

Cukurova Universitesi (CU) Ziraat Fakultesi Bahce Bitkileri Bolumu Oğretim Uyesi Prof. Dr. Nurgul Turemiş, AA muhabirine yaptığı acıklamada, ozellikle Akdeniz Bolgesinin sahil kesimlerinde hasadın başlaması ile cilek tuketiminin arttığını soyledi.
Son yıllarda ureticilerin cileğe yoğun ilgi gosterdiğini belirten Turemiş, "onceki yıllarda 150-160 bin ton civarında olan rekoltenin bu yıl onemli miktarda artmasını bekliyoruz" dedi.
Cileğin icerdiği mineraller nedeniyle cok sayıda hastalığa iyi geldiğinin altını cizen Turemiş, ozellikle C vitamini zenginliği nedeniyle mevsimsel geciş donemi olan bugunlerde, soğuk algınlıklarına karşı bol bol tuketilebileceğini soyledi.
Turemiş, antioksidan ve bitki ozleri yuksek olan cileğin, kanser hucrelerine karşı kalkan gorevi ustlendiğini belirterek, "cilek, kanser hucrelerine karşı bunyesindeki ellagic asitle vucudu korur" dedi.
Cileğin, manganez, potasyum, roflavin ile B5 ve B6 vitaminleri acısından da zengin olduğunu ifade eden Turemiş, bu ozelliklerinden faydalanabilmek icin ise taze tuketimin onemine değindi.
Recel, marmelat gibi tuketimlerde coğu vitamininin kaybolduğuna dikkati ceken Turemiş, "Tazeliğinin yanı sıra, koyu kırmızı, bol cekirdekli ve ozellikle de organik cilekleri tercih edin" dedi.
Her meyvede olduğu gibi cileğin de fazla tuketiminde, vucudu rahatsız edeceğini belirten Turemiş, bobreklerinde taş ve kum oluşma riski bulunanların ise daha dikkatli olması gerektiğini bildirdi.
Cileğin yapı olarak bunyesinde cok sayıda mineral bulunduğunu anımsatan Turemiş, bu minerallerin ise bobrek rahatsızlıkları bulunan kişilerde, taş ve kum oluşturabileceğini soyledi.
Tuketim sonrası kana karışan minerallerin, bobrek hastalarında cokme yapacağına dikkati ceken Turemiş, "aşırı tuketilen cilek, besin elementleri kana karıştığı zaman bobreklerde cokme yapabiliyor. Bobreklerinde taş ve kum riski olanlar aşırı cilek yememeli" dedi