Merhabalar
Bircok tedavi surecinden daha zorlu olan tup bebek tedavisi surecini uc ayrı merkezde tamamlayan biri olarak boyle bir başlığı acmam gerektiğini duşundum. bu surecte benim gibi bir cok kadın yolunu kaybetmiş ve ne yapacağını bilmez oluyor. Hele ki benim gibi 40 yaşından sonra bu yola girdiyseniz her şey cok daha zor.
Ulkemizde ne yazık ki sağlık sektoru tamamen ticari kaygılarla işletilen bir yer haline donmuştur. Tup bebek merkezleri de bu konuda başı cekmektedir. Merkezlerin hastaya (musteriye) yaklaşımı sac ekim merkezlerinden yada kuafor salonlarından hallice. Buradaki forumdan anladığımız biz kadınlar artık kotulerin en iyisi arayışına girmiş bulunmaktayız. Keske merkezlerdeki surecler daha şeffaf olsaydı ve başarı olanlarını acıklamak zorunda kalsalardı.
Daha fazla uzatmadan soze giriyorum, ben yandım siz yanmayın. Biraz uzun oldu, umarım sonun kadar okuyabilirsiniz.
41 yaşındayken Amerikan hastanesinde toplanan 6 embryodan biri yerleştirildi ve tutmadı. bundan yaklaşık 6 ay sonra kadın doğum doktorunun yonlendirmesiyle elimde olan beşinci gun beş embriyolarımla doktorun merkezinde buldum kendimi. bu forumda bazı hastaların yazdığı gibi, doktor babacanlığı beni ikna etti başta. Sonrasında merkezin ne kadar gayri ciddi calıştığı gozume carpsa da, hemşirelerinden memnun kalmasam da, kendi jinokoloğuma guvenip devam ettim. Vasiretim bağlandı derler ya, oyle işte. Zaten bir kere anlaşınca yarı yolda vazgecilmiyor. Bu konuda hala kendimi affedemiyorum. Jinokoloğum bana oyle yansıttı ki, sanki doktor Bey benimle ozel ilgilecekti. ama hic oyle olmadı. İlk randavuyu zar zor aldım. Sanki lutfedip bana slot ayırdı gibi oldu. İnsan da aman ne mutlu boyle bir doktora yer bulabildim diye şukrediyor. ilk gittiğimde pazarlamcı tipli birisi, bu kişi benim eski jinekoloğumla iletişimde olan kişiydi, ismini unuttum. Sonradan anladım ki, aracı kişi, kadın doğum doktorları uzerinde afadersiniz benim gibi keriz yakalayan kişi imiş.
Arat Kamar ile ilk goruşmemde vaktim dar olduğunu ve 5 ay icinde Turkiye'den ayrılacağımı anlattım, benim icin zamanın onemli olduğunu soyledim. 5 ayın sonunda gordum ki benim soylediklerim bir kulağından girmiş diğerinden cıkmış gitmiş. Boşuna nefes tuketmişim.
Embriyoya genetik testinin zarar verdiğini, sağlıklı embriyolara zarar verdiğini soyledi. Ben de inandım. 5 embriyomu test yapmadan kullandı ve başarısızlıkla sonuclandı.
Butun bu surecten doktorda gordulerim şunlar
1-Hastasına uygun tedavi sureci yok, coğu merkezde yok. Ama doktorda hic yok
2-Tup bebek tedavisinde bildikleri şeyler sanki kulaktan dolma gibi. Bana kullandırdığı ilaclardan aspirin, kortizon, gobekten yapılan kan sulandırıcı iğneler ve rahim kalınlaştıcı iğnenin kanıtlanmış bir etkisi yok. Bende bu ilacları kullanması icin bir gerekcesi yoktu. Aylarca iğne oldum, yurumekte zorluk cektim. bu iğneler detavi surecimi kat ve kat zor hale getirdi. bu ilaclara ihtiyacım yokken beni ilaclara boğdu. Amerikan hastanesinde ve Memorialda bana bu ilaclar kullandırılmadı. Araştırdığıma gore bunlar cok eskiden geride bırakılmış denemeler. Tedavide bir etkisi olduğu kanıtlanmamış ilaclarmış bunlar. Hem tonla para doktum ilaclara, hem acı cektim hem de boşa cıktı...
3- Merkezindeki calışanların hemşire ve diğer calışanların kalitesi cok duşuk. İğne bile yapmayı bilmiyolar. Salt, saatlerce beklemenizden bunu rahatca gorebilirsiniz.
4- doktor bir hastadan diğer hastaya koşturarak sabahtan akşama kadar calışıyor. Bu kadar yoğun hasta bakan birisinden ne kadar hayır gelebilirki. Eğer bir saatte sıra gelirse şanslısınız. Bir odada hasta bakarken, sizi diğer odada bekletiyorlar. Bir odadan diğerine koşturuyor.
5- 42 yaşında bir kadın olarak bana sanki cocuk yaşında insanmışım gibi davranıyordu, her seferinde kendimi zor tutuyordum. Karsisinda meslek sahibi, en az kendisi kadar eğitimli, yetişkin bir kadın var. Herhalde bu kendisinin pazarlama stratejisi, hastaların coğunun hoşuna gidiyor herhalde.
6- Embriyo yerleştirme yapacağı odaya girdiğimde kosede kahvehanede oturur gibi oturmuş elindeki cep telefonuyla oynuyordu. Bana cok gayri ciddi geldi. Bu ne rahatlıktı anlayamadım. Sozum ona oyle bir hijyenik ortamda dışarıda kullanılan cep telefonun ne işi vardı orada anlam veremedim. İnsan karşısında ciddiyet bekliyor.
