordu.
1,5 saat ve 10,5 saatlik uyanıklık durumunun ardından genclerin beyin işlevine de MR ile bakıldı. Cıkan sonuca gore erken uyananlar sabah daha verimli oluyor. Ancak uyandıktan sonraki 1,5 saat icinde her iki grup arasında fark kalmıyor.
Gun sonunda ise gec uyananlar daha az yorgun oluyor ve dikkatleri artıyor. Sonuc olarak araştırmacılar, sabah erken uyananların gun boyunca toplanan uyku baskısından daha fazla etkilendiğini belirttiler.