sesimin guzel olması icin ne yapmalıyım
Konuyla ilgili neler yapılması gerektiğini, Memorial Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bolumu’nden Doc. Dr. Burak Erdamar acıklıyor.
Ses; gırtlağın iki yanındaki tellerin yani “ses telleri”nin titreşimiyle oluşur. Gırtlak kasları, ses tellerinin uzunluk ve gerginliğini kontrol ederek titreşimi ayarlar. Sesin yanlış kullanımı sonucunda ses telleri hasar gorebilir ve bunun sonucunda da bazı rahatsızlıklar ortaya cıkabilir.
Ses Tellerinde En Cok Rastlanan Hastalıklar; Polip, Nodul ve Ulser
Cok şiddetli bağırma ya da uzun sure fısıltı şeklinde konuşma durumunda ses tellerinde nodul oluşabilir. Uzun sure sigara icmek, sigara dumanı solumak, surekli endustriyel dumana maruz kalmak ya da kronik bir alerji sonucu ya da reflu sonucu hastalık oluşabilir.
Ses sağlığını tehlikeye atan tum bu hastalıklardan korunmak icin, uyulması gereken bazı kurallar vardır.
Sağlıklı Bir Ses İcin
• Su icin: Ses tellerinizin iyi bir performans sergileyebilmesi icin gunde en az 2 litre icinde sıvı tuketmelisiniz. Gunde 8-10 bardak su icerek ses telleri icin gerekli nemlendirme sağlanmalıdır.
• Bol oksijen alın: Duzgun bir ses icin yeterli hava almalısınız. Bunun icin cok hızlı konuşmayın ve daha sık nefes alın. Burun yoluyla, derin ve karından nefes almak doğru bir teknik olacaktır.
• Egzersiz yapın: Sağlıklı bir ses icin sağlıklı bir beden mutlak gerekliliktir. Duzenli fizik egzersizleriyle hem vucut yapısı, hem gelişen iskelet ve kas yapısı nedeniyle solunum işlevini mukelleştirebilirsiniz.
Nelerden Uzak Durmalı?
• Sigaradan uzak durun: Pek cok hastalığın onde gelen sebebi sigara, sesin de bir numaralı duşmanıdır. Sigara icmeyin. Sigara dudaktan başlayarak butun ses yollarını kurutur. Ses kısıklığı, seste kabalaşma ve ses kalitesinde bozulmaya sebep olur. Bu etkiler pasif sigara icicilerinde -yani surekli sigara dumanı bulunan ortamlarda kalan kişilerde- de aynen gorulmektedir.
• Midenize dokunacak yiyecek ve iceceklerden uzak durun: Cok acı, ekşi, aşırı baharatlı yiyecekler tuketmeyin. Portakal, greyfurt gibi turuncgilleri olculu tuketin.
• Gece atıştırmalarından uzak durun: Yatmadan 3 saat once gıda alımını durdurun. Aksi durumda gece boyunca artmış mide asidi ses tellerinize zarar verecektir.
• Sık sık boğaz temizleme hareketinden kacının: Sıkca boğaz temizlemek ve oksurmek ses tellerine zarar vermektedir. Boğaz temizleme ihtiyacı hissettiğinizde yutkunun veya biraz su icin.
• Stresten uzak durun: Stres kas gerginliği yaratarak, sesin zorlu kullanımına neden olur. Bu da ses tellerine hasar verir.
• Yuksek sesle konuşmaktan kacının: Bağırmak, cığlık atmak ses tellerinde kanamalara neden olarak ses kalitesinde kalıcı hasarlar yapabilir. Konuşurken aniden yuksek sese cıkmayın.
• Gurultulu ortamlardan uzak durun: Gurultulu ortamlarda sesinizi duyurabilmek icin bağırarak ya da yuksek sesle konuşmak zorunda kalırsınız. Boyle ortamlardan uzak durmaya calışın. Muhakkak boyle bir ortamlarda bulunmanız gerekiyorsa ve yuksek sesle konuştuysanız, bir sure sesinizi dinlendirin ve derin karın solunumu yapın.
• Bilincsiz ilac kullanımından kacının: Soğuk algınlığı ve ust solunum yolu hastalıklarında cok yaygın olarak kullanılan ilacların iceriğindeki bazı maddeler tukuruk salgısını azaltarak boğazı kurutur. Bu ilacları kullanmak zorundaysanız yanında sıvı tuketimini artırmalısınız.
Kimler Dikkatli Olmalı?
Ozellikle oğretmen, oğretim gorevlisi, ses sanatcısı, santral operatoru veya işi gereği surekli telefonla konuşmak durumunda olanlar ses sağlıkları icin bu kurallara muhakkak uymalı ve gereğinde ses terapisti denetiminde ses eğitimi almaları cok onemlidir.
Konuşma sırasında veya sonrasında boğazınızda ağrı oluyorsa ve sesinizde bir değişiklik varsa bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanına başvurmanız en doğrusudur.
(Ailem.com)
Sesimi korumak icin ne yapmalıyım?
Sağlık0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Sesimi korumak icin ne yapmalıyım?