7- ilk yerleştirmede 3 tane yerleştirme yaptı, birinin zaten tutmayacağını, aslında embryolarımın kalitesinin duşuk olduğunu soyledi. Bunu neye gore soyluyor anlamış değilim. Bu yorumu ne daha once Amerikan hastanesinde duydum ne de sonrasında Memorialda. Şimdi suphelenmeye başladım acaba embriyolar cozulurken zarar mı gordu diye duşunuyorum.
8- 3 yerleştirmede beni ilaclara boğduktan sonra kalan tek embriyonunda gelişmediği ortaya cıktı ve 9. haftada kurtaj oldum.
9-Kurtajda alınan parca genetik teste gitti ve bana bir sorun olmadığı soylendi. Ama test sonucunda anneden ayrılamamıştır diye bir not vardı. Ben de bu ibareden işgillenip telefonla labı aradım ve bunun ne anlama geldiğini sordum. Embriyo kız olunca, parcanın anneden mi yoksa embriyodan mı gelmiş belli olmuyormuş. Boyle acıklandı başka birşey denmedi. Neredeyse iki yıl sonra bu raporu şişli memoriala goturduğumde oğrendimki boyle durumda ek testler yapılması gerekiyormuş. O zaman embriyonun genetik sorunlu olup olmadığı anlaşılıyormus. doktor Bey bu test sonuca bakıp bir sorun yok dedi ve ikinci yerleştirmeye devam etti. Eğer embryo sorunlu cıkaydı tedavinin seyri değişecekti halbuki.
10. bana kurtajdan once bir konuşmada hemen kurtaj sonrası yumurta toplamanın mumkun olmadığını laf arasında bahsetmişti. Hamilelik surecinden yumurtalara zarar verirmiş. Uzerinden zaman gecmesi gerekiyormuş. İkinci yerleştirme icin gittiğimde , tekrar yurt dışına gideceğimi bahsettim ve bana 'o zaman biz sana yerleştirme yapmayalım, yaşın cok kritik senden yumurta toplayalım'. Ben de bunun uzerine bana soylediğini hatırlattım. O anda fark ettim ki benim kurtaj olduğumdan bihaber, oylesine karşımda oturuyor . Dosyama bakmadan karşıma oturmuş ve bana tedavi planı yapıyor. Aramızda daha once tesaduf eseri konuşma sonucu oğrendiğim bilgi olmasa orada o anda ben de tamam toplayalım derdim ve hic olmaması gereken bir surece girecektim. Ben iki kere bana soylediğini kendisine hatırlattım. Kurtajin uzerinden az zaman gectiğini soyledim. Donup dosyama baktı ve ‘aa evet uzerinden yeteri zaman gecmemiş şimdi toplama yapamayız ’ dedi. İnanılır gibi değil, aslından bu davranışı doktor işini ne kadar ciddiyetsizce yaptığını gosteriyor. Sadece bu bile yeter. Buraya onun hakkında sayfalarca yazmama gerek yok. O anda salaklığımdan mı diyeyim, kibarlığımdan mı diyeyim sesimi cıkartmadım. Dondum kaldım. Caresizlik .... Şimdi anlıyorum ki kendim ve o merkezdeki tum hastalar icin o merkezi kafasına yıkmam gerekiyormuş.
11. sonra kalan iki embriyomu da yerleştirdi ve tutmadı. Yerleştirirken gene olumsuz konuştu. doktor ya bir muneccim, neyin tutacağını neyin tutmayacağını hissediyor, ya bu konuda diğer doktorların sahip olmadı bir bilgiye haiz ya da o embriyolara bir şeyler oluyor o merkezde.
12. ben daha en basta zamanımın ne kadar kısıtlı olduğunu ustune basa basa soyledim. Hic soylememişim gibi davrandı. Sonunda bana. Gitme yurt dışına kal, senin icin icin cok kritik yaş. Donunce sansın yuzde 2 ye duşer dedi. Sanki benim keyfime kalmıştı gidip gitmemek. Sonrasında aylarca kendime gelemedim psikolojik olarak.
Başarısız son yerleştirmeden sonra ben yurt dışına cıktım, anca bir bucuk yıl sonra tedaviye geri donebildim. Şişli memorial da iki toplama yapıldı. Toplam 15 embriyom genetik teste gitti ve elde var sıfır.
Uzun lafın kısası, hayatımın en kritik zamanını doktor buyuk bir pervasızlıkla, acımasızca harcadı. Şimdi geriye donup baktığımda, işini bilen, etik calışan bir doktor olmadığını anlıyorum.
Gorunurde hic bir sorunu olmayan 42 yaşında AMH değeri neredeyse 4 olmasına rağmen hamile kalamayan bir hastaya genetik test yaptırmayan doktorun, doktorluk yetkinliğine şupheyle yaklaşmak lazım. doktor zaman kaybetmeme neden oldu, belki de cocuk sahibi olma şansımı elimden aldı. Eğer hemen genetik teste gitseydim o 5 ayda en az iki kere yumurta toplatma sansım olacaktı. 2.5 sene once şu ana gore şansım cok daha yuksekti. O zamanlar yuzde 20 iken şu anda yuzde 2, bu bilgiyi de zamanında kendisi vermişti.
Cok uzun oldu ..... ama ben yandım siz yanmayın. İyi araştırın soruşturun, maddi imkanlarınız varsa boyle doktorlarından uzak durun.
Hepinize kendini bilen, vicdan sahibi doktorlarla karşılaşmanızı dilerim. İşiniz rast gitsin ....
Bircok tedavi surecinden daha zorlu olan tup bebek tedavisi surecini uc ayrı merkez ...
Tüp Bebek0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Tüp Bebek
- Bircok tedavi surecinden daha zorlu olan tup bebek tedavisi surecini uc ayrı merkez ...