Merhaba bayanlar, dun internette dolaşırken bi dondurma yapımı tarifi izledim, hoşuma gitti hemen denedim, cok da guzel oldu. Tarif Nursen Doğan'a ait.
Sade dondurma icin Malzemeler: 2,5 su bardağı sut, yarım su bardağı krema, 1 su bardağı şeker, 1 tatlı kaşığı salep (tepeleme)
Daha tatlı olmasını istiyorsak şekeri coğaltabiliriz donacağı icin şeker tadı azalabilir ama bana yeterli geldi. İstersek kremayı da biraz coğaltabiliriz.
Oncelikle tenceremize butun malzemeleri koyup 10 dk bekletiyoruz (malzemelerin yoğunlaşması icin) daha sonra 10 dk kadar ocakta pişiriyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Soğuduktan sonra saklama kabımıza alıyoruz, buzdolabımızın derin dondurucu kısmına koyuyoruz, 4-5 saat sureyle her yarım saatte bir bir catal ya da mikser yardımıyla karıştırıyoruz (buzlanma olmaması icin) İlk karıştırmalarda hic donmayacak gibi geliyor ama endişelenmeyin donacak.
Burada puf nokta sutun tam yağlı olması ve salepin organik olması yani icinde nişasta karışımı olmaması o zaman yoğunluk daha iyi oluyor ama tek icimlik paket saleple bile olur.
Damla sakızlı dondurma yapmak istersek karışımı pişireceğimiz zaman damla sakızını ilave edebiliriz. Damla sakızı doğal olmalı.
Eğer cikolatalı dondurma yapmak istiyorsak sade dondurma icin yapılan 10 bekletme işleminden sonra 2 tatlı kaşığı kakaoyuda malzemelere ilave ediyoruz ve 10 dk pişirme işlemine oyle başlıyoruz, pişirme işlemi tamamlandıktan sonra iki uc parca (arzuya gore coğaltılabilir) cikolatayı ilave edip karıştırarak erimesini sağlıyoruz. Soğuduktan sonra saklama kabımıza alıyoruz, 4-5 saat her yarım saatte bir karıştırıyoruz. İlk karıştırmadan sonra ben damla cikolata da eklemek istedim guzel oldu.
Eğer meyveli, cevizli, fıstıklı dondurma yapmak istiyorsak dondurucuya koyduğumuz sade dondurmaya ilk yarım saatlik karıştırmadan sonra istediğimiz malzemeyi ekleyip karşıtırabiliriz. Ben cevizliyi denedim cok guzel oldu.
Dondurmamız hem guzel hem sağlıklı oluyor cocuklarımıza, ailemize gonul rahatlığıyla yapabiliriz, cok beğendiğim icin sizlerle paylaşmak istedim.
Tarifin yapılışını izlemek isterseniz Nursen Doğan tarif sahibi.