Ben 500 gr aşurelik buğdaydan yaptım.Tahminen 50 kişilik cıktı.İsteyenler olculeri azaltarak yapabilir.
Akşamdan buğdayı buyuk bir tencereye koyun.Uzerine suyu doldurun ve bir taşım kaynattıktan sonra altını kapatın sabaha kadar beklesin.
Nohutu ve fasulyeyi sabahtan suya ıslayın,akşam buğdayı hazırlarken onuda ister duduklude ister tencerede yumuşayana kadar haşlayın.(ben ayrı ayrı haşladım duduklude)
Sarı uzumu bir tencereye koyup su ekleyin.Biraz şişene kadar haşlayıp altını kapatın,sabaha kadar beklesin suyu ile.
Kayısıyı ve inciri yıkayıp kup kup doğrayın.
Kuş uzumunun coplerini temizleyip suya ıslayın.
500 gr aşurelik buğday
1.5 su bardağı haşlanmış nohut
1.5 su bardağı haşlanmış fasulye
2 su bardağı sarı cekirdeksiz uzum
2 su bardağı sarı malatya kayısı
1 su bardağı incir
1 su bardağı fındık
1 su bardağı sut
1 kucuk paket cam fıstığı
1 kucuk paket kuş uzumu
1 kilo şeker
1 fiske susam
1 fiske tuz
Aldığı kadar su
Uzeri icin arzuya gore ceviz,h.cevizi,tarcın,nar vs...
Akşamdan ıslanmış buğdayı ocağa alıp iyice yumuşayana kadar kaynatın.Kaynadıkca suyunu cekecektir.Suyunu cektikce kaynamış su ilave edin.Surekli karıştırın yoksa dibine yapışır.Bu işlem yaklaşık 2 saat suruyor.(Buğdaydan buğdaya pişme suresi değişebilir)
Buğdayın İyice yumuşadığına kanaat getirdiğiniz vakit (yani yenecek duruma geldiği zaman)haşlanmış nohutu ve fasulyeyi ilave edin.Yarım saat kadar bu şekilde pişsin.Unutmayın suyunu cektikce kaynamış su ilave edebilirsiniz.(karıştırmayıda unutmayın).
Daha sonra doğranmış kayısıyı,ıslanmış uzumu,tuzu,susamı ve sutu ilave edin.Yine 15 dakika pişirin.Sonra fındığı,fıstığı,inciri ve kuş uzumunu ilave edin.Bi 10 dakika daha kaynadıktan sonra şekerini ilave edin.Bir taşım kaynatıp ocaktan alın.
Afiyet olsun