

İstatistiklere gore gelişmiş toplumlarda cok yaygın olan omuz-kol ya da boyun ağrıları, hemen hemen herkesin hayatının her hangi bir doneminde hafiften cok şiddetliye doğru yayılan bir yelpazede karşılaştığı bir bulgu. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Ağrı Tedavi Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Yucel'in verdiği bilgilere gore, genellikle ani başlayan ağrıların buyuk coğunluğu, istirahat, ilac tedavisi, fizik tedavi gibi yontemlerle tamamen duzelse de, bazı kişilerde bu ağrı kronikleşerek cok daha uzun suruyor ve bu tedavilerle duzelmiyor.
Neden Boynumuz Ağrıyor?
Boyun ve kol ağrılarının bircok nedeni olabilir. Boyun omurları, diskler, boyun kasları, kola giden sinirlere veya omuriliğe bası oluşturan herhangi bir neden ağrının kaynağı olabilir. Gunluk hayatta boyun sağlığına uygun olmayan her yanlış hareket ve duruş; omur, disk, eklem ve bağ dokusunda yıpranmaya neden olabilir. Boyun ağrıları basit bir kas kasılması ya da incinme nedeniyle olabileceği gibi, boyundaki eklem yapısının bozulması ile ortaya cıkan ve halk arasında kireclenme olarak bilinen “faset endromu”, boyun fıtığı, kanal darlığı, romatizmal hastalıklar, kemik erimesi (osteoporoz), omur kayma ya da kırıkları ve hatta kemiklere yayılmış kanser gibi cok ciddi nedenlerle oluşabilir.
Seyahatlerde Yatış Poziyonlarına Dikkat!
Gunluk hayatta en sık boyun kaslarının kasılması ile oluşan ağrıları goruyoruz. Bu ağrılar genellikle boyunu destekleyen kasların aşırı gerilmesiyle oluşur. Ağır bir şey kaldırmak, aşırı aktivite, uzun sureli ve yanlış pozisyonda masa başı calışması kas spazmına neden olabilir. Ayrıca yanlış pozisyonda uyuya kalma, yanlış yastık veya seyahat sırasında yanlış pozisyonda uyumak da boyun tutulması yapabilmektedir. Coğu zaman basit tedaviler ile spazm cozulebilir. Genellikle kas gevşetici ve ağrı kesici ilaclar, bazı fizik tedavi uygulamaları ya da masaj durumu duzeltebilir.
Spazmlar Kronikleşebilir!
Bu kasılmalar kronikleşirse halk arasında genellikle kas romatizması diye adlandırılan, tıpta ise fibrozit, miyozit gibi farklı isimler kullanılan "Miyofasyal ağrı sendromları” gelişebilir. Bu durumda; bir ucu başımıza yapışık olan boyun kaslarında tetik nokta denilen hassas bolgeler oluşur. Stres, hava değişimleri, uzun sure hareketsiz aynı pozisyonda kalma gibi faktorler kaslarda bulunan hassas noktaları tetikleyerek kasılma ve ağrı oluştururlar.
Boyun egzersizi yapmak bu ağrıların oluşmaması icin onemli bir koruyucu tedavi yontemidir. Duzgun yapılan boyun egzersizleri boyun kaslarını kuvvetlendirip duruş pozisyonunu duzelterek boyundaki hareket kabiliyetini artırır. Bu egzersizler omuzlar ve sırttaki gerginlik ve sertlik hissini rahatlatır. Ozellikle ameliyat olmuş hastalar ile uzun sureli boyunluk kullanmış olanlar mutlaka egzersiz yapmalıdır.
Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerek?
• Ağrı dışında uyuşukluk, kas gucsuzluğu gibi bulgularınız varsa,
• Ağrı gunluk aktivitelerinizi yapamayacağınız kadar şiddetliyse,
• Ağrı birkac gun icinde kendiliğinden gecmiyor veya azalmıyorsa mutlaka uzman bir hekime muayene olmalısınız.
Boyun Ağrısından Korunmak İcin Oneriler
• Gunluk yaşamımızda acele ile yapılan ani hareketlerden sakınmalıyız.
• Ağır cisimleri kaldırmamalı, cekmemeli ve itmemeliyiz.
• Taşımak zorunda olduğumuz yukleri mutlaka iki kolumuza eşit paylaştırmalı, tek el ya da omuzda ağır bir canta taşımamalıyız.
• Baş seviyesinin yukarısına doğru iki kolu ve boynu gerecek şekilde ağır yuk kaldırmamalıyız.
• Vucudu sağa ya da sola dondurerek yerden bir şey almak ya da aşırı uzanarak bir cismi almaya calışmanın riskli olduğunu unutmamalı ve bu hareketleri hic yapmamaya dikkat etmeliyiz.
• Boynumuzu surekli aynı pozisyonda sabit tutmamalıyız. Ozellikle bilgisayar veya masa başında calışıyorsak yarım satte bir pozisyon değiştirmeliyiz.
• Telefonla konuşurken, telefonu boyun-omuz arasına sıkıştırarak konuşmaktan sakınmalıyız. Ozellikle gun icinde sık telefon goruşmesi yapanlar buna cok dikkat etmelidir.
• Calışırken oturma pozisyonumuzun sırtı destekleyecek şekilde anatomik olmasına ve bilgisayar kullanıyorsak boynumuzun surekli bir yone ya da one eğimli olmamasına dikkat etmeliyiz.
• Uzun sure hareketsiz kalmamaya ozen gostermeliyiz.
• Yatak ve yastık seciminin boyun sağlığında onemli olduğunu unutmamalıyız.
• Duzenli egzersiz yapmalıyız. Sağlıklı olanların da duzenli kas gucu artırıcı egzersizler yapması gerekmektedir.
• Stresin boyun ağrısını arttırdığını unutmamalı ve gerekirse stresle başetme konusunda yardım almalıyız.
• Uzman bir hekime danışmadan ağrı kesici ya da boyunluk gibi tedaviler uygulamamalıyız. Ağrımızın nedeni belli olmadan ehliyetsiz kişilerce yapılan masaj, ciğneme gibi tedavilere itibar etmemeliyiz.