Trabzon'un Akcaabat ilcesinde yaşayan ve bir tesaduf sonucu 3 bobreği olduğunu oğrenen vatandaş, bobreklerinden birini bağışlaması icin gelen taleplerden bunaldığını, bobreklerinin bağışlanabilir nitelikte olmadığını soyluyor.

Abdullah Kanlı (42), yaptığı acıklamada, 1997 yılında yuksek tansiyon ve kalbindeki ritm bozukluğu şikayetiyle doktora gittiğini, yapılan tetkikler ve incelemeler ile cekilen filmler sonucu 3 bobreği olduğunu oğrendiğini soyledi.

Bobreklerinden birinin sağ, diğer ikisinin sol tarafta bulunduğunu belirten kanlı, “O gunden sonra bu konuyla ilgili bir daha doktora gitmedim. Annem babam akraba evliliği yaptı, bu nedenle bende boyle bir durum olabilir. Doktorum bana net bir şey soylemedi. Allah'ın hikmeti. Milyon kişide birine rastlar demişlerdi, o da bana rastladı” dedi.

Kanlı, 3 bobreğinin olduğunun duyulmasının ardından kendisiyle irtibat kuran bir cok diyaliz hastasının, bobreklerinden birini bağışlamasını istediğini ifade ederek, “Bu durumdan oldukca bunaldım. Bobreklerimden hicbiri verilir nitelikte değil. Cunku iki bobreğin olduğu sol taraftaki kısım, aynı kanalda birleşiyor. Bu nedenle kimseye yardımcı olamıyorum. Bobreğimi isteyenler olunca da uzuluyorum. Bunu anlatmakta da zorluk yaşıyorum” diye konuştu.

“FAZLASININ KATKIDAN COK ZARARI OLABİLİR”

Trabzon Tabip Odası Başkanı olan Uroloji uzmanı Opr. Dr. Aydın Aydın, insanlarda fazla organlar olabileceğini, kendisinin 4 bobreği olan bir hastayla karşılaştığını belirterek, bunun tıp dilinde “anomali” olarak adlandırıldığını soyledi.

Aydın, bobreğin fazla olmasının insana bir katkısının olmayacağını, hatta bazı durumlarda katkıdan cok zararı olacağını ifade ederek, “Onemli olan organların fonksiyonlarıdır. Orneğin idrar taşı uriter kanallarının birleşik olması, o kanallardaki boşaltım sistemiyle ilgili sorunlar oluşturabilir. Bu tur kişilerin bobreklerinde enfeksiyona meyil ve taş oluşumu daha fazladır. Bu durum endirekt olarak kalp hastalığı, yuksek tansiyona neden olabilir” diye konuştu.

Kanallarının idrar kesesine inmeden birleştiği fazlalık bobrek sahibi olanların sayısının, ucu de farklı kanallardan inen kişilere oranla daha sık gorulduğunu belirten Aydın, şunları kaydetti:

“Bu tur bobrekler alınamazlar. Cunku coğunlukla aynı damar sisteminden beslenirler. Zaten alınmalarına da gerek yoktur. Bu durumdaki insanların bobreklerini 'bağışlama' şeklinde başkalarına yararları olmaz. Cift toplayıcı sistemin olduğu bobrekler, cift olsa da tek bobrekmiş gibi değerlendirilir. Buradan hareket edersek fazla bobrek asla stepne olarak değerlendirilmemeli.”

Aydın, bu tur anomalilerin genelde tesadufen oğrenildiğini, bu kişilerin zaman zaman kontrolden gecmesi gerektiğini sozlerine ekledi.