yattık kaltık, yattık kaltık hoop işte sarmayı yaptık

Zeytinyağlı Sarma

Malzemeler
Yarım kilo yaprak (salamur)
İki bardak pirinc
Bir kuru soğan
Bir cay bardağı zeytin yağ
yarım cay bardağından az sıvı yağ
Bir tatlı kaşığı biber salcası
Bir tatlı kaşığı domates salcası
5 sap yeşil soğan
Bir demet dereotu
Bir yemek kaşığı kuru nane
bir tatlı kaşığı pul biber, karabşber.
tuz
Bir limon

Yapılışı
Oncelikle salamur yaprakları tuzundan arındırmak icin guzelce yıkıyoruz ve sıcak suda bir muddet bekletiyoruz. salamurlar beklerken biz tenceremize yarım cay bardağı zeytin yağını ve sıvı yağını alıyoruz. icine ince ince doğradığımız soğanları ekleyip kavuruyoruz.

ardından salcaları katıyoruz, daha sonra yıkadığımız pirincleri katıp kavuruyoruz. daha sonra bir su bardağından az, pirincleri aşmayacak kadar su katıp ağzını kapatıyoruz.

pirincler suyunu cektikten sonra (pişmeyecek, diri kalmaya devam edecek)altını kapatıp doğradığımız yeşillikleri, kuru naneyi ve baharatları katıyoruz.kapağını kapatıp demlenmeye bırakıyoruz.

7-8 dk kadar sonra sarmamızı sarmaya başlıyoruz. . tamamını sardıktan sonra tencereye yerleştirme kısmına geliyoruz. tenceremizin dibine tutmasını engellemek icin yapraklardan douşuyoruz. ve sarmaları yerleşitiriyoruz. sıkı sıkı diziyoruz. yerleştirme işlemi bittikten sonra kalan zeytin yağını uzerine gezdiriyoruz. bir limonu soyup dilimleyerek uzerine yerleştiriyoruz. daha sonra sarmaların yukarı kalkmasını engellemek icin bir tabağı uzerine kapatıp suyunu ekliyoruz. suyu sarmaların boyunu iki parmak kadar gececek şekilde olmalı. bene salamur yaprak kullandığım icin ekstra tuz katmadım ama taze yaprak ile yaparken tuz ekleyebiliriz. daha sonra duduklunun kapağını kapatıp kısık ateşe yerleştiryouz. ben clipso kullandığım icin yaklaşık dakikada pişiyor. siz kendi tencerenize gore pişirme suresini ayarlayabilrisiniz.

sarmalar hazır
arzu ederseniz uzerine benim gibi domates sos hazırlayabilirsiniz. bunun icin iki domatesi soyum minik minik doğruyoruz. tavaya bir yemek kaşığı zeytin yağını ve domatesleri alıyoruz. bir cay kaşığı salcayıda ekleyip , tuz ve kekileri katıyoruz. karıştırarak pişiriyoruz.

evde ne varsa salatası
evinizde bulunan , havuc, turp karalahana rendelenir. karnıbahar minik minik doğranıp dk haşlanır. hepsi bir kapta karıştırılır. icine sap yeşil soğan, ceviz eklenir. sarımsaklı yoğurt ve zeytin yağı ile servis edilir.
afiyet olsun

Not: Hem calışan hemde yardım edecek kimsesi bulunmayan bir hanımı olunca sarma işi gercekten eziyetli. ama ben bugun muzik dinleyerek yaptım bu işi ve oldukca zevkli oldu. işte ilk parcam
[video=youtube;zFD8ZF8svzw]http://www.youtube.com/watch?v=zFD8ZF8svzw[/video]