kadın doğum kontrol yontemleri
Sevgili melekler, Turk Aile Planlaması Derneği 2011 yılı icinde kadınlarımızın doğum kontrol yontemleri konusunda bir araştırma yapmış ve bu araştırmanın sonuclarını yayınlamış. Cok ilginc bilgilerle karşılaşacağınız bu araştırma sonuclarını, Turkiye aile planlaması gerceklerini sayılarla sayfamız taşıyoruz. Acıklamalar Turk Aile Planlaması Derneği Başkanı Prof.Dr.Hakan Şatıroğlu'ndan...


Ulkemizde her yıl 1.9 milyon gebelik oluşuyor, bunların 550 bini planlanmamış gebelik olduğu icin 285 bini kurtajla sonuclanıyor.
Planlanmayan gebelikler, tum dunyanın en buyuk sorunlarından biri. Birleşmiş Milletler ve Dunya Sağlık Orgutu’nun araştırmaları, her yıl yaklaşık 40 milyon gebeliğin yuzde 30’unun planlanmadığını, yuzde 12’sinin ise kurtajla sonlandırıldığını gosteriyor. Kurtaj bir aile planlaması yontemi değildir. Bebek ve anne icin en sağlıklı doğum aralığı 2 yıldır, bu aralık olduğunda bebek normal ağırlıkta oluyor, anomaliler azalıyor, bebek olumleri engellenmiş oluyor, aynı şeyler annelerimiz icin de gecerli, duşukler azalıyor, gebelikteki problemler azalıyor, sağlıklı doğuma ulaşma şansı artıyor. O nedenle doğumlar arasını 2 yılda tutmak, bebeği ve anneyi sağlıkla mutlu sona ulaştırmak icin, henuz gebelik oluşmadan kurtaj yerine etkin, modern aile planlaması yontemlerini kullanmak ve luzumsuz mudahalelerden kacınmak buyuk onem taşıyor.
Turk kadınının doğum kontrol yontemlerine yaklaşımı, yontem kullanım alışkanlıklarının ve tercihlerinin belirlenmesi amacıyla Kadın Sağlığı araştırması gercekleştirildi.
Araştırma sonuclarına gore;
*En cok tercih edilen spiral
15-49 yaş grubundaki kadınlar tarafından Turkiye’de en cok kullanılan doğum kontrol yontemi; % 22 ile bakırlı spiral. Bunu % 16 ile kondom takip ediyor. Modern ve guvenilir bir yontem olan doğum kontrol haplarının Turkiye’de kullanım sadece %8 oranında. Bu oran; İran, Mısır, gibi ulkelerin bile oldukca gerisinde.
*3 kadından biri, istemeden gebe kalıyor
Geleneksel bir yontem olan ve gercek bir korunma sağlamayan geri cekilme yontemi, coğu modern yontemden daha fazla kullanılıyor( % 20 oranında). Ancak bu yontem, aile planlamadığı halde gebelikle sonuclanabiliyor. Hayatı boyunca geri cekilme yontemiyle korunan 3 kadından biri, istemeden gebe kalıyor. Bu gebeliklerin bir kısmı da kurtaj ile sonuclanıyor.
Jinelolog ve arkadaş tavsiyeleri etkiliyor
Kadınların %40’ı ise, gebelik planlamadığı halde hicbir korunma yontemi kullanmıyor. Ne yazık ki bu gebeliklerin bir kısmı da kurtajla sonuclanıyor.
Kadınlar, korunmayla ilgili bilgi kaynağı olarak; jinekologlar (%40) kadar, yakın arkadaşlarına (%35) guveniyor.
*Kocanın fikri korunma yontemini belirliyor
Araştırmada eşlerin doğum kontrol yontemine etkisi sorulduğunda araştırmaya katılan kadınların %71’i, eşlerinin doğum kontrol yontemi uzerinde etkisi olduğunu soyluyor.
İlkokul mezunları arasında en sık kullanılan yontem spiral iken, lise ve universite mezunlarının hemen hemen yarısının şimdiye kadar hic korunma yontemi kullanmadığı goruluyor.
*Calışan kadının tercihi hap
Kadınların calışma durumları incelendiğinde, calışan kadınlar doğum kontrol hapını tercih ederken calışmayan kadınların bakırlı spiral kullanma oranının daha yuksek olduğu goruluyor.
*Eğitim etkilemiyor
Riskli bir yontem olan geri cekilme yonteminin, ilkokul mezunu kadınlar başta olmak uzere tum kadınlar tarafından yaklaşık %20 oranında kullanıldığı goruluyor.
Turk Aile Planlama Derneği anne ve bebek sağlığı icin gerekli olan tıbbi tavsiyelere uyarak, isteyenin istediği zaman ve istediği kadar gebe kalma hakkı vardır. Bu evrensel insan haklarındandır. Korunma yontemleri konusunda doktor tavsiyesi doğru bilgiye ulaşma konusunda cok onemlidir.