Alkolikleri tedaviye razı etmek zor bir iştir. Pek cok alkolik, hastalığını inkar eder. Alkolikler tedavi icin başvurduklarında genellikle "dibe vurmuşlardır" yani sağlık, aile, meslek ve sosyal yaşamlarından buyuk kayıplar vermiş ve caresiz duruma duşmuşlerdir. Bu hale duşmeden once alkolikler, bu zevki terk etmeye pek yanaşmazlar, ya da buna karar verseler de kolayca vazgecerler. Onemli olan bu denli kayba uğramadan bu kısır donguyu durdurmaktır. Bu nedenle kişinin alkolik olduğu yani alkol karşısında zayıf, hatta alkolun esiri olduğunu fark edip kabullenmesi duzelmenin başlangıc noktasını oluşturur. Erken donemdeki alkoliklerin bu gerceği fark etmeleri icin "motive edici goruşmeler" yapılır.
Alkol Tedavisinin Onemli Ozellikleri Şunlardır:
Alkolizm tedavisi yoksunluk belirtileri kalktıktan sonra başlar. Hedef ayıklıktır (sobriety): Eşlik eden psikiyatrik bozuklukların ayırıcı tanısı ve tedavisi icin de bu onemlidir. Ekip tedavisi gerekir Tedavi hastanın ihtiyaclarına gore secilmelidir. Tedaviden sonra uzun sureli izleme gereklidir. Kişi uzun sure hastanede kalsa bile daha sonra izlenmezse alkole donmesi kolaydır. Duzenli aralıklarla goruşmelere ya da kendine yardım gruplarına katılmalıdır. Nuksler (tekrarlamalar) İlk 6 ayda en sıklıkla gorulur.
Alkol tedavisi, fizyolojik, psikolojik ve sosyal olarak sınıflandırılabilir. Coğu zaman, fizyolojik tedavi, psikolojik tedaviye ek olarak yapılmaktadır. Alkol tedavisinde psikoterapi vazgecilmez bir yontemdir